Η «συνιστώσα Σόρος» σε κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ και η εκκωφαντική σιωπή στις καταγγελίες Καμμένου
Τη δράση του Σόρος έχουν καταγγείλει πολιτικοί αρχηγοί στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Τουρκία. Ωστόσο, όταν κάποια πράγματα λέγονται μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αποκτούν βαρύτητα και γεννούν ερωτήματα
- Οχήματα εγκλωβίστηκαν σε ορεινά χωριά της Λάρισας λόγω έντονης χιονόπτωσης
- Μία πολύ μοδάτη κότα κυκλοφορεί στους δρόμους της Βρετανίας - Φοράει φωσφοριζέ γιλέκο για να είναι ασφαλής
- Νέα καταστροφή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας - Δεν αποκλείεται το σαμποτάζ
- Είκοσι χρόνια μετά το τσουνάμι της Ινδονησίας, ελπίζει μια μέρα να δει ξανά τον γιο της
Ποιος είναι ο Τζορτζ Σόρος; Το ερώτημα έχει απασχολήσει τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλά ρεπορτάζ και αφιερώματα έχουν καταπιαστεί με τον μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος, παρότι απέκτησε τη φήμη του αδίστακτου κερδοσκόπου, τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχήματά του τα έβαλε στην πολιτική και όχι στις αγορές.
Το φάντασμα του Σόρος εσχάτως έριξε τη σκιά του και στην ελληνική πολιτική ζωή. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είπε ότι «ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε πλην εμού. Ούτε ο πρωθυπουργός».
Οι «διαρροές» από εκείνη τη συνεδρίαση άφηναν να εννοηθεί ότι ο Π. Καμμένος προσδιόρισε το ποσό της χρηματοδότησης στα 50 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να επισπευσθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο υπουργός Αμυνας το αρνήθηκε. «Είναι ψευδές, απόδειξη τα πρακτικά και οι παρόντες» έγραψε στο Τwitter.
Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ ζήτησαν αμέσως να υπάρξει εισαγγελική διερεύνηση των βαρύτατων καταγγελιών, η «Αυγή» έγραψε για «ψεκασμένα σενάρια συνωμοσίας», αλλά επειδή ουδεμία διαδικασία κινήθηκε, το θέμα δηλητηριάζει την πολιτική ζωή στην Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία. Η κατηγορία για χρηματισμό δύσκολα αποδεικνύεται, αλλά λειτουργεί πάντοτε διαβρωτικά και ύπουλα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», δενν ήταν η πρώτη φορά στο Υπουργικό Συμβούλιο που ασχολήθηκε ο Πάνος Καμμένος με τον Τζορτζ Σόρος. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο τον συνέδεσε δημοσίως: Με «τις αλυτρωτικές οργανώσεις των Σκοπιανών» στις οποίες «έχει μοιράσει δισεκατομμύρια».
Με «τη συκοφαντική επίθεση» που δέχθηκε ο υπουργός Άμυνας σχετικά με τα κονδύλια για το Προσφυγικό. Με «συμβόλαιο» εναντίον του μιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. Με ανατροπή της κυβέρνησης, όταν αναρωτιόταν στις 5 Ιουλίου από το βήμα της Βουλής: «Γιατί να ρίξουμε την κυβέρνηση; Για να κάνουμε το χατίρι του Σόρος και της Τρόικας εσωτερικού;». Τότε μιλούσε για «τις πρόθυμες κοινοβουλευτικές καβάντζες του συστήματος Σόρος να διαμορφώσουν νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες (…) Τον ξεχάσατε τον κ. Θεοδωράκη;».
Η δαιμονοποίηση και η κερδοσκοπία
Ο 88χρονος Σόρος έχει δαιμονοποιηθεί όσο κανένας άλλος, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, και «πρωταγωνιστεί» σε δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας, ακόμη και αντισημιτικές, όντας ο ίδιος Εβραίος. Όλες οι θεωρίες που ακούγονται για εκείνον είναι εξίσου ενδιαφέρουσες, αν όχι περισσότερο, με τα πραγματικά γεγονότα και φιλοτεχνούν μια αινιγματική προσωπικότητα.
Οι εχθροί του τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τα χρήματά του για να κατευθύνει τις τύχες του κόσμου. Οι φίλοι του επιμένουν ότι είναι ένας παθιασμένος ιδεολόγος, ο οποίος απλώς «δεν ενδιαφέρεται να δίνει υπόσταση σε ανοησίες», απαντώντας σε όσα ακούγονται για εκείνον.
Παράλληλα, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κερδοσκόπους που γνώρισε ποτέ η Wall Street και η φήμη αυτή τον συνοδεύει ακόμα, ενώ έχει πάψει εδώ και χρόνια να επενδύει χρήματα άλλων. Έγινε γνωστός ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας, όταν τη «Μαύρη Τετάρτη» της 16ης Σεπτεμβρίου 1992 καταπόντισε τη στερλίνα, κερδίζοντας ως διαχειριστής του επενδυτικού ταμείου Quantum πάνω από 1 δισ. δολάρια, ενώ η βρετανική κυβέρνηση έχασε 5,5 δισ. δολάρια.
Το ινστιτούτο Levy και ο Παπαδημητρίου
Τη δράση του Σόρος έχουν καταγγείλει πολιτικοί αρχηγοί στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Τουρκία. Ωστόσο, όταν κάποια πράγματα λέγονται μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αποκτούν βαρύτητα και γεννούν ερωτήματα.
Όπως, έχει σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Σόρος; Τα γεγονότα δε βοηθούν να δοθεί μια οριστική απάντηση, αν και πρόσωπα του φιλικού του κύκλου διαψεύδουν οποιονδήποτε συσχετισμό. Το 2013, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι του στις ΗΠΑ, το οποίο είχε διοργανώσει το ινστιτούτο Levy που ανήκει στο Bard College, όπου ο Σόρος έχει διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά.
Ο επικεφαλής του Levy, Δημήτρης Παπαδημητρίου, έγινε αργότερα υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και σύμφωνα με μαρτυρία προσώπου που γνωρίζει τα τεκταινόμενα της εποχής, Παπαδημητρίου και Σόρος γνωρίστηκαν, αλλά η σχέση δεν ευδοκίμησε.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν πραγματοποιήθηκε η περίφημη συζήτηση Τσίπρα – Κλίντον, ο Σόρος καθόταν στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου.
Τον Αύγουστο του 2016, ξέσπασε σάλος με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Ματθαίο Τσιμιτάκη, ο οποίος εφέρετο να είχε συνεργασία με το ίδρυμα του Σόρος για να προωθήσει έρευνα σχετικά με την αδιαφορία της Ελλάδας για την κρίση στην Ουκρανία λόγω των σχέσεών της με τη Ρωσία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις