Πώς θα διαχειριστείτε το θυμό ως γονιός
Σας συμβαίνει και όταν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε όλους τους ρόλους που καλείστε να φέρετε εις πέρας.
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα και είναι λογικό όταν συμβαίνει στους γονείς, σε διάφορα στάδια. Αν όμως μπορείτε να το διαχειριστείτε σωστά μπροστά στα παιδιά, δίνετε ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς φερόμαστε όταν βιώνουμε ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Αν ξεφύγει από τον έλεγχο ή συμβαίνει συνέχεια, προκαλεί μόνο αρνητικά πράγματα. Και έτσι φοβίζετε τα παιδιά. Ως γονιός, μπορεί να νιώσετε θυμό για το παιδί όταν σας μιλάει άσχημα ή δεν κάνει αυτό που ζητάτε. Μπορεί να θυμώνετε με το σύντροφό σας επειδή δεν βοηθά στις δουλειές του σπιτιού ή επειδή διαφωνείτε ως προς το μεγάλωμα. Αλλά σας συμβαίνει και όταν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε όλους τους ρόλους που καλείστε να φέρετε εις πέρας.
Τα πρώιμα σημάδια του θυμού είναι έντονοι καρδιακοί παλμοί, οι ενοχλήσεις στο στομάχι, η δυσκολία στην αναπνοή, η ένταση στους ώμους, το σφίξιμο στα χέρια και το σαγόνι και ο ιδρώτας.
Απλές ιδέες διαχείρισης του θυμού σας
Βήμα 1ο: εντοπίστε το θυμό. Δώστε βάση στις πρώιμες ενδείξεις και να τις αναγνωρίζετε κάθε φορά που νιώθετε θυμό.
Βήμα 2ο: πώς θα χαλαρώσετε. Πάρτε μία βαθιά ανάσα και εκπνεύστε. Προσπαθήστε να επιβραδύνετε την αναπνοή. Κάντε κάτι που σας χαλαρώνει όπως το να ακούσετε μουσική ή να κοιτάτε απλώς έξω από το παράθυρο. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, βγείτε για μία βόλτα ή βρείτε ένα ήρεμο μέρος. Θα νιώσετε τους μυς να χαλαρώνουν.
Βήμα 3ο: σκεφτείτε την κατάσταση. Όταν νιώσετε να χαλαρώνετε, είναι καλό να σκεφτείτε την κατάσταση και τι συνέβη ακριβώς. Μόνο έτσι θα μάθετε από την εμπειρία αλλά και πώς θα διαχειριστείτε την κατάσταση καλύτερα στο μέλλον
Θέστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά. Αν ζητάτε συγγνώμη επειδή θυμώσατε, δεν στέλνετε το σωστό μήνυμα γιατί είναι εντάξει να νιώθετε θυμό. Ζητήστε συγγνώμη επειδή φωνάξατε και χάσατε τον έλεγχο. Όταν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε καλά το θυμό, είναι οκ να το παραδέχεστε και να συζητάτε με την οικογένειά σας πώς θα μπορούσατε να το είχατε διαχειριστεί διαφορετικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις