Αντιδράσεις συναντά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και κυρίως η διαδικασία των επαναλαμβανόμενων ψηφοφοριών, μία ανά μήνα, επί ένα εξάμηνο, εάν δεν εξευρεθούν οι 180 ψήφοι, αφού προηγηθούν οι δύο ψηφοφορίες στη Βουλή για τη συγκέντρωση 200 και 180 ψήφων, και εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η απευθείας εκλογή από το λαό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», από την κυβέρνηση εμμένουν στη διακομματική συμφωνία να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, αλλά επισημαίνουν την ανάγκη να διατηρηθεί ο συμβολικός ενωτικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.

Και όπως λένε, αυτός ο ρόλος δεν υπηρετείται αν ο Πρόεδρος μπορεί να εκλέγεται μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Μερικοί όμως είδαν ότι πίσω από την πρόταση για απευθείας εκλογή από τον λαό κρύβεται η προοπτική να υπάρξει επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μέσω της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολιτικοί παρατηρητές, βλέποντας και την επίθεση που εξαπολύεται από ΜΜΕ φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη σκληρή Δεξιά προς τον Κώστα Σημίτη και την υπεράσπιση του Κώστα Καραμανλή, μιλάνε για οργανωμένο σχέδιο.

Και πιστεύουν ότι τελικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αυτό ακριβώς υποδηλώνει, ότι δηλαδή με τη διαδικασία που προτείνεται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ειδικά στην τελευταία φάση από τον λαό εάν δεν εκλεγεί από τη Βουλή, δίνει τη δικαιολογία που ήθελε ο Κ. Καραμανλής για να μπει και πάλι στο παιχνίδι.

Διαβάστε αναλυτικά στην έντυπη έκδοση του «Βήματος της Κυριακής»