Η ιεραρχία «έθαψε» τη συμφωνία – Το Μαξίμου επιμένει για τη μισθοδοσία των κληρικών
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, με το πέρας της συνεδρίασης της Ιεραρχίας, τόνισε ότι σε κλίμα ομοφωνίας αποφασίστηκε να συστηθεί επιτροπή η οποία θα συζητήσει όλα τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος εκκλησίας – Πολιτείας. Ομόφωνα επίσης αποφασίσθηκε να μην υπάρξουν αλλαγές στη μισθοδοσία του κλήρου
- Το προφίλ του νέου αστυνομικού της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, με το πέρας της συνεδρίασης της Ιεραρχίας, τόνισε ότι σε κλίμα ομοφωνίας αποφασίστηκε να συστηθεί επιτροπή η οποία θα συζητήσει όλα τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος εκκλησίας – Πολιτείας. Ομόφωνα επίσης αποφασίσθηκε να μην υπάρξουν αλλαγές στη μισθοδοσία του κλήρου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων κ. Ιερόθεος είπε πως «κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε ο λόγος στους Ιεράρχες να αναπτύξουν τις απόψεις τους. Υπήρξαν συμφωνίες και διαφωνίες αλλά όλες στο πνεύμα να ληφθεί η καλύτερη απόφαση».
Μάλιστα ερωτηθείς εάν υπήρξε υποχώρηση του Αρχιεπισκόπου απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέμα υποχώρησης ή επιβολής αφού ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου είναι να εκφράσει τη συνισταμένη όλων των απόψεων για το καλό της Εκκλησίας και αυτό ακριβώς έπραξε. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση σε τρία σημεία, ο διάλογος θα συνεχιστεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα θέματα που ενδιαφέρουν από κοινού Εκκλησία και Πολιτεία».
Στην ερώτηση εάν η Εκκλησία πηγαίνει στον διάλογο συζητώντας τα 13 από τα 15 σημεία του κειμένου Τσίπρα-Ιερώνυμου (αφού ήταν ομόφωνη η απόφαση για μη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιερέων) απάντησε «ναι είναι ομόφωνη η απόφαση αλλά τα «σημεία» ισχύουν, θα συγκροτηθεί η Επιτροπή τόσο από την Εκκλησία, με τους εμπειρογνώμονες και τους νομικούς όσο και από την Πολιτεία και όλα τα σημεία θα εξετασθούν ένα προς ένα. Δεν μπορώ ούτε να προδικάσω το αποτέλεσμα των εργασιών των επιτροπών αλλά ούτε και να προβλέψω τον χρόνο που θα απαιτηθεί γι αυτό» είπε.
Αμέσως μετά το «Βατερλώ» από το Μέγαρο Μαξίμου εκδόθηκε μια ανακοίνωση η οποία χρήζει πολλών ερμηνειών. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.
Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».
Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση λέει ότι θα προχωρήσει στη σύνταξη σχεδίου νόμου και θα το φέρει ξανά ο Αρχιεπίσκοπος προς κύρωση στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, εκεί δηλαδή που πιστεύει ο Ιερώνυμος ότι μπορεί να περάσει τη συμφωνία.
Λέει επίσης η κυβέρνηση ότι αυτή θα αποφασίσει για τη μισθοδοσία των κληρικών, κάτι που υποδηλώνει έντονο εκνευρισμό καθώς το σημείο 15 της πρόσφατης συμφωνίας έλεγε ότι πρέπει εν συνόλω να εγκριθεί για να τεθεί σε ισχύ.
Οι Μητροπολίτες τίναξαν στον αέρα την «ιερή» συμφωνία
Λίγο πριν είχε ολοκληρωθεί σε κλίμα βαθιάς πόλωσης, η συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε μετά την «συμφωνία» Τσίπρα – Ιερωνύμου, η οποία σημαδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο και αποχωρήσεις δύο μητροπολιτών.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκτακτη Σύνοδος αποφάσισε να παραμείνει στο Δημόσιο ο κλήρος και να παραμείνουν ως έχουν τα μισθολόγια των ιερέων, θέτοντας ως «κόκκινη γραμμή» το υφιστάμενο καθεστώς για τη μισθοδοσία.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί επιτροπή για τη διενέργεια διαλόγου επί άλλων των σημείων της συμφωνίας. H οπισθοχώρηση Ιερώνυμου στο θέμα της μισθοδοσίας, κατόπιν της ισχυρής πίεσης που του ασκήθηκε, θα μπορούσε να θεωρηθεί ήττα του ιδίου και του πρωθυπουργού. Ουσιαστικά το προσύμφωνο που υπέγραψαν βρίσκεται στον αέρα καθώς το άρθρο 15 εκείνης της συμφωνίας έλεγε χαρακτηριστικά: «Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».
Αν πάντως οι ιερωμένοι δεν φύγουν από το Δημόσιο, δεν θα μπορεί και η κυβέρνηση να προχωρήσει στον σχεδιασμό της για 10.000 προσλήψεις εντός του 2019.
Tο επίσημο ανακοινωθέν της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου
Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ¬τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις