Ήττα Τσίπρα και άτακτη υποχώρηση από την «ιερή συμφωνία»
Από τους λεονταρισμούς για την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου και τις υποσχέσεις για πρόσληψη 10.000 δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση έντρομη από τις αντιδράσεις τόσο εντός, όσο και εκτός εκκλησίας, προχωράει σε αναγκαστική υπαναχώρηση
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Από τους λεονταρισμούς για την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου και τις υποσχέσεις για πρόσληψη 10.000 δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση έντρομη από τις αντιδράσεις τόσο εντός, όσο και εκτός εκκλησίας, προχωράει σε αναγκαστική υπαναχώρηση.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν τις τελευταίες ώρες, στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης υπάρχει έντονος προβληματισμός αναφορικά με την περιβόητη συμφωνία που έχει προκαλέσει τον ξεσηκωμό των ιερέων και δεκάδων μητροπολιτών, αλλά και την έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.
Έτσι, με το βλέμμα στις κάλπες του 2019 και μετά τη σφυγμομέτρηση των αντιδράσεων και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει σε δεύτερες σκέψεις, προκρίνοντας τη διπλωματική οδό σε αντίθεση με τη σκληρή γραμμή που είχε αρχικώς υιοθετηθεί.
Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι από την κυβέρνηση θα εξαντλήσουν τα περιθώρια του διαλόγου, ενώ αναφορικά με τις προσλήψεις αρνήθηκε πως τις έχει εξαγγείλει, μιλώντας για αποσπασματικές δηλώσεις, που δεν έγιναν ποτέ μάλιστα.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο αυτό που προέχει δεν είναι ο χρόνος της κατάθεσης του νομοσχεδίου, αλλά η επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας. Ξεκαθάρισε, δε, πως πρώτον, δεν τίθεται εν κινδύνω το μισθολογικό καθεστώς των 10.000 ιερέων. Δεύτερον, ότι «η κυβέρνηση δεν βιάζεται, ούτε πιέζεται». Τρίτον, ότι θα προηγηθεί κύκλος συναντήσεων του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου με την ηγεσία της Εκκλησίας, για να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης και να εξασφαλιστεί συναίνεση.
Άλλωστε, η συμφωνία φαίνεται πως πεθαίνει και από τις δύο πλευρές, αφού αυτοί που την δημιούργησαν εν κρυπτώ, σπεύδουν τώρα να την μαζέψουν, τη στιγμή που η Ιερά Σύνοδος της περασμένης Παρασκευής έχει ήδη βάλει «ταφόπλακα» στα όποια σχέδια του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου.
Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η αρχιεπισκοπή Αθηνών καλεί τις επόμενες ημέρες του κληρικούς για να τους ενημερώσει για τη συμφωνία, τη στιγμή που μοιάζει αδύνατο να έχει τη συναίνεσή τους στην πρόταση να φύγουν από τη μισθοδοσία του δημοσίου.
Το θέμα πλέον είναι πώς θα χειριστεί την… κωλοτούμπα ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει συνταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη Σύνοδο της Ιεραρχίας.
Μάλιστα, το βράδυ της Τρίτης ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα απάντησε: «εγώ, θα μιλήσω τελευταίος». Ωστόσο, είναι γνωστό πως ο Αρχιεπίσκοπος δεν ελέγχει ούτε τους συσχετισμούς στην ιεραρχία για να περάσει τη συμφωνία, ούτε την αποδοχή του κλήρου στους χειρισμούς του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις