Οι ΗΠΑ «δείχνουν» την έξοδο στην Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35
Τον κίνδυνο να μείνει εκτός του αμερικανικού προγράμματος των μαχητικών F-35 αντιμετωπίζει η Τουρκία, σε περίπτωση που παραλάβει ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου που εστάλη στο Κογκρέσο
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Γάτα: Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη συναισθηματική της κατάσταση
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
Τον κίνδυνο να μείνει εκτός του αμερικανικού προγράμματος των μαχητικών F-35 αντιμετωπίζει η Τουρκία, σε περίπτωση που παραλάβει ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου που εστάλη στο Κογκρέσο.
Η Τουρκία, αν και αποτελεί έναν σημαντικό εταίρο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς έχει επενδύσει περισσότερα από 1,25 δισ. δολάρια από τότε που ξεκίνησε η φάση ανάπτυξής του το 2002, φαίνεται πως η αμερικανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας ως μίας εκ των 8 χωρών, εάν αγοράσει τους S-400, όπως μεταδίδει το Bloomberg,
«Η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα και δημοσίως ότι έχει συνάψει συμφωνία για την προμήθεια των S-400» με αρχική ημερομηνία παράδοσης τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με την έκθεση την οποία επικαλείται το Bloomberg.
Εκτός από την Τουρκία που αγοράζει τα F-35, που κατασκευάζεται από την Lockheed Martin Corp., 10 τουρκικές εταιρείες έχουν προγραμματιστεί να παράγουν περίπου εξαρτήματα αξίας 12 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εξαρτημάτων όπως η κεντρική άτρακτος και ορισμένα εργαλεία προσγείωσης.
Για ορισμένα αντικείμενα, όπως στην οθόνη του πιλοτηρίου, η Τουρκία είναι η μόνη πηγή. «Η τουρκική βιομηχανία κατασκευάζει ανταλλακτικά αεροσκαφών για όλες τις παραλλαγές και τους πελάτες της F-35», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, η Αμερική δεν μπορεί καν να δεχθεί την εγκατάσταση στην Τουρκία του ρωσικού συστήματος.
Η Τουρκία, ο «κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» όπως αναφέρεται στην έκθεση, θα παραλάβει σε περίπου δύο χρόνια τα πρώτα F-35 που αγόρασε, ενώ έχει ήδη εγκρίνει την αγορά 30 από τα 100 μαχητικά αεροσκάφη.
Το ρωσικό σύστημα S-400 σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του δυτικού συνασπισμού σε μεγαλύτερες κλίμακες και υψόμετρα από τα παλαιότερα συστήματα.
Η ανησυχία των αμερικών αξιωματούχων έγκειται στην ευαίσθητη τεχνολογία των F-35 που σχεδιάστηκε για να αποφύγει ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να διακυβευτεί και να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας εάν η Τουρκία αποκτήσει και τα δύο συστήματα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του θέλησε να αγοράσει πυραύλους Patriot που κατασκευάζονται από την Αμερική, αλλά ποτέ δεν ήταν σε θέση να πάρει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον.
Όπως ανέφερε επίσης, δεν υπάρχει επιστροφή στη συμφωνία για τους S-400, αλλά άφησε την πόρτα ανοιχτή για να αγοράσει το υλικό των Η.Π.Α. στο μέλλον.
«Η τρέχουσα συμφωνία είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία – δεν μπορώ να την ακυρώσω», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Αλλά χρειάζομαι περισσότερα. Προτιμώ να αγοράσω από τους συμμάχους μου».
Σύμφωνα με το αμερικανικό Πρακτορείο, «η περίληψη που στάλθηκε στο Κογκρέσο αναγνώρισε τη θέση της Τουρκίας, λέγοντας ότι η χώρα έχει «απογοητευτεί από την παρατεταμένη δεκαετή έρευνας για να αγοράσει ένα (καλό) σύστημα αεροπορίας και πυραυλικής άμυνας».
Καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την Τουρκία από τα σχέδια για την αγορά του S-400, η κυβέρνηση «έχει αναπτύξει ένα εναλλακτικό πακέτο για να προσφέρει στην Τουρκία ένα ισχυρό, ικανό, συμβατό με το ΝΑΤΟ σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας που απαιτεί υποστήριξη από το Κογκρέσο», αναφέρει η περίληψη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις