Η χώρα σε τεντωμένο σκοινί, έρμαιο πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων
Τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας ήρθαν να θολώσουν ακόμη περισσότερο το κυβερνητικό αφήγημα της μεταμνημονιακής Ελλάδας που είναι έτοιμη να υποδεχθεί επενδυτές και που είναι μια κανονική χώρα
Το «Μακεδονικό» δεν είχε κλείσει ακόμη αλλά είχαν μπει οι βάσεις για μια συμφωνία με τη γειτονική χώρα.
Αν και οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν καλές, στο Μαξίμου ετοιμάζονταν για την τελική αντεπίθεση έχοντας πολλά βέλη στη φαρέτρα τους.
Ανομία παντού
Τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας ήρθαν να θολώσουν ακόμη περισσότερο το κυβερνητικό αφήγημα της μεταμνημονιακής Ελλάδας που είναι έτοιμη να υποδεχθεί επενδυτές και που είναι μια κανονική χώρα.
Οι αντιεξουσιαστές ενίσχυσαν το κλίμα αβεβαιότητας και μπάχαλου που επικρατεί και ήταν η κορυφή του παγόβουνου σε επιθέσεις από τον Ρουβίκωνα και σε καταστάσεις όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει χωρίς να επιβάλλονται οι νόμοι. Ακόμη και το στέκι της οργάνωσης στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής που έγινε με το έτσι θέλω, έδειξε ότι η ανομία και η έλλειψη σεβασμού είναι κανόνας.
Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο εμφανίστηκαν όλες οι παθογένειες του συστήματος της Μεταπολίτευσης.
Οι συνεχείς απειλές του Πάνου Καμμένου και του Παύλου Πολάκη ότι θα κλείσουν κόσμο στη φυλακή, έδωσε στην αντιπολίτευση την αφορμή για να μιλήσει για παρακράτος και αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Ενώ τα όσα έγιναν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά το… προσωπικό σόου Καμμένου στις ΗΠΑ, έφεραν την Ελλάδα στη γωνία. Οι ξένοι παρακολουθούν τη χώρα μας και δεν βλέπουν βελτίωση. Το δημοσίευμα του Reuters χθες ήταν ενδεικτικό.
«Οι απειλές του Πάνου Καμμένου να αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση αν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς ψήφιση στην Βουλή εντείνουν την αβεβαιότητα για μια χώρα που μόλις βγήκε από τα προγράμματα».
Το Reuters θέτει τα ζητήματα που ανακύπτουν από το γεγονός πως η χώρα δείχνει απουσία πολιτικής σταθερότητας κάτι που πλήττει και την όποια διαδικασία εξόδους στις αγορές.
Είναι δεδομένο άλλωστε πως οι αγορές αντιμετωπίζουν διαφορετικά χώρες οι κυβερνήσεις εμπνέουν εμπιστοσύνη και διαθέτουν εύλογο πολιτικό χρόνο.
Το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να είναι διχασμένο και κρατιέται όρθιος χάρη στη συγκολλητική ουσία της εξουσίας. Οι ΑΝΕΛ είναι ανύπαρκτοι και βολοδέρνουν ανάλογα με τις ορέξεις του αρχηγού τους. Στην Κεντρική Επιτροπή δεν υπήρξε καμιά ρήξη γιατί απλά οι πολιτικές σκιαμαχίες και η διατήρηση των στρατοπέδων των «συντρόφων» επικράτησαν.
Ολο αυτό το σκηνικό, όμως, έχει βλάψει καίρια τη χώρα η οποία παρακολουθείται από τις αγορές και αξιολογείται καθημερινά. Μια χώρα που μοιάζει με ακυβέρνητη πολιτεία η οποία δεν μπορεί να βγει από τα πολλαπλά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.
Κι όλα αυτά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος χωρίς κανείς να πει με σιγουριά πότε θα γίνουν οι εκλογές.
Μόλις τρεις μήνες από τότε που η κυβέρνηση «σάρωνε» και δύο από την ημερολογιακή έξοδο από το μνημόνιο, η Ελλάδα μοιάζει με τσακισμένο καράβι στη φουρτούνα με τον καπετάνιο να την έχει εγκαταλείψει.
- Ουκρανία: Δεν πάνε μακριά οι πύραυλοι που μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία, διαμαρτύρεται ο Μπορέλ
- G20: «Δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία – «Κατάπαυση του πυρός» σε Γάζα και Λίβανο
- ΗΠΑ: Το πρακτορείο ειδήσεων AP ανακοινώνει μείωση του προσωπικού του κατά 8%
- Τουρκία: Οι ΗΠΑ την προειδοποιούν ότι καμία χώρα δεν πρέπει να δεχτεί τη Χαμάς
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για κλιμάκωση της σύγκρουσης λόγω των «βορειοκορεατών στρατιωτών»
- Οι οκτώ ομάδες που προκρίθηκαν στα προημιτελικά του Nations League