Νησί Ιωαννίνων, μνήμες και μνημεία
Στολίδι της Παμβώτιδας, της μαγευτικής λίμνης των Ιωαννίνων, το Νησί έχει σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, λιθόστρωτα σοκάκια, όμορφα ασβεστωμένα σπίτια με λουλούδια στις αυλές τους, ταβέρνες και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Στολίδι της Παμβώτιδας, της μαγευτικής λίμνης των Ιωαννίνων, το Νησί έχει σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, λιθόστρωτα σοκάκια, όμορφα ασβεστωμένα σπίτια με λουλούδια στις αυλές τους, ταβέρνες και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης.
Καραβάκια μεταφέρουν τους πολυάριθμους επισκέπτες από την πόλη των Ιωαννίνων στο ξακουστό νησάκι με το γραφικό χρώμα.
Το Νησί των Ιωαννίνων φημίζεται για την εκλεκτή κουζίνα του. Τηγανητά βατράχια, χέλια, πέστροφες και κυπρίνοι προσελκύουν όσους λαχταρούν ξεχωριστές γεύσεις και γαστριμαργικές απολαύσεις.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού παρουσιάζουν τα μοναστήρια που είναι χτισμένα στο Νησί των Ιωαννίνων, σημαντικό μοναστικό κέντρο κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους:
- Η μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών. Η ιστορία του μοναστηριού, που ιδρύθηκε στους Υστεροβυζαντινούς Χρόνους και άκμασε το 16ο αιώνα, είναι συνυφασμένη με την επιφανή βυζαντινή οικογένεια των Φιλανθρωπηνών. Από το μοναστηριακό συγκρότημα σώζονται το καθολικό (ανακαινίστηκε από το Μιχαήλ Φιλανθρωπηνό το 1291/1292 και φέρει εξαίρετες τοιχογραφίες 16ου αιώνα), τμήμα των κελιών και της τράπεζας.
- Η μονή του Αγίου Νικολάου Ντίλιου ή Στρατηγοπούλου. Το καθολικό της μονής ιδρύθηκε πιθανώς το 13ο αιώνα από τη γνωστή βυζαντινή οικογένεια των Στρατηγόπουλων και τοιχογραφήθηκε το 1542/1543.
- Η μονή του Αγίου Νικολάου Γκιουμάτων ή Παναγίας της Ελεούσας. Φέρει τοιχογραφίες 18ου αιώνα.
- Η μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Στα κελιά της, τον Ιανουάριο του 1822, δολοφονήθηκε ο Αλή πασάς από τον Κιοσέ Μεχμέτ πασά και τους άνδρες του. Μαζί με τον Αλή πασά βρισκόταν η αγαπημένη του γυναίκα, η Βασιλική, που εξορίστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στο χώρο της μονής λειτουργεί το Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου, όπου εκτίθενται υφαντά, λιθογραφίες, βιβλία, έγγραφα κ.ά.
- Η μονή του Προδρόμου. Σώζεται το καθολικό των αρχών του 16ου αιώνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις