Την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 των βουλευτών φέρεται ότι εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ, όπως αναφέρουν ΜΜΕ των Σκοπίων, που επικαλούνται ανεπίσημες κοινοβουλευτικές πηγές.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV των Σκοπίων, ο Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει τις 80 ψήφους που χρειάζεται για να περάσει τον σκόπελο της πρώτης ψηφοφορίας. Η συζήτηση ήταν να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι αλλά υπήρξε καθυστέρηση 3 ωρών. Αγνωστο είναι αν θα γίνει η ψηφοφορία σήμερα, αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο αυτό σημαίνει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα 2/3 της Βουλής. Τελευταίες πληροφορίες έλεγαν ότι η ψηφοφορία θα ξεκινούσε μετά τις 4.

Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία είναι επιτυχής, τότε θα ακολουθήσουν στις επόμενες 20 ημέρες ακόμη δύο, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, ανέφερε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί για άλλη ημέρα η ψηφοφορία στη Βουλή, η οποία εν πολλοίς θα κρίνει και το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δέκα βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης αναμένεται να ανέβουν στο βήμα κατά τη συζήτηση, την ίδια ώρα που στην αντίπερα όχθη, στο VMRP-DPMNE, οι βουλευτές έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία, και στη συνέχεια θα αποφασιστεί εάν το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει αμέσως μετά τη συζήτηση ή αν η ψηφοφορία θα μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν συμβεί το πρώτο σενάριο, ο Ζάεφ είτε θα έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται για την εξασφάλιση του «μαγικού» αριθμού των 80 βουλευτών είτε θεωρεί πως δεν έχει πιθανότητα να συμβεί αυτό, οπότε παραιτείται και εξαγγέλλει άμεσα πρόωρες εκλογές.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν μεταφέρει την ψηφοφορία για την επόμενη εβδομάδα, ο σκοπιανός πρωθυπουργός σημαίνει ότι ελπίζει μέχρι την τελευταία στιγμή και εξαντλύει κάθε περιθώριο που του δίνει ο νόμος για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται, πάντως, και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τα οποία συνεχίζουν να διακατέχονται από αισιοδοξία για την ψηφοφορία. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρθρογράφος μία εκ των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων Σάσο Ορντάνοφσκι μιλά για αλλαγή κλίματος στις τάξεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης, μετά την πρόταση – όπως λέει –  του πρωθυπουργού Ζάεφ για «συμφιλίωση» σε σχέση με τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 και μετά την άρση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού για δύο βουλευτές του VMRO–DPMNE που κατηγορούνται για συμμετοχή στα γεγονότα αυτά.

Στο μεταξύ τα ΜΜΕ των Σκοπίων δίνουν μεγάλη έκταση στις δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, σύμφωνα με τις οποίες «όσοι αποπλανούν τον «μακεδονικό» λαό, λέγοντας ότι μπορούν να προσφέρουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η συμφωνία Πρεσπών, δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στη χώρα τους».

Πιέζει ασφυκτικά η Δύση

Την ίδια ώρα, ανώτατοι ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να έχουν σε στενό κλοιό την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ.

Με νέο μήνυμα του, ο ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν τονίζει για ακόμη μια φορά ότι οι ημέρες είναι «κρίσιμες» για τη χώρα και υπενθυμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Είμαι αισιόδοξος ότι οι νομοθέτες όλων των πολιτικών δυνάμεων γνωρίζουν την τεράστια ευκαιρία και την ευθύνη με την οποία είναι αντιμέτωποι σήμερα. Είναι η ώρα να αφήσετε στην άκρη τα συμφέροντα του κόμματος και να δράσετε με βάση το συμφέρον της χώρας και του λαού» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Μακεδονικό: Το… μισό VMRO απαιτεί άμεση ψηφοφορία στη Βουλή