Άτακτη υποχώρηση Τσίπρα στην «ιερή συμφωνία» – Μέτωπο ενάντια στους χειρισμούς Ιερωνύμου
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν ανέμεναν ότι θα υπήρχε τόσο ισχυρό μέτωπο ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο, καθώς τα μηνύματα που είχαν λάβει ήταν διαφορετικά. Στο πλαίσιο αυτό, ιεράρχες συνεχίζουν να ξεκαθαρίζουν ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών
Τη διπλωματική οδό της συνέχισης του διαλόγου και της παραπομπής του θέματος σε Επιτροπή που θα συζητήσει όλα τα ανοιχτά θέματα μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας προέκρινε ως την πιο συμφέρουσα πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας βήματα προς τα… πίσω στην «ιερή συμφωνία» που αφορά στο μισθολογικό των κληρικών και τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου από την αρχή της περασμένης εβδομάδας είχαν σχεδόν αποφασίσει να υποχωρήσουν και να μην επιμείνουν στην ανοιχτή σύγκρουση με την Εκκλησία, μετά τις αντιδράσεις που συνάντησε στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Μπορεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι να έλεγαν ότι θα προχωρούσαν σε μονομερείς ενέργειες όσο αφορά στη νομοθέτηση επί των θεμάτων που συζητήθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, ωστόσο φαίνεται ότι οι… απειλές αυτές έδωσαν τη θέση τους σε έναν εξαντλητικό διάλογο με χρονικό ορίζοντα -όπως λέει η κυβέρνηση- τις εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, ο πρωθυπουργός φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και να συζήτησαν τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Και οι δύο προέκριναν ότι δεν συντρέχουν λόγοι να υπάρξει βιασύνη και να δοθεί χρόνος για διάλογο.
Σε αυτό το κλίμα, ο Μακαριότατος εμφανίστηκε δύο φορές δημόσια να λέει ότι αυτός θα πει τον τελευταίο λόγο, ενώ προχθές, συναντώντας την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, σημείωσε με νόημα: «Δεν θα γίνει τίποτε αν δεν συναινέσουν οι εφημέριοι, δεν θέλουμε με τίποτα να χάσουν τα δικαιώματά τους. Δεν θα γίνει τίποτε εάν δεν το δεχθούν η Σύνοδος, η Ιεραρχία και η Πολιτεία».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακυρώθηκε το σχέδιο για επιτάχυνση των διαδικασιών νομοθέτησης, καθώς, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν πρέπει να υπάρξει ένα ακόμα μεγάλο ανοιχτό μέτωπο, αυτή τη φορά με την Εκκλησία.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν ανέμεναν ότι θα υπήρχε τόσο ισχυρό μέτωπο ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο, καθώς τα μηνύματα που είχαν λάβει ήταν διαφορετικά. Στο πλαίσιο αυτό, ιεράρχες συνεχίζουν να ξεκαθαρίζουν ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών.
Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Όχι αποτέλεσμα προσωπικών σχέσεων τέτοιες συμφωνίες
«Η πρώτη «κόκκινη γραμμή» είναι η ανάγκη οι συμφωνίες για τόσο σημαντικά ζητήματα να είναι αποτέλεσμα θεσμικών διαδικασιών, όχι προσωπικών σχέσεων. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε μια σύγκρουση μεταξύ Πολιτείας – Εκκλησίας, γιατί θα αφήσει βαθιές πληγές στον λαό μας. Πρέπει να επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση, άρα χρειάζεται χρόνος, ψυχραιμία, όχι αιφνιδιασμοί, και έγκαιρη ενημέρωση όλων των θεσμικών παραγόντων, όπως π.χ. των κομμάτων ή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και, βέβαια, είναι αδιανόητη μια τέτοια συζήτηση χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο» τόνισε, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Ιγνάτιος.
«Η δεύτερη «κόκκινη γραμμή» είναι η μισθοδοσία των κληρικών. Το να έχει πάρει το κράτος την περιουσία της Εκκλησίας στερώντας της τη δυνατότητα να μισθοδοτήσει τους κληρικούς της και μετά να της λέει «τώρα πλήρωσε μόνη σου τους κληρικούς σου» δεν είναι απλώς άδικο, είναι θρησκευτικός διωγμός. Επιμέρους ζητήματα εξορθολογισμού, όπως ο αριθμός των οργανικών θέσεων, μπορούμε, φυσικά, να τα επιλύσουμε λαμβάνοντας υπόψη και τα εθνικά μας συμφέροντα» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Μητροπολίτης Σπάρτης: Δεν είχα φανταστεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα μας ανακοίνωνε τετελεσμένα από την τηλεόραση
Την έκπληξη την οποία ένιωσε όταν ενημερώθηκε από τηλεοράσεως για την συμφωνία Αρχιεπισκόπου – πρωθυπουργού περιέγραψε ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Σπάρτης.
«Ήξερα ότι είχαν επικοινωνία, πολλές φορές με τον πρωθυπουργό της χώρας. Συζητούσαν διάφορα πράγματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία… αλλά ότι θα έφταναν σε αυτό το σημείο τετελεσμένα γεγονότα να τα παρουσιάσουν εν αγνοία της Ιεραρχίας δεν μπορούσα να το φανταστώ» είπε ο μητροπολίτης Σπάρτης που συμπλήρωσε πως ακόμη και τώρα «… ενώ έχει περάσει από τότε μια εβδομάδα, δεν μπορούμε να φανταστούμε αυτό το οποίο έγινε».
«Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν άριστες και συζητούσαν διάφορα θέματα όπως αυτό άλλωστε είναι αυτονόητο. Τι θα πάνε να κάνουνε όταν συναντιούνται, καφέ θα πιούν μόνο; Ένα κέρασμα θα επακολουθήσει; Συζητούν θέματα σαν υπεύθυνοι άνθρωποι δυο μεγάλων φορέων, δυο μεγάλων πνευματικών μεγεθών θα έλεγα, ο ένας επικεφαλής της Εκκλησίας ο άλλος επικεφαλής της Πολιτείας αυτά τα οποία αφορούν τον χώρο τους και κυρίως τον λαό μας. Όμως το ξανατονίζω ότι θα έβγαιναν στην τηλεόραση να πουν τετελεσμένα γεγονότα δεν το είχα φανταστεί» είπε με νόημα.
Μάλιστα, υπενθύμισε πως στην Εκκλησία υπάρχει η Σύνοδος και δεν λειτουργεί υπό το καθεστώς της ενός ανδρός αρχής.
Ο σκόπελος του Φαναρίου
Η κυβέρνηση πάντως, δεν έχει να διαχειριστεί μόνο τις αντιδράσεις εκ μέρους της ιεραρχίας αλλά και αυτές από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στο πλαίσιο αυτό, συνάντηση είχε την Κυριακή ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, με εκπροσώπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, η οποία συνδέεται άμεσα με το Φανάρι.
«Είχαμε μία αναλυτική και εκτεταμένη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης» είπε ο κ. Γαβρόγλου στις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι συζητήθηκαν οι απόψεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος.
«Σημαντικές δεν είναι τόσο οι διαφορές, όσο η πεποίθηση ότι μπορούν τα προβλήματα να λυθούν μέσα από το διάλογο» τόνισε, υπογραμμίζοντας όλοι πεποίθηση του υπουργείου είναι η συνέχιση του διαλόγου.
Από την πλευρά του, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, αρχιμανδρίτης Πρόδρομος, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος, ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν σημαίνει ότι σε έναν διάλογο πάντοτε συμφωνούμε. Υπάρχουν σημεία που έχουμε άλλη προσέγγιση. Χαιρόμαστε που απόψε ξεκινά αυτός ο διάλογος για αυτά τα θέματα».
- Ουρουγουάη: Ο Ζαμαντού Ορσί της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας
- Ταϊλάνδη: Η αστυνομία ερευνά «τεχνική διαλογισμού» με δεκάδες πτώματα σε βουδιστικό μοναστήρι
- Περού: 11 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα – Συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του