«Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»: Υπαρκτό και επικίνδυνο
Tο σύνδρομο Takotsubo είναι ένας υπολογίσιμος κίνδυνος για τους ασθενείς μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Μπορεί να μην είναι έμφραγμα, αλλά το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς» είναι εξίσου σοβαρό και θέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και ενδονοσοκομειακού θανάτου.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal-Quality of Care and Clinical Outcomes.
Το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς» ή καρδιομυοπάθεια Takotsubo προκαλεί συμπτώματα όμοια με αυτά του εμφράγματος, όπως η στηθάγχη και η δύσπνοια. Αλλά ενώ το έμφραγμα προκαλείται από αποφραγμένες αρτηρίες, το σύνδρομο Takotsubo συνήθως προκαλείται από στρεσογόνα γεγονότα και αφορά στην ξαφνική αδυναμία του καρδιακού μυ να λειτουργήσει φυσιολογικά.
Αν και το σύνδρομο Takotsubo θεωρείται προσωρινή και όχι μόνιμη κατάσταση, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι κρύβει καρδιακά προβλήματα.
«Οι ασθενείς με σύνδρομο Takotsubo θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα λεπτομερή διαγνωστικό έλεγχο και να λαμβάνουν συμβουλές μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, ώστε αν έχουν συμπτώματα όπως δύσπνοια ή οίδημα στα κάτω άκρα να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, Δρ Ναθαναήλ Σμιλοβιτς.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 61.400 άτομα που είχαν νοσηλευτεί με σύνδρομο Takotsubo και παρατήρησαν ότι το 12% είχαν ξαναμπεί στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από το εξιτήριο. Απ’ αυτούς σχεδόν το 4% πέθανε μετά την επανεισαγωγή στο νοσοκομείο.
Μεταξύ των ασθενών με έμφραγμα, τα ποσοστά επανεισαγωγής και θανάτου ήταν αντίστοιχα, 17% και 7%.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το σύνδρομο Takotsubo είναι ένας υπολογίσιμος κίνδυνος για τους ασθενείς μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Κ ενώ ο καρδιακός μυς αναρρώνει πλήρως, οι επιπτώσεις του συνδρόμου έχουν διαρκή επίπτωση στο σώμα. Συνεπώς, οι γιατροί θα πρέπει να χειρίζονται με προσοχή του ασθενείς με σύνδρομο Takotsubo», σημειώνει η Δρ Χαρμονι Ρέινολντς, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Langone.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η πιο κοινή αιτία επανεισαγωγής στο νοσοκομείο για τους ασθενείς με «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια. Διαγνώστηκε στο 11% των ασθενών του δείγματος με το σύνδρομο Takotsubo και στο 13% των ασθενών με έμφραγμα.
Τέλος, η μελέτη έδειξε ότι συγκριτικά με ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα, οι ασθενείς με σύνδρομο Takotsubo ήταν νεότεροι ηλικιακά και πιθανότερο να είναι γυναίκες. Είχαν επίσης λιγότερους παράγοντες για καρδιακή νόσο, όπως διαβήτη και παχυσαρκία, αλλά ήταν πιθανότερο να έχουν άλλες μη καρδιακές παθήσεις, όπως κατάθλιψη, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή χρόνια αναπνευστική νόσο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις