JFK: 55 χρόνια μετά τη δολοφονία του
Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν στην αυτοκινητοπομπή με την «Πρώτη Κυρία» Τζάκι Κένεντι, τον κυβερνήτη του Τέξας Tζον Κόναλι και τη σύζυγο του Νέλι όταν έπεσαν οι φονικοί πυροβολισμοί
Ήταν 22 Νοεμβρίου του 1963, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντυ πέφτει νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στο Ντάλας.
Ένα περιστατικό που συνέβη πριν από 55 χρόνια και ακόμη και σήμερα υπάρχουν γύρω από αυτό σενάρια συνωμοσίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν στην αυτοκινητοπομπή με την «Πρώτη Κυρία» Τζάκι Κένεντι, τον κυβερνήτη του Τέξας Tζον Κόναλι και τη σύζυγο του Νέλι όταν έπεσαν οι φονικοί πυροβολισμοί.
Το χρονικό της δολοφονίας
Ο Τζον Κένεντυ δέχεται τον πυροβολισμό από ελεύθερο σκοπευτή στις 12.30 ενώ νωρίτερα ο Κένεντυ και ο κυβερνήτης Κόναλυ είχαν δεχθεί την θερμή υποδοχή από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο του Ντάλας.
Μετά τον πυροβολισμό, ο Κένεντυ μεταφέρεται στο νοσοκομείο Πάρκλαντ. Εισάγεται στο τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών με τους γιατρούς να μην μπορούν να κάνουν κάτι. Οι γιατροί του νοσοκομείου ανακοινώνουν το θάνατο του Αμερικανού Προέδρου στη μία το μεσημέρι.
Υστερα από δύο ημέρες ανακρίσεων, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αποφασίστηκε ότι δολοφόνος ήταν ο Οσβαλντ, πρόεδρος μίας επιτροπής υποστήριξης της Κούβας, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην ΕΣΣΔ το 1959 αλλά επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1962.
Στη διάρκεια της μεταφοράς του από τα κρατητήρια του αρχηγείου της αστυνομίας του Ντάλας στις φυλακές, μέσα σε συνωστισμό αστυνομικών, δημοσιογράφων, φωτογράφων αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων που μετέδιδαν ζωντανά τα γεγονότα, ένας βραχύσωμος άνδρας διαπέρασε τον κλοιό και μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές πυροβόλησε εξ επαφής τον Οσβαλντ στο στομάχι. Με τον θάνατο του Oσβαλντ χάθηκε κάθε ελπίδα να ρίξει φως στην υπόθεση.
Τι αποκαλύπτουν τα αρχεία για τη δολοφονία Κέντεντι
Το 2017, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε στη δημοσιότητα και τα 30.000 διαβαθμισμένα αρχεία για τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, επιτρέποντας ωστόσο τη δημοσιοποίηση περισσότερων από 2.800 σελίδες ντοκουμέντων, οι οποίες φωτίζουν πολλές σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης όπως τα κίνητρα του δολοφόνου Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και τις αντιδράσεις του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) στο άκουσμα του συμβάντος και τις διασυνδέσεις του Όσβαλντ με πράκτορες της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο επικεφαλής του FBI, Τζ. Έντγκαρ Χούβερ είπε μετά την δολοφονία του Κένεντι: «Την περασμένη νύχτα δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα στο γραφείο μας στο Ντάλας από έναν άνθρωπο, ο οποίος είπε με ήρεμη φωνή ότι ήταν μέλος μιας επιτροπής, η οποία σχεδίαζε να σκοτώσει τον Όσβαλντ. Ενημερώσαμε την αστυνομία και μας διαβεβαίωσαν ότι ο Όσβαλντ προστατεύεται επαρκώς. Ωστόσο, δεν ήταν έτσι τα πράγματα.» Ο Όσβαλντ έπεσε νεκρός στις 24 Νοεμβρίου, δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι από τις σφαίρες του Τζακ Ρούμπ (Ρούμπενσταϊν το πραγματικό του επώνυμο).
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υποδέχθηκε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο στο Κρεμλίνο
- Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή
- Ντόναλντ Τραμπ: «Εθνική Έκτακτη Ανάγκη 2.0» – Γιατί ξεκινάει νέο πόλεμο απέναντι στους μετανάστες στις ΗΠΑ
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Στο τραπέζι η απόσυρση των ΗΠΑ
- Η αναστηλωμένη Φοντάνα ντι Τρέβι επιστρέφει πάνω στην ώρα για την νέα χρονιά