Πρόγραμμα σωματικής και νοητικής ενδυνάμωσης ηλικιωμένων
Η υπηρεσία αυτή εφαρμόζεται εδώ και μία δεκαετία και παράλληλα αξιοποιείται μέσα από το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ στη χρήση νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες υγείας
Ένα καινοτόμο εργαλείο σωματικής και νοητικής ενδυνάμωσης ηλικιωμένων, που βασίζεται στις νέες τεχνολογίες και δημιουργήθηκε από ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, τίθεται στην υπηρεσία των δημοτών των δήμων του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).
Πρόκειται για την υπηρεσία «Long Lasting Memories Care – Φροντίδα Υγείας ηλικιωμένων ατόμων και ευπαθών ομάδων», η οποία ανέκυψε ως προϊόν του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Long Lasting Memories (longlastingmemories.eu).
Στην ενότητα της υπηρεσίας Long Lasting Memories, που αφορά τη σωματική ενδυνάμωση, οι συμμετέχοντες με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή κι ενός αισθητήρα κίνησης μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας μπορούν να κάνουν σύγχρονες ασκήσεις με τη μορφή παιχνιδιών, εξατομικευμένη άσκηση, ασκήσεις ενδυνάμωσης , ισορροπίας ευλυγισίας και αερόβιας ικανότητας. Στο πλαίσιο της ενότητας νοητικής ενδυνάμωσης οι μετέχοντες με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ένα τάμπλετ μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας μπορούν να κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης μνήμης, ταχύτητας επεξεργασίας, προσοχής και προσανατολισμού, εξατομικευμένη εξάσκηση με προσαυξανόμενο επίπεδο δυσκολίας.
«Τα προβλήματα νοητικής και σωματικής έκπτωσης δημιουργούν κοινωνική απομόνωση. Πολλά ηλικιωμένα άτομα με χρόνια προβλήματα ή με συμπτώματα άνοιας, αλλά και γενικότερα διάφορες ευπαθείς ομάδες, όπως ασθενείς με Πάρκινσον, άτομα στο ευρύτερο φάσμα της νοητικής υστέρησης αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Σήμερα όμως, δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργικότητα τέτοιων πληθυσμιακών ομάδων, να προαχθεί η σωματική και νοητική υγεία τους, να προληφθεί η περαιτέρω επιδείνωσή τους και ο αποκλεισμός τους, να καταρτιστούν οι εργαζόμενοι στον χώρο της κοινωνικής φροντίδας σε ιδιαίτερα προγράμματα και εργαλεία, να εισαχθεί η καινοτομία στις υπηρεσίες παροχής κοινωνικής φροντίδας, καθώς και να αναβαθμιστεί το επίπεδο κοινωνικής πολιτικής. Το ΕΔΔΥΠΠΥ, στο πλαίσιο της συνεργασίας, που ξεκίνησε πρόσφατα με το ΑΠΘ, από τις αρχές Οκτωβρίου έχει απευθύνει έκκληση συμμετοχής στους δήμους, που είναι μέλη του και ήδη , την περασμένη εβδομάδα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι δήμοι Πυλαίας-Χορτιάτη (στη Θεσσαλονίκη) και Παπάγου-Χολαργού (στην Αττική), ενώ για την έναρξη της λειτουργίας του προγράμματος απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον πέντε δήμων», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου LLM Care, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.
Σημειώνεται ότι η υπηρεσία αυτή εφαρμόζεται εδώ και μία δεκαετία και παράλληλα αξιοποιείται μέσα από το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ στη χρήση νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες υγείας.
- Στη Γροιλανδία ο γιος του Τραμπ μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο πατέρας του να την… αγοράσει
- Πλήγμα στη Βίρτους Μπολόνια: Μένει εκτός για δύο μήνες ο Κλάιμπερν
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Τα αδέρφια Σημίτη και ο «σάλος» στη Δυτική Γερμανία πολύ πριν την πρωθυπουργία
- Η Λούσι η προγιαγιά μας δεν ήταν καλή δρομέας – Αιτία ήταν ο αχίλλειος τένοντας
- Ευρώπη: Ακέφαλη και σε (ακροδεξιά) σύγχυση κινδυνεύει να χάσει το κύρος της στον κόσμο