Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μακεδονικό : Έδωσε τα χέρια με τους «8» ο Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μακεδονικό : Έδωσε τα χέρια με τους «8» ο Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία στα Σκόπια για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην Αθήνα έρχεται η «μπάλα».

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων, καθώς είναι πλέον θέμα χρόνου η ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζόραν Ζάεφ και η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των 8 βουλευτών που αποσπάστηκαν από το VMRO μετά την πρόσφατη κοινοβουλευτική ψηφοφορία, ήλθαν σε προφορική συμφωνία για την υποστήριξη των συνταγματικών αλλαγών.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνταγματικών αλλαγών που θα προωθηθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο Παρασκευή, οπότε αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή.

Μετά τη συμφωνία Ζάεφ – «8», φαίνεται να ανοίγει οριστικά ο δρόμος για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς έχει διαμορφωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 έδρες).

Μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ και άλλα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία ότι και άλλοι βουλευτές θα ψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι διαδικασίες από την πλευρά των Σκοπίων μπαίνουν στην τελική ευθεία και πλέον η «μπάλα» έρχεται στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, που παρά τα γνωστά προβλήματα θα πρέπει να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών προς επικύρωση στη Βουλή.

Κατρούγκαλος: Υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή

Το ενδεχόμενο να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και αμέσως μετά να γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές, απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα», ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την εμπιστοσύνη της Βουλής και τόνισε πως «είναι προς το συμφέρον της χώρας να μην έχουμε διακοπή αυτής της ανοδικής πορείας της οικονομίας». «Είναι η ώρα να δει ο Έλληνας στην τσέπη του μια διαφορά. Μην ακούει μόνο ότι τα οικονομικά μεγέθη είναι αυτά που βελτιώνονται» επισήμανε.

Στη συνέντευξή του, που παραχώρησε λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι επ’ ευκαιρία της επαναλειτουργίας της αεροπορικής γραμμής Αθηνών-Σκοπίων, ο αναπληρωτής υπουργός προσδιόρισε ως το έσχατο όριο να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο, εάν η ΠΓΔΜ έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σημείωσε ότι το χρονικό πεδίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή με ακρίβεια, γιατί δεν είναι ακόμα γνωστή η ακριβής έναρξη του, καθώς εξαρτάται από την άλλη πλευρά.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη δήλωση του αντιπροέδρου της ΠΓΔΜ, ότι προς το τέλος του χρόνου ή στην αρχή του νέους έτους είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο να έχει ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία στην ΠΓΔΜ, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε πως «εξακολουθούμε να είμαστε εντός των προβλέψεων, ότι εκεί γύρω στον Ιανουάριο πρόκειται να έχουμε από τη μεριά τους την ολοκλήρωση των σχετικών τους υποχρεώσεων» και προσέθεσε: «Επομένως, από εκεί και μετά αναλαμβάνουμε εμείς. Η υποχρέωσή μας από τη συμφωνία των Πρεσπών είναι χωρίς καθυστέρηση. Από αυτό το σημείο και μετά μπορεί κανείς εύλογα να περιμένει ότι θα κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην Ελλάδα».

Και αεροπορική σύνδεση Αθήνα – Σκόπια

Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο των διπλωματικών διεργασιών, επαναλειτούργησε σήμερα, μετά από 15 χρόνια, η αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Σκοπίων.

Αεροσκάφος της Aegean Airlines προσγειώθηκε απόψε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων, με 38 συνολικά επιβάτες, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε στην Αθήνα με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Γιώργο Κατρούγκαλο και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Γκόραν Σουγκάρεφσκι.

Η εταιρεία θα εκτελεί δρομολόγια Αθήνα-Σκόπια και Σκόπια-Αθήνα δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη) τη χειμερινή περίοδο. Η αεροπορική σύνδεση μεταξύ των πρωτευουσών των δύο χωρών είχε διακοπεί το 2003, καθώς η γραμμή είχε κριθεί τότε οικονομικά ασύμφορη.

Οι πτήσεις Αθήνα-Σκόπια εκτελούνται από την Aegean με δρομολόγια της Olympic Air, με αεροσκάφη Bombardier Dash8-Q400, χωρητικότητας 78 θέσεων. Η διάρκεια της πτήσης είναι 1 ώρα και 15 λεπτά.

Only in

«Αντίο πέσο, καλώς το τσάτσο» – Νομισματικό αντάρτικο στη θεραπεία-σοκ του ακροδεξιού προέδρου στην Αργεντινή

Μια από τις φτωχότερες επαρχίες στην Αργεντινή λάνσαρε το δικό της νόμισμα για να σωθεί από τον πληθωρισμό, τη χρεοκοπία και τον «αναρχοκαπιταλιστή» πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024