Σκηνικό ελεγχόμενης έντασης έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία μετά τον θάνατο του έλληνα ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Την ίδια στιγμή, ξεκάθαρες απαντήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο 35χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά αλβανών αστυνομικών σε βουνοπλαγιά του χωριού Βουλιαράτες στη Νότια Αλβανία ζητούν τόσο οι γονείς του όσο και οι ελληνικές αρχές. Ωστόσο, ερωτήματα εγείρει η απόφαση των Τιράνων να απορρίψει το αίτημα της οικογένειας για δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση από έλληνα πραγματογνώμονα.

Οι αλβανικές αρχές διαμηνύουν ότι οι απαραίτητες ενέργειες έχουν ληφθεί με την εξέταση που εκπονήθηκε από τον αλβανό ιατροδικαστή. Πληροφορίες θέλουν, η οικογένεια να επαναλάβει το εν λόγω αίτημα εντός της ημέρας μέσω του προξένου.

Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, ο οποίος έκανε λόγο για «εξτρεμιστική τρέλα», τα Τίρανα τηρούν σιγή ιχθύος για το ζήτημα με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος και η αιτία που οι αστυνομικοί σκότωσαν τον Κατσίφα.

Παράλληλα, οι Αρχές της γειτονικής χώρας αρνούνται ακόμη και την κατάθεση μήνυσης από την πλευρά της οικογένειας, ενώ συνεχίζονται οι καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων για την εν ψυχρώ δολοφονία του Κατσίφα.

Μαρτυρίες για εν ψυχρώ δολοφονία

Η εικόνα παραμένει θολή για το πώς ξεκίνησε το περιστατικό το οποίο οδήγησε στην συμπλοκή στο υδραγωγείο του χωριού Βουλιαράτες όπου ο ομογενής κατέφυγε, ενώ τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι μαρτυρίες που αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συνελήφθη ζωντανός και μετά «εκτελέστηκε».

Στο πλαίσιο αυτό, ο γιατρός και φίλος του, Π. Πάπιστας, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα υπογράμμισε ότι οι αλβανικές αρχές θα μπορούσαν απλά να τον είχαν συλλάβει, γιατί δεν είχε πού να κρυφτεί σε αυτό το κορφοβούνι και ήταν περικυκλωμένος από παντού. Τόνισε δε, ότι τον έσυραν 70 με 80 μέτρα και στη συνέχεια του έδωσαν τη χαριστική βολή.

«Βρήκαμε μια μεγάλη λίμνη αίματος με αίμα ζωηρά κόκκινο που σημαίνει ότι ο Κωνσταντίνος ζούσε όταν τον έσυραν σε αυτήν την απόσταση» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Αναφερόμενες στις μέρες που προηγήθηκαν, ο κ. Πάπιστας είπε ότι η αλβανική αστυνομία είχε φροντίσει να υπάρχει μια εσωτερική ένταση στον Κωνσταντίνο. Όταν ξεκίνησε ο σημαιοστολισμός τον είχαν στοχοποιήσει και τον προειδοποιούσαν ότι θα κατεβάσουν τις σημαίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και  ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος. «Υπάρχουν μαρτυρίες ότι επρόκειτο για εν ψυχρώ εκτέλεση και την καταγγέλλουμε» λέει, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Ο Κωνσταντίνος περικυκλώθηκε, συνελήφθη ζωντανός, καταδιωκόμενος από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, και δολοφονήθηκε. Τα αίματα στην παλιά δεξαμενή δείχνουν ότι προφανώς είχε χτυπηθεί και όλα δείχνουν ότι τον έσυραν αιμόφυρτο σαν το σκυλί 100 μέτρα πιο πάνω στη βουνοπλαγιά» συμπληρώνει ο ίδιος.

Το ενδεχόμενο οι αλβανικές Αρχές να «έστησαν» ανταλλαγή πυρών στη βουνοπλαγιά αφήνει ανοικτό και ο πρώην πρόεδρος της «Ομόνοιας», Λεωνίδας Παππάς, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον 35χρονο.

«Δεν ξέρω πού βρήκε το όπλο ο Κωνσταντίνος, αλλά αν είχε πρόθεση να σκοτώσει μπορούσε να το κάνει όταν είχε απέναντί του ομάδα αστυνομικών. Δεν το έκανε. Κατέφυγε στην πλαγιά, η οποία παρεμπιπτόντως είναι εντελώς «γυμνή» και υπάρχει μόνο η παλιά δεξαμενή νερού. Υπήρχε τρόπος να συλληφθεί» λέει, μιλώντας στα «Νέα» και προσθέτει:

«Ανθρωποι που ανέβηκαν στο σημείο εκτιμούν ότι οι αστυνομικοί ίσως τον έσυραν. Πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί τι είδους συμπλοκή υπήρξε. Ο Κωνσταντίνος δεν προκάλεσε ποτέ. Εξέφραζε ανοιχτά την υπερβολική αγάπη του για την πατρίδα, αλλά ούτε ακραίος ήταν, ούτε έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα. Φρόντιζε πάντα να ανεμίζουν ελληνικές σημαίες στο χωριό».

«Επίτηδες εκτέλεσαν τον γιο μου»

«Αν έκανε το παιδί μου τίποτα, υπήρχε η δικαιοσύνη» δήλωσε η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα. «Κανένας δεν μας εξηγεί τίποτα. Το παιδί μου δεν είχε μπλεξίματα με την αστυνομία, απλά σήκωνε τη σημαία για την Ελλάδα» είπε η μητέρα του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και κάνοντας λόγο για «επίτηδες εκτέλεση» του γιου της.

Ούσα εμφανώς συγκλονισμένη από τον θάνατο του παιδιού της, η κ. Κατσίφα δήλωσε πως «δεν χωνεύουν την Ελλάδα εδώ. Το παιδί μου ήθελε τη μάνα-Ελλάδα», ενώ περιέγραψε την έφοδο των αλβανικών αρχών στο σπίτι της λίγη ώρα μετά το περιστατικό.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας «ερχόταν εδώ τα τελευταία 5-6 χρόνια και σήκωνε σημαίες και στόλιζε το χωριό για τους ήρωές μας». Όπως υποστήριξε, όσα συνέβησαν έγιναν «πρώτα για τον εκφοβισμό της ελληνικής κοινότητας», καταγγέλλοντας ότι «ήθελαν να λυγίσουν το παιδί μου».

Ωστόσο, η ίδια διεμήνυσε ότι «θα είμαι δυνατή για την Ελλάδα και τη Βόρεια Ήπειρο».

Όσον αφορά την εξέλιξη των ερευνών, η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα επιβεβαίωσε ότι «θα έρθει έλληνας πραγματογνώμονας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μας βοηθήσουν για να λάμψει η αλήθεια και να αναπαυθεί η ψυχή του παιδιού μου».

Αποκάλυψε, τέλος, ότι «εγώ του τα έλεγα να προσέχει αλλά αυτός δεν φοβόταν και μου έλεγε δεν κάνω τίποτα».