Ιστορική… ήττα για Τσίπρα και Ιερώνυμο: Το «θείο» δώρο στην κυβέρνηση έκαψε τη συμφωνία
Οι έντονες αντιδράσεις των 8.000 και πλέον κληρικών είναι μόνον η αρχή. Μια σειρά από θολά σημεία της συμφωνίας, και ως προς την περιουσία της Εκκλησίας, προκαλούν την αντίδραση και του Φαναρίου
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Είναι 6 Νοεμβρίου και ο πρωθυπουργός, έχοντας δίπλα του τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κάνει δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και τονίζει: «Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ιστορικού χαρακτήρα προς όφελος και των δύο πλευρών. «Σήμερα επιχειρούμε να κάνουμε ένα ιστορικό βήμα προς τα μπρος επ’ ωφελεία της Πολιτείας και της Εκκλησίας».
Ο Αρχιεπίσκοπος με τη σειρά του τονίζει: ««Σας ευχαριστώ για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις σας. Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ’ αυτή την ιστορική στιγμή σ’ αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει», δήλωσε και προσθέτει, «βρήκα ανταπόκριση στα ερωτηματικά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο απόψε συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες».
Αυτή η… ιστορική στιγμή, η ανακοίνωση μιας συμφωνίας που έχει καθαρά προσωπικά χαρακτηριστικά, αφού έγινε στα κρυφά και χωρίς να ερωτηθεί κανείς πέραν του στενού κύκλου των δύο ανδρών, προκαλεί θύελλα διαμαρτυριών. Κυρίως ως προς το τμήμα της συμφωνίας που λέει ότι οι ιερωμένοι φεύγουν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, δεν θα μισθοδοτούνται δηλαδή από το Δημόσιο αλλά από τις Μητροπόλεις με μια ειδική επιδότηση που θα δίνει η Πολιτεία.
Οι έντονες αντιδράσεις των 8.000 και πλέον κληρικών είναι μόνον η αρχή. Μια σειρά από θολά σημεία της συμφωνίας, και ως προς την περιουσία της Εκκλησίας, προκαλούν την αντίδραση και του Φαναρίου.
Καλείται για εξηγήσεις στην Πόλη ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, διαρρέεται η δυσφορία του Πατριάρχη ενώ και η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι κατά της συμφωνίας.
Οπισθεν
Ο Αρχιεπίσκοπος, από τα «ευχαριστώ» για την ιστορική στιγμή, κάνει λόγο για «πρόθεση συμφωνίας», κάνει δηλαδή ένα βήμα πίσω και παραπέμπει το θέμα στην Ιεραρχία.
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται γιατί έχει γίνει όλη αυτή η φασαρία. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ομολογεί ότι τώρα που θα φύγουν οι 10.000 παπάδες από το Δημόσιο θα μπορεί να κάνει ανάλογες προσλήψεις η κυβέρνηση. Μάλιστα βάζουν και χρονοδιαγράμματα, μέσα στο 2019 θα γίνονταν οι προκηρύξεις.
Αίφνης στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν γιατί προεκλογικά θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις – εξαγορά ψήφων, ασχέτως αν και το κονδύλι για την Εκκλησία θα συνεχίσουν να δίνουν και με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.
Ολοι μίλησαν για «δωράκι» που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος στο «πνευματικό του παιδί», τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος του έδωσε ως αντάλλαγμα επί της ουσίας την αποδοχή ότι τα αμφισβητούμενα ακίνητα είναι «ιερά» και το 50% της αξιοποίησής τους.
Μια αξιοποίησης, όμως, στον αέρα αφού από το 2030 κι αν θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα. Πολλοί μητροπολίτες, μίλησαν για λεόντειο ή ετεροβαρή συμφωνία και προετοίμασαν το έδαφος για τα όσα θα ακολουθούσαν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.
Το… ιερό δώρο με τις 10.000 προσλήψεις που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος στον πρωθυπουργό δεν πέρασε, η συμφωνία τινάζεται στον αέρα, ο διάλογος παραπέμπεται για το μέλλον, η παραπομπή σε ειδική επιτροπή επί της ουσίας είναι πλήρης παραδοχή της ήττας του από τον κ. Ιερώνυμο.
Θα τολμήσει;
Το Μαξίμου, ενοχλημένο ανακοίνωσε λίγο πολύ ότι είναι δουλειά της κυβέρνησης το μισθολογικό των ιερωμένων απειλώντας… θεούς και δαίμονες. Και πράγματι έτσι είναι, όμως, τότε γιατί συμφώνησε να τεθεί το θέμα στην Ιεραρχία η οποία και το απέρριψε;
Μπορεί ο πρωθυπουργός να πετάξει έξω από το δημόσιο τους παπάδες αλλά αυτό θα το κάνει χωρίς τη συναίνεσή τους; Μπορεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος αυτός και το εκκλησιαστικό ο Ιερώνυμος;
Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξουν τους σχεδιασμούς τους. Η ήττα ασφαλώς δεν έχει μόνον έναν… πατέρα, αλλά δύο. Και τον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωθυπουργό οι οποίοι επί χρόνια, όπως αποκαλύφθηκε, έκαναν συζητήσεις επί συζητήσεων και κατέληξαν σε μια πρόχειρη συμφωνία την οποία ανακοίνωσαν μάλιστα σε πανελλαδικό δίκτυο σαν να έκαναν δηλώσεις δύο αρχηγοί κρατών.
Το γεγονός ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν ρώτησε κανέναν για να αλλάξει το καθεστώς των ιερωμένων και το ότι βρίσκεται στα μαχαίρια με το Φανάρι, είναι ζητήματα που θα έπρεπε να έχει επιλύσει προτού πάει σε υπογραφή «προσυμφώνου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις