Μεγάλος θόρυβος προκλήθηκε από την επιλογή της δημοτικής αρχής του δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού να επιτρέψει να παρελάσει πριν τη μαθητική παρέλαση, μια οργάνωση εφέδρων αξιωματικών, επονομαζόμενη «Ο.Δ.Ε.Υ.Ω. – Ομάδα Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας».

Η συγκεκριμένη ομάδα είναι γνωστή για τις ακροδεξιές απόψεις και θέσεις της και είχε εμπλακεί και στην υπόθεση της κατάληψης του χώρου που προοριζόταν για την ανέγερση του τεμένους στο Βοτανικό.

Μάλιστα, σε ρεπορτάζ του VICE εμφανιζόταν ο επικεφαλής της ομάδας να χαρακτηρίζει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο ως «λαθροπιθήκια», ενώ είχε ανακοινωθεί και ότι η συγκεκριμένα ομάδα θα αναλάμβανε την περιφρούρηση του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία το Φεβρουάριο.

Πέραν των καταγγελιών που έγιναν από τοπικούς φορείς και πολιτικά κόμματα κατά της δημοτικής αρχής, με το ζήτημα ασχολήθηκε και η γενική γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη, η οποία με επιστολή της ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ.  Ξένης Δημητρίου.

Το όλο περιστατικό έχει αποκτήσει σημαντική δημοσιότητα σε έντυπα και ιστοσελίδες που έχουν μια τοποθέτηση φιλική προς την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι: «Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, με τη σύμφωνη γνώμη και την παρουσία της δημοτικής αρχής, τάγματα εφόδου με «το μανδύα των εθελοντών βατραχανθρώπων», με στρατιωτικό ρυθμό και φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα, συμμετείχαν στη μαθητική παρέλαση την οποία παρακολούθησαν μαθητές και γονείς στην κοινότητα του Ελληνικού, του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Σε μια εθνική εορτή που σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός το 1940 απάντησε με βροντερό ΟΧΙ στον φασισμό και τους ναζί, οι απόγονοι των ναζιστών και χιτών δεν έχουν καμία θέση στη γειτονιά μας!

Σε μια γειτονιά που φιλοξένησε πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία δε χωράνε φασιστικά μορφώματα με ρητορική μίσους.

Το Έπος του ‘40 μας δείχνει το δρόμο για τη Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη και την Ειρήνη των λαών. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη συμμετοχή των ακροδεξιών και καλεί τη δημοτική αρχή να πάρει σαφή θέση και να καταδικάσει, έστω και εκ των υστέρων, την κινητοποίηση αυτή. Καλούμε τους πολίτες της Νότιας Αθήνας να πουν ένα βροντερό ΟΧΙ σε ναζιστικά μορφώματα. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται».

Είναι προφανές ότι το περιστατικό είναι σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί. Σε μια περίοδο δύσκολη και με πολλά ζητήματα ανοιχτά, τόσο σε σχέση με το εσωτερικό μέτωπο όσο και σε σχέση με τα διεθνή, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να αρχίσουν να σηκώνουν κεφάλι οι διάφορες παραλλαγές της πατριδοκάπηλης ακροδεξιάς.

Και εκπαιδευτικοί

Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπαιδευτικών για το θέμα:

«Η παρουσία αυτής της φασιστικής ομάδας στην παρέλαση του Ελληνικού – Αργυρούπολης για την 28η Οκτωβρίου «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου» σε παντός είδους φασίστες, με αποτέλεσμα την επίθεση φασιστών στο χώρο «Καλλίπολης» στο Ελληνικό, αλλά και το γράψιμο φασιστικών συνθημάτων στο ΕΠΑΛ Αργυρούπολης.

Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να πάρουμε θέση απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός. Διδάσκουμε στους μαθητές μας την ιστορική αλήθεια για τα δεινά που γνώρισε ο λαός μας και οι λαοί όλης της Ευρώπης κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο από το φασισμό, το πλέον εγκληματικό δημιούργημα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Ότι ο φασισμός νικήθηκε με όπλο την πάλη των λαών.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόφαση της δημοτικής αρχής να καλέσει φασίστες σε μαθητική παρέλαση. Ακόμα περισσότερο που ο λαός της Αργυρούπολης και του Ελληνικού έχει κατά μέγα μέρος προσφυγικές ρίζες και γι’ αυτό απεχθάνεται την ιδεολογία που σπέρνει το μίσος μεταξύ των λαών.

Τέτοιες πρακτικές αποτελούν προσβολή για την ιστορική μνήμη του λαού μας. Ακόμα περισσότερο, η μαθητική παρέλαση αμαυρώθηκε από την παρουσία φασιστών, ενώ λίγα μέτρα πιο πίσω παρήλαυναν οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Σχολείου Ελληνικού, δηλαδή παιδιά διωγμένα από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, πρόσφυγες που βρίσκονται στο στόχαστρο της εγκληματικής ΧΑ.

Ο Πάνος Καμμένος και οι οργανώσεις εφέδρων

Όμως, την ίδια στιγμή η ευαισθησία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει κάπως υποκριτική και εντός μιας λογικής «δύο μέτρα και δύο σταθμά», εφόσον την ίδια στιγμή ανέχεται τις πρακτικές, τον λόγο και την αισθητική του Πάνου Καμμένου.

