Μπορεί να σας παχύνει το άγχος;
Η ψυχολογία παίζει ρόλο και στο αδυνάτισμα.
Όταν αντιλαμβανόμαστε ή βιώνουμε στρεσογόνες καταστάσεις, τα επινεφρίδιά μας παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Είναι μια αντίδραση που έχει σχεδιαστεί για να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στον επικείμενο κίνδυνο.
«Από μόνη της, η κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες», δεν προκαλεί αύξηση βάρους», εξηγεί ο Δρ Charlie Seltzer, ένας γιατρός εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. «Είναι μια καταβολική ορμόνη που προκαλεί απώλεια βάρους με τη διάσπαση των μυών και του λίπους». Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι περισσότερο άγχος ισούται με απώλεια βάρους.
Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης διαταράσσουν τον έλεγχο γλυκόζης στο αίμα, διεγείροντας την έκκριση γλυκόζης από τα αποθέματα στο ήπαρ και περιορίζοντας την απελευθέρωση της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση της περίσσειας γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος, την ινσουλίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τελικά, περισσότερη ινσουλίνη εκκρίνεται για την απομάκρυνση της περίσσειας γλυκόζης μετά την πτώση των επιπέδων κορτιζόλης, αλλά ο κύκλος αυτός οδηγεί σε κακή ρύθμιση της γλυκόζης, η οποία επίσης καθιστά πολύ δύσκολη την απώλεια βάρους, καθώς η περίσσεια γλυκόζης μπορεί να αποθηκευτεί ως λίπος.
Επομένως, η ρύθμιση της κορτιζόλης και των επιπέδων της ινσουλίνης είναι σημαντική όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.
Η κορτιζόλη, επίσης, είναι στην πραγματικότητα ένα διεγερτικό της όρεξης, δήλωσε ο Δρ Seltzer, πράγμα που εξηγεί γιατί όταν έχετε άγχος και νευρικότητα, θέλετε να φάτε.
Παράλληλα, μπορεί να δυσκολευτείτε να πείτε «όχι» σε λιπαρά, πρόχειρα τρόφιμα όταν έχετε άγχος.
Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν επίσης να προκαλέσουν νευρικότητα, κατάθλιψη, κακή ποιότητα ύπνου και υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας σας πιο επιρρεπή στα κρυολογήματα, τις γρίπες και άλλους ιούς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις