Έρχονται εξεταστικές και για τα σκάνδαλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Την ώρα στην κυβέρνηση αξιοποιούν τις δικαστικές διώξεις ως πολιτικό εργαλείο, είναι πιθανό στο μέλλον να δούμε εξεταστικές και για τα σκάνδαλα της δικής τους περιόδου
Παρότι ο Παύλος Πολάκης είναι αυτός που κατεξοχήν κωδικοποίησε τη γραμμή της κυβέρνησης στο τρίπτυχο μη περικοπή των συντάξεων – μέτρα αναδιανομής – «να μπουν και μερικοί στη φυλακή», είναι πιθανό στην επόμενη Βουλή να βρεθεί αυτός αντιμέτωπος με πιεστικές ερωτήσεις σε εξεταστικές επιτροπές για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει.
Ο λόγος είναι ότι ένα από τα θέματα που η ΝΔ έχει κάνει ήδη σαφές ότι θέλει να αναδείξει είναι αυτό της απευθείας ανάθεσης της φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ, αντί εκατομμυρίων ευρώ, σε εταιρεία security που φερόταν να επιστράτευσε χωρίς σύμβαση ο Πολάκης και την οποία είχε καταγγελθεί από τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι προσπάθησε παράνομα να αποκτήσει όλα τα αρχεία του πρωτοκόλλου του ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Η αποκάλυψη του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι η εταιρεία φύλαξης επιχείρησε να αποκτήσει παρανόμως αρχεία του Πρωτοκόλλου της υπηρεσίας με σκοπό αυτά να αλλοιωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη – εφόσον επιβεβαιωθεί – εκθέτει ανεπανόρθωτα την ηγεσία του υπουργείου. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις για αυτήν τη σοβαρότατη καταγγελία και να μας απαντήσει αν όντως υπήρξε απόπειρα ενοχοποίησης του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τον κ. Πολάκη. Και προφανώς αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει άμεσα αυτήν τη σοβαρότατη υπόθεση», είχε καταγγείλει η ΝΔ.
Πάντως οι υποθέσεις προς διερεύνηση από το χώρο της υγείας δεν περιορίζονται στα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται και τα θέματα της τιμολόγησης των φαρμάκων και της εκτίναξης της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως και το ζήτημα των μεθοδεύσεων γύρω από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και τη διαδικασία πώλησής του από την Τράπεζα Πειραιώς.
Το σκάνδαλο με την διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό
Παρότι η κυβέρνηση επιμένει να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, είναι σαφές ότι δεν θα είχε ενεργοποιηθεί η ίδια η Κομισιόν και δεν θα είχε καταφτάσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, η OLAF, εάν δεν υπήρχαν πραγματικές ενδείξεις κακοδιαχείρισης.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί έστω και με καθυστέρηση κινητοποιήθηκε και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για αυτό το ζήτημα, που αγγίζει μάλιστα άμεσα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, μια που ορισμένα από τα ύποπτα κονδύλια ήταν αυτά που διαχειρίστηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη σίτιση στα hot spots.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ΝΔ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσκληθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο μέχρι πρότινος διευθυντής Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής Ανδρέας Ηλιόπουλος ο οποίος έκανε καταγγελίες για τα προβλήματα στη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων.
Το «εξάμηνο Βαρουφάκη» στο στόχαστρο.
Πάγια θέση της ΝΔ ήταν ότι για το τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα, με τον Γιάνη Βαρουφάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών, χρειάζεται να υπάρξει εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση των συνεπειών από την διαπραγμάτευση εκείνης της περιόδου, που είχε αποκορύφωμα τα capital controls και όλη την αναστάτωση του καλοκαιριού του 2015, με τις σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, που έχουν υπολογιστεί σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών που έγινε επί της κυβέρνησης Τσίπρα. Κατά τη γνώμη των στελεχών της Πειραιώς η συγκεκριμένη ανακεφαλαιοποίηση ήταν αχρείαστη και πρέπει να διερευνηθούν οι παραλείψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που οδήγησαν σε αυτή την επιλογή. Σημειώνεται δε ότι και για αυτή την υπόθεση οι τυχόν ποινικές ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί.
Το παρ’ ολίγον σκάνδαλο με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία
Η είδηση είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο, ιδίως από τη στιγμή που όλα ξεκίνησαν όταν ο αρμόδιος αξιωματικός βρέθηκε παρ’ ολίγο κατηγορούμενος επειδή κάνοντας το καθήκον του κατέγραψε τα σχετικά με μια απόπειρα πώλησης ελληνικού στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, με πιθανότερο τελικό προορισμό τον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη, με παρέμβαση ενός μεσάζοντα, με χρήση εγγράφων που αμφισβητήθηκε η εγκυρότητά τους.
Παρότι η κυβέρνηση και ο Πάνος Καμμένος επέλεξαν τη γραμμή «δεν υπάρχει τίποτε παράτυπο», ιδίως από τη στιγμή που ακυρώθηκε τελικά η πώληση, ωστόσο υπάρχουν πλήθος ερωτήματα που έμειναν αναπάντητη και σοβαρές σκιές που πρέπει να διερευνηθούν.
Η επέκταση της παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η εύνοια προς συγκεκριμένους εργολάβους
Μία από τις πιο σημαντικές καταγγελίες της ΝΔ σε σχέση με ζητήματα διαχείρισης ήταν αυτή που αφορούσε την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε εξευτελιστική τιμή, κίνηση που αποτράπηκε τελευταία στιγμή ύστερα από παρέμβαση της Κομισιόν που απαίτησε υψηλότερη τιμή. Ειδικότερα, η καταγγελία της ΝΔ έχει ως εξής:
«Η Κυβέρνηση επιχείρησε να παραχωρήσει με απευθείας ανάθεση το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για επιπλέον 20 χρόνια, έναντι μόλις 483 εκατ. ευρώ. Με παρέμβαση της ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνον έκρινε ότι ήταν ευτελές το τίμημα αλλά επί της ουσίας υποχρέωσε την κυβέρνηση να επανεκκινήσει τη διαδικασία. Με συνέπεια το αεροδρόμιο να δοθεί τελικά έναντι τιμήματος 1,115 δισ. ευρώ. Δηλαδή 131% παραπάνω από την αρχική τιμή!».
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι η ΝΔ θα επιμείνει στην ανάγκη να διερευνηθούν οι ευθύνες όσων συναίνεσαν καταρχάς σε μια τέτοια σκανδαλώδη παραχώρηση με τα βέλη να στρέφονται στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Χρίστο Σπίρτζη.
Πάντως, ο Χρίστος Σπίρτζης αναμένεται ούτως ή άλλως να κληθεί σε μια μελλοντική Βουλή να δώσει εξηγήσεις για ζητήματα που αφορούν το υπουργείο του. Ειδικότερα, υπάρχουν ερωτήματα για το εάν με διάφορες πρακτικές, π.χ. μέσω της κατάτμησης των δημοσίων έργων, έχουν υπάρξει προσπάθειες να ευνοηθούν συγκεκριμένοι εργολάβοι, όπως π.χ. ο γνωστός μας από την πρώτη απόπειρα διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες Χρ. Καλογρίτσας, ενώ ερωτήματα υπάρχουν και για το ρόλο ορισμένων τραπεζών όπως η Τράπεζα Αττικής που έδωσαν σημαντικά δάνεια σε εργολάβους όπως ο κ. Καλογρίτσας.
Η «σκανδαλώδης» αγορά εταιρείας στην ΠΓΔΜ από την ΔΕΗ
Μια υπόθεση που σίγουρα θα συνεχίσει να μας απασχολεί είναι αυτή της εξαγοράς της εταιρείας EDS στην ΠΓΔΜ από τη ΔΕΗ. Παρότι η ΔΕΗ επιμένει ότι είναι μια συμφέρουσα αγορά, εφόσον μπαίνουμε έτσι στην ενεργειακή αγορά της γειτονικής χώρας, δεν είναι λίγοι αυτοί που επεσήμαναν ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με το ότι η κυβέρνηση υποχρέωσε τη ΔΕΗ «να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. Ευρώ», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.
Και το βασικό ερώτημα εδώ προκύπτει από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκε σε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και άρα υπάρχει η εύλογη υπόνοια μήπως η εξαγορά προέκυψε από πολιτική σκοπιμότητα και όχι από το συμφέρον της ΔΕΗ.
- Τρινκιέρι: «Είχαμε μεγάλα plays και μπορέσαμε να πάρουμε τη νίκη»
- Μηνύματα στον Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά, ελίτ και λαϊκή δεξιά έστειλε ο Καραμανλής
- Ο Kendrick Lamar έκανε πάλι το θαύμα του: κυκλοφόρησε το άλμπουμ-έκπληξη «GNX»
- Ρωσία: Γιατί «έσκισε» το κύριο ψυχροπολεμικό δόγμα χτυπώντας με Oreshnik
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