Για παράδειγμα, επί την ημερών του κ. Καμμένου στο υπουργείο άγημα των ΟΥΚ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2015 στην Αθήνα είχε φωνάξει το σύνθημα «Και το όνειρο μας είναι / στην Πόλη εμείς να μπούμε / σημαία να υψώσουμε / τον ύμνο εμείς να πούμε».

Ο κ. Καμμένος δίνει ιδιαίτερη σημασία στους εφέδρους και τις οργανώσεις τους, παρότι αυτές έχουν συχνά κατηγορηθεί για ακροδεξιό προσανατολισμό, και μάλιστα το ΥΠΕΘΑ είχε ανακηρύξει το 2017 σε «έτος εφέδρων και εθνοφυλάκων».

Η φωτογραφία με τον χρυσαυγίτη Μπαντέμη

Στις αρχές του 2018 είχε κυκλοφορήσει φωτογραφία του Πάνου Καμμένου με αφορμή την άσκηση «Πανελλήνια Άσκηση Εφέδρων Μακεδονομάχος 2018».

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία ο ΥΠΕΘΑ στεκόταν δίπλα στον εθνοφύλακα Δράμας Τάσο Μπαντέμη, χωρίς να γίνεται πιο συγκεκριμένη αναφορά πότε είχε ληφθεί η συγκεκριμένη φωτογραφία.

Όμως, ο Τάσος Μπαντέμης δεν είναι ένας απλός έφεδρος εθνοφύλακας. Είναι ένα στέλεχος της Χρυσής Αυγής που είχε διατελέσει πυρηνάρχης Δράμας και ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 14 ετών και 10 μηνών ως επικεφαλής της επίθεσης σε βάρος δύο γυναικών από τη Βόρεια Ήπειρο στο Μεταξουργείο το 2011.

Στις Οκτωβρίου του 2011, όταν 10μελές τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον τότε πυρηνάρχη επιτέθηκε άγρια στις δύο μεσήλικες γυναίκες. Ο Μπαντέμης τις ρώτησε αν είναι Αλβανίδες και όταν εκείνες απάντησαν ότι είναι Ελληνίδες, τους ζήτησε ταυτότητες. Οι γυναίκες αρνήθηκαν να τις επιδείξουν και τότε οι δράστες άρχισαν να τις βρίζουν, τις έριξαν κάτω, τις χτύπησαν με γροθιές, με κλοτσιές και με λοστούς και απέσπασαν την τσάντα της πρώτης γυναίκας, αφαιρώντας χρηματικό ποσό, ενώ αποπειράθηκαν να πάρουν και το κινητό της δεύτερης.

Η δίκη σε πρώτο βαθμό στις 16.06.2015 και το Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον Μπαντέμη και τους άλλους δύο κατηγορουμένους, τον Alexander Steven James (ερήμην) και τον Γεώργιο Φουρνάρο, για ληστεία και για επικίνδυνη σωματική βλάβη, αναγνωρίζοντας και το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών.

Παρότι το δικαστήριο δεν έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, τελικά οι Μπαντέμης και Φουρνάρος (ο James παραμένει άφαντος) κατάφεραν αργότερα να εξασφαλίσουν την αναστολή της ποινής τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Η φωτογραφία του Πάνου Καμμένου με τον Τάσο Μπαντέμη είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα 17 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στις 10 Μαΐου 2018 όπου ρωτούσαν:

«1) Αληθεύει ότι ο Παναγιώτης Μπαντέμης μετέχει στο Τάγμα Εθνοφυλακής Δράμας;

2) Αν αληθεύει, πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό εφόσον έχει πρωτόδικη καταδίκη;

3) Ποιοι άλλοι μετέχουν στο ΤΕ Δράμας;

4) Έγινε και, αν ναι, πότε η άσκηση «Πανελλήνια Άσκηση Εφέδρων Μακεδονομάχος 2018»;

5) Υπάρχει συγκρότηση εθελοντικών Ταγμάτων Εθνοφυλακής;»

Ο Πάνος Καμμένος είχε υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει δήλωση πολιτικών φρονημάτων, δεν μπορώ να ξέρω ποιος είναι ο εθνοφύλακας», και ισχυρίστηκε ότι «δεν υπήρχε πληροφορία ούτε απόφαση, οι καταδικαστικές αποφάσεις έρχονται από τη Δικαιοσύνη».

Στη γραπτή απάντηση ο τότε αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι ο Μπαντέμης ανήκει στη δύναμη του Τάγματος Εθνοφυλακής Δράμας, ότι η επιλογή του είχε γίνει σύννομα και ότι η καθαίρεση στρατιωτικού γίνεται (άρα και η αφαίρεση εφέδρου από τη δύναμη Τάγματος Εθνοφυλακής) γίνεται μόνο με τελεσίδικη καταδίκη σε κάθειρξη, όπως και ότι δεν υπήρχε συμμετοχή του ΓΕΣ στην άσκηση.

Τελικά ο Μπαντέμης καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 και σε δεύτερο βαθμό σε 10 χρόνια κάθειρξης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων  και έχασε την ιδιότητα του εθνοφύλακα με απόφαση του αναπληρωτή ΥΠΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα.

Το Νοέμβριο του 2016 είχε υπάρξει και πάλι ερώτηση σχετική με εθνοφύλακα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πάνο Καμμένο. Η ανάρτηση αφορούσε εθνοφύλακα στη Λέσβο που είχε γράψει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι θα διαθέσει το G3 που διαθέτει εναντίον προσφύγων, αλληλέγγυων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση του Πάνου Καμμένου, εάν δόθηκε, δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα της Βουλής.