Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση Κοτζιά, νέο πλήγμα στην κυβέρνηση
Εκεί που η υπόθεση των όσων έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά είχε ξεχαστεί, προς ανακούφιση της κυβέρνησης, ήρθε η μήνυση του πρώην ΥΠΕΞ και η έρευνα του Αρείου Πάγου να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.
Εκεί που η υπόθεση των όσων έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά είχε ξεχαστεί, προς ανακούφιση της κυβέρνησης, ήρθε η μήνυση του πρώην ΥΠΕΞ και η έρευνα του Αρείου Πάγου να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.
Η Νέα Δημοκρατία σηκώνει ξανά τους τόνους της αντιπαράθεσης καθώς αυτή ήταν που ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τόσο τα πρακτικά του επίμαχου υπουργικού συμβουλίου, όσο και η επιστολή παραίτησης Κοτζιά.
Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου η οποία διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν όσα περιγράφει ο πρώην υπουργός στη μηνυτήρια αναφορά βάζει ένα ακόμη πρόβλημα στην κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί η έρευνα θα πρέπει να εστιάσει στο τι ειπώθηκε εκείνη την ημέρα στο κλειστό υπουργικό συμβούλιο.
Τότε που σύμφωνα με τις διαρροές που έγιναν, ο Πάνος Καμμένος έκανε καταγγελίες για χρηματοδότηση της κυβέρνησης με 50 εκατ. ευρώ από τον Τζορτζ Σόρος για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Είχε συγκρουστεί επίσης με τον Ν. Κοτζιά για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Τότε ο ΥΠΕΞ είχε μείνει ακάλυπτος από όλους τους υπουργούς και τελικώς υπέβαλε την παραίτησή του. Μέρες αργότερα ο Π. Καμμένος διέψευσε ότι μίλησε για δωροδοκία από τον Σόρος αλλά ότι ανέφερε την υπόθεση εταιρείας για έκδοση βίζας.
Ο δε Χρήστος Σπίρτζης που είχε ερωτηθεί αν ειπώθηκαν όλα αυτά είπε ότι… δεν άκουσε τίποτε.
Τώρα ο ανακριτής θα πρέπει να μπει βαθιά στην υπόθεση (αν αυτή δεν θαφτεί και δεν υπάρξουν καθυστερήσεις) και να καλέσει όλους όσοι μπορούν να πουν τι είδαν και τι άκουσαν κι αν ισχύουν τα καταγγελλόμενα από τον κ. Κοτζιά.
Και φυσικά μια υπόθεση που «πληγώνει» την κυβέρνηση θα σέρνεται για καιρό κι εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα προκαλεί νέους πονοκεφάλους στο Μαξίμου.
Τι ψάχνουν
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ανέθεσε τη διενέργεια της έρευνας στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, η οποία πλέον καλείται να διερευνήσει όλα όσα ειπώθηκαν στο επίμαχο Υπουργικό Συμβούλιο,
Ο κ. Κοτζιάς στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, συναυτουργού, συνυπαίτιου ή οποιουδήποτε συμμέτοχου προκύψει από την προανάκριση για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Αναφέρει ότι στόχος των απειλών και των εκβιασμών, ήταν να τον αναγκάσουν να μην ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, να τον εκβιάσουν ώστε να μην υλοποιήσει την πολιτική που αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου, και να τον αναγκάσουν να σωπάσει. Κάτι, ωστόσο, που, όπως φέρεται να παρατηρεί στο κείμενο της μήνυσής του “ασφαλώς δεν το πέτυχαν”. Φέρεται, δε, να καταλήγει ως εξής: «Είμαι πεπεισμένος πατριώτης και το καθήκον απέναντι στην πατρίδα προηγείται κάθε άλλου καθήκοντος»
Παρατηρεί επίσης πως, αφού δεν πέρασαν οι ακραίοι εκβιασμοί, συνεχίστηκαν οι παράνομες μεθοδεύσεις, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Ειδικότερα, οι παρανομούντες εκβιαστές, μέσω διαφόρων ΜΜΕ, όπως υποστηρίζει, στα οποία πιθανώς έχουν πρόσβαση, ξεκίνησαν επιχείρηση αμαύρωσης της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, και δυσφήμισης του βασικού φορέα της, δηλαδή του προσώπου του.
Επίσης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι:
Σε ότι αφορά τα περί 50 εκατομμυρίων από τον Σόρος, ο κ. Κοτζιάς, φέρεται να αναφέρει ότι ουδέποτε γνωρίστηκε με τον Σόρος, ούτε είχε καμιά σχέση μαζί του, ενώ τονίζει ότι όλο το “σύστημα Σόρος” καταπολέμησε μετά μανίας τον υπουργό Εξωτερικών στα δύο χρόνια (2016-2017) που γινόταν προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό.
Επίσης τονίζει στην αναφορά του ότι ρίχνουν λάσπη όσοι ισχυρίζονται ότι διαχειρίστηκε με αδιαφάνεια απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών για ποςά μεταξύ 28-35 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος φέρεται να διευκρινίζει αφενός, ότι δεν υπάρχουν τέτοια ποσά, και αφετέρου ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο υπουργείο Εξωτερικών, διότι όλα ελέγχονται από τριμελή υπηρεσιακή επιτροπή. Εκείνη προτείνει και διανέμει, ενώ αποφασίζει το Προεδρείο της Ελληνικής Βουλής, με την έγκριση του οποίου μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε εκταμίευση από την κάθε φορά αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου.
Ο κ. Κοτζιάς, θυμίζει ότι επί υπουργίας του αποκαλύφθηκαν δεκάδες παράνομες συμπράξεις του υπουργείου Εξωτερικών με ΜΚΟ, αναζήτησε και βρήκε 40 εκατομμύρια του ελληνικού δημοσίου παράνομα χρησιμοποιηθέντα, εκ των οποίων ήδη εντοπίστηκαν και επεστράφησαν στο ελληνικό δημόσιο τα 14 εκατομμύρια. Επιπλέον, μετά από επίπονη εργασία, πλείστες υποθέσεις παράνομης παροχής βίζας εντοπίστηκαν και στάλθηκαν στην ελληνική Δικαιοσύνη και στο πειθαρχικό του ΥΠΕΞ, ενώ Έλληνες διπλωμάτες που παραβίασαν τον όρκο τους καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις. Τέλος, αναφέρει ότι επί υπουργίας του, και σε αντίθεση με το παρελθόν, ουδείς δημοσιογράφος ελληνικού ΜΜΕ έλαβε έστω και ένα ευρώ από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου.
Μήνυση κατά Κοτζιά για αδικήματα «περί προδοσίας της χώρας»
Μηνυτήρια αναφορά κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ Ν. Κοτζιά, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για «παράδοση κρατικών μυστικών-απορρήτων» και «έκθεση της χώρας σε κίνδυνο αντιποίνων» μετά την αποκάλυψη των κυβερνητικών σχεδίων για ανακήρυξη της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο ε.ά. πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης.
Σύμφωνα με τον μηνυτή ο τέως ΥΠΕΞ παραβίασε τα άρθρα 141 και 146 του Ποινικού Κώδικα, τα οποία εντάσσονται στο κεφάλαιο «περί προδοσίας της χώρας». Η παραβίαση των άρθρων αυτών επιφέρει συνολική ποινή κάθειρξης μέχρι 13 ετών.
Το πρώτο άρθρο (141 του Ποινικού Κώδικα) προβλέπει την καταδίκη όποιων με πρόθεση και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτουν το Ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους του σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτουν σε κίνδυνο διατάραξης των φιλικών σχέσεων του Ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος.
Το δεύτερο άρθρο (146 του Ποινικού Κώδικα) προβλέπει την καταδίκη όποιων με πρόθεση και παράνομα παραδίδουν ή αφήνουν να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση.
Για την στοιχειοθέτηση των εγκλήματος αυτών απαιτείται η παράδοση ή ανακοίνωση σε άλλον ή αναμετάδοση μυστικών του κράτους, δημοσίως ή δια του Τύπου.
Σύμφωνα με τον μηνυτή, ο κ. Κοτζιάς με τη δημόσια και δια του Τύπου «απαράδεκτη», όπως την χαρακτηρίζει, ανακοίνωση «των μυστικών κυβερνητικών σχεδίων» της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια «τορπίλισε, μια θαρραλέα επιτελική και εθνική προσπάθεια για επέκταση των εθνικά χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. σε μέρος της Ελληνικής επικράτειας».
Παράλληλα, η ανακοίνωση αυτή του τέως ΥΠΕΞ, σημειώνει ο μηνυτής, επέφερε «έναρξη αντιπαραθέσεων- διενέξεων με το γειτονικό κράτος, διατάραξη των φιλικών σχέσεων και εξέθεσε το Ελληνικό κράτος σε κίνδυνο αντιποίνων» και υπογραμμίζει είναι «άγνωστος ο λόγος που ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και έκαψε μία σωστή προσέγγιση και προσπάθεια, η οποία μόνο αιφνιδιαστικά επιβάλλεται και όχι κατόπιν διαπραγμάτευσης».
Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής του κ. Κοτζιά, ήταν η Τουρκία να κάνει λόγο για casus belli για όλη της θαλάσσια περιοχή της Ελληνικής Επικρατείας.
ΝΔ: Ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σταματά να μας εκπλήσσει
Μετά τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις, η ΝΔ άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση.
«Ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Δεν έχει ξαναγίνει στα παγκόσμια χρονικά πρώην υπουργός Εξωτερικών να καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Αμύνης και ο θιασάρχης πρωθυπουργός να παραμένει άφωνος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς και προσθέτει: «Θα το επαναλάβουμε: Η παραίτηση ενός υπουργού δεν είναι προσωπικό ραβασάκι. Εφόσον αρνήθηκε να τη δημοσιοποιήσει ο κ. Τσίπρας, οφείλει να το πράξει ο κ. Κοτζιάς. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις