Σε τεντωμένο σκοινί Κίεβο – Μόσχα υπό τον φόβο σύρραξης
Τα πνεύματα έχουν οξυνθεί επικίνδυνα με την απειλή ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης να επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη και τις δύο πλευρές να εμφανίζονται ανυποχώρητες στις θέσεις τους
Σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας -η χειρότερη μετά τα δραματικά γεγονότα το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα- έχει προκύψει μετά το περιστατικό στο στενό του Κερτς, όταν τρία ουκρανικά πλοία εισέβαλαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα.
Τα πνεύματα έχουν οξυνθεί επικίνδυνα με την απειλή ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης να επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη και τις δύο πλευρές να εμφανίζονται ανυποχώρητες στις θέσεις τους.
Από τη μία ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά το περιστατικό, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι «ενορχήστρωσε μια ναυτική πρόκληση» στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να ενισχύσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών του επόμενου χρόνου και να επιβάλει τον στρατιωτικό νόμο στη χώρα του.
Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, τα ουκρανικά πλοία ξεκάθαρα έχουν άδικο, ενώ χαρακτήρισε το περιστατικό ως μια συνοριακή υπόθεση ελάσσονος σημασίας.
«Αναμφίβολα, επρόκειτο για μια πρόκληση η οποία οργανώθηκε από τον ουκρανό πρόεδρο ενώπιον των εκλογών το 2019. Υπήρχε πιθανότητα ο Ποροσένκο να μην περάσει στον δεύτερο γύρο (…). Για αυτό ακριβώς, έπρεπε κάτι να κάνει» υπογράμμισε ο Πούτιν. Πρόκειται για «ένα παιχνίδι ώστε να αυξήσει την ένταση, ένα ανέντιμο παιχνίδι στο εσωτερικό της χώρας για να ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους του» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Από την άλλη πλευρά, ο ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την «απειλή» της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του ξεσπάσματος «ενός ολοκληρωτικού πολέμου» με τη Ρωσία, υψώνοντας ακόμη περισσότερο τον τόνο των ήδη δραματικών δηλώσεών του μετά το επεισόδιο της Κυριακής. Στο πλαίσιο αυτό, επέβαλε στρατιωτικό νόμο, διάρκειας 30 ημερών, σε περιοχές της χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε επίθεση από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία κατήγγειλε την «παράνομη» κράτηση των 24 ναυτών της που αιχμαλωτίσθηκαν από τη Ρωσία πάνω στα πλοία τους. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ουκρανική διπλωματία, διακοίνωση διαμαρτυρίας κατά «της συνέχισης από τη Ρωσία των παράνομων ενεργειών της», μια αναφορά στην κράτηση των στρατιωτικών αυτών, εστάλη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Νέες συστοιχίες S-400 στην Κριμαία
Η Μόσχα ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα αναπτύξει σύντομα περισσότερους πυραύλους S-400 στη χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ ο Ποροσένκο κατήγγειλε ότι ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων μάχης στην περιοχή των συνόρων τριπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Ο Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το Κίεβο έχει πλέον θέσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού, ενώ «έδωσε έμφαση στο ότι η ουκρανική ηγεσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τη δημιουργία άλλης μιας εμπόλεμης κατάστασης και των κινδύνων που συνεπάγεται» αυτή.
Οι «ομολογίες» των αιχμάλωτων Ουκρανών
Την ίδια ώρα, στη ρωσική τηλεόραση εμφανίσθηκαν την Τρίτη οι τρεις από τους 24 συλληφθέντες ουκρανοί ναύτες, προβαίνοντας σε δηλώσεις που καταγγέλλονται από την ουκρανική πλευρά ότι έχουν δοθεί καθ’ υπαγόρευση των ρωσικών υπηρεσιών.
Ένας από τους ναύτες, ονόματι Βλαντιμίρ Λεσοβόι, δηλώνει ότι ήταν ενήμερος της προκλητικής φύσης της ουκρανικής ενέργειας. Δηλώνει ότι ήταν επικεφαλής μίας στρατιωτικής ναυτικής μονάδας και αποτελούσε τμήμα μίας ναυτικής αποστολής. «Σκοπίμως αγνόησα τις παρακλήσεις που μας έρχονταν μέσω του ασυρμάτου», λέει, προσθέτοντας ότι στο πλοίο υπήρχε οπλισμός.
Ενας δεύτερος Ουκρανός, ο Αντρέι Ντρατ, λέει στην κάμερα ότι επέβαινε στην κανονιοφόρο «Νικοπόλ» έχοντας εντολή να πλεύσει από την Οδησσό στη Μαριούπολη: «Ειδοποιηθήκαμε από τη Ρωσική Ακτοφυλακή ότι παραβιάζουμε το ρωσικό νόμο. Μας ζήτησαν κατ’ επανάληψη να αποχωρήσουμε από τα ρωσικά χωρικά ύδατα», ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και τρίτος Ουκρανός, ο Σεργέι Τσιμπίζοφ.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Ουκρανικού Ναυτικού σχολίασε ότι οι τρεις άνδρες έχουν εξαναγκασθεί να πουν ψέματα. «Γνωρίζω τους ναύτες αυτούς. Υπήρξαν πάντοτε έντιμοι επαγγελματίες στις δουλειές τους και ό,τι έχουν πει δεν είναι αληθές» είπε ο Ιχόρ Βοροντσέκο.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου