Σίγουρος ο Χαν ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή της ΠΓΔΜ
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει η Δύση την πίεση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ στην προσπάθεια να πείσουν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει η Δύση την πίεση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ στην προσπάθεια να πείσουν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτή τη φορά ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος Διερεύνησης της Κομισιόν, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, να μην οδηγήσει τη χώρα σε πρώρες εκλογές.
Με συνέντευξή που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε σίγουρος ότι ο Ζόραν Ζάεφ μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στην Βουλή της ΠΓΔΜ.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, έχει συστήσει και προσωπικά στον Ζόραν Ζάεφ να αποφύγει τις εκλογές.
«Πρόωρες εκλογές θα έφερναν μόνον μία καθυστέρηση στην πορεία της διαδικασίας ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ΕΕ», που διαφορετικά θα μπορούσε να δρομολογηθεί το καλοκαίρι του 2019, επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα είπε, το δημοψήφισμα δεν απέτυχε, παρά το γεγονός ότι δεν ψήφισε ούτε το 50% των πολιτών που απαιτείτο για να θεωρηθεί έγκυρο. Όπως είπε, συνέβη το ασυνήθιστο, να υπάρχει μεν πλειοψηφία αποδοχής στο 94%.
Ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη χαμηλή προσέλευση, λέγοντας πως η συμμετοχή ανήλθε μόνον στο 37 %, επειδή, προφανώς, η αντιπολίτευση πέτυχε να το μποϊκοτάρει.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί πλειοψηφία στη Βουλή με 8-9 ψήφους της αντιπολίτευσης, αφού, όπως είπε, «όλοι διακηρύττουν, μαζί και η αντιπολίτευση, πως θέλουν την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όμως γι αυτό πρέπει να υπάρξει το αντίτιμο αυτής της λύσης».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι η λύση είναι προς το συμφέρον της χώρας και όχι για κομματική πολιτική.
Η συμφωνία για μία αλλαγή του ονόματος είναι μία ευκαιρία, η οποία προέκυψε έπειτα από δεκαετίες και θα πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιήσει, αναφέρει ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, επισημαίνοντας ότι (η Συμφωνία) έχει ήδη προκαλέσει μία δυναμική στο σύνολο των Βαλκανίων, δίνοντας, για παράδειγμα, όπως σημειώνει, μία ώθηση στις συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου.
Κατά την άποψή του, συμβουλές από έξω δεν είναι αντιπαραγωγικές, τουναντίον, στην ΠΓΔΜ εκτιμάται το ξαφνικό ενδιαφέρον από την Ευρώπη και από τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις