Κωστής Στεφανόπουλος, ο ευπατρίδης της πολιτικής
Σε μια εποχή όπου σχεδόν τα πάντα στη χώρα μας αμφισβητούνται και κλυδωνίζονται, σε μια εποχή όπου το ασήμαντο γίνεται σε καθημερινή βάση σημαντικό και οι ανάξιοι λόγου, τα αλαλάζοντα κύμβαλα, ακούγονται σαφώς περισσότερο από τους πνευματικούς ανθρώπους, η απουσία προσωπικοτήτων όπως ο Κωστής Στεφανόπουλος είναι χωρίς υπερβολή οδυνηρή
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Σε λίγες ημέρες, στις 20 Νοεμβρίου, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εκδημία του Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος υπήρξε ένας αληθινός ευπατρίδης της πολιτικής, μια εξέχουσα προσωπικότητα του δημόσιου βίου της χώρας μας επί σειράν δεκαετιών.
Σε μια εποχή όπου σχεδόν τα πάντα στη χώρα μας αμφισβητούνται και κλυδωνίζονται, σε μια εποχή όπου το ασήμαντο γίνεται σε καθημερινή βάση σημαντικό και οι ανάξιοι λόγου, τα αλαλάζοντα κύμβαλα, ακούγονται σαφώς περισσότερο από τους πνευματικούς ανθρώπους, η απουσία προσωπικοτήτων όπως ο Κωστής Στεφανόπουλος είναι χωρίς υπερβολή οδυνηρή.
Και τούτο, διότι ο πατρινός πολιτικός δίδαξε καθ’ όλη τη διάρκεια του μακρού βίου του, από τα νεανικά του χρόνια έως την άνοδό του στο ύπατο αξίωμα της ελληνικής πολιτείας, τι σημαίνει ήθος, αξιοπρέπεια και συνέπεια, έννοιες που ολοένα και περισσότερο υποβαθμίζονται και περιφρονούνται στις μέρες μας από μειράκια της πολιτικής και νεόκοπους πολιτικούς σωτήρες.
Η απλότητα και η σεμνότητα, ο λιτός, σχεδόν δωρικός τρόπος ζωής, η προσήλωση σε αρχές και αξίες, η ολοκληρωμένη παιδεία, η μοναδική ρητορική δεινότητα, ο σεβασμός προς τους πολιτικούς αντιπάλους, το υγιές πατριωτικό φρόνημα, η αβίαστη έκφραση του λεγόμενου κοινού αισθήματος (ιστορικής όντως αξίας υπήρξε η προσφώνηση Στεφανόπουλου προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, το Νοέμβριο του 1999, στην Αθήνα) ήταν ορισμένες από τις σπάνιες αρετές αυτού του σπουδαίου, καλού καγαθού ανδρός.
Τα ενενήντα έτη ζωής, δράσης και δημιουργίας του αειμνήστου Κωστή Στεφανόπουλου συμπυκνώνονται ως ακολούθως στο διαδικτυακό τόπο της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας:
Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία μέχρι το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Άρχισε να πολιτεύεται στις εκλογές του 1958 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 1964. Επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στις εκλογές του 1974, 1977, 1981 και 1985. Διετέλεσε Γραμματεύς της Κοινοβουλευτικής ομάδος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το 1981 μέχρι το 1985.
Το 1974 μετέσχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Υφυπουργός Εμπορίου. Τα επόμενα επτά χρόνια υπήρξε μέλος των κυβερνήσεων της ΝΔ ως Υπουργός Εσωτερικών από το Νοέμβριο του 1974 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1976, Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (Σεπτέμβριος 1976 – Νοέμβριος 1977) και Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως (1977-1981).
Τον Αύγουστο του 1985 ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και στις 6 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους ίδρυσε το κόμμα της Δημοκρατικής Ανανέωσης (ΔΗΑΝΑ). Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών στις εκλογές του 1989, ενώ παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος αυτού μέχρι τον Ιούνιο του 1994, οπότε το κόμμα αυτό ανέστειλε τη δράση του.
Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1995, το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ) πρότεινε και στήριξε ως υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο οποίος με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995, κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους ως ο πέμπτος Πρόεδρος Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 10 Μαρτίου 1995. Επανεξελέγη στο Προεδρικό αξίωμα στις 8 Φεβρουαρίου 2000 με την πρώτη ψηφοφορία, αφού έλαβε 269 ψήφους επί 298 παρόντων βουλευτών, παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι τις 12 Μαρτίου 2005.
Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και αποτελούσε επίτιμο δημότη πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας. Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος απεβίωσε στις 20 Νοεμβρίου 2016.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις