Ζάεφ : Θα διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα
Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα. Και ο Ν. Ντιμιτρόφ ξεκαθάρισε ότι τώρα «θα είμαστε μόνο το βόρειο τμήμα της "Μακεδονίας"».
Ο Ζάεφ τόνισε πως «με την τροπολογία 36 εξασφαλίζεται η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού», προσθέτοντας ότι «εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των υπηκόων που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθούν τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
»Η τροπολογία ορίζει ότι η Δημοκρατία φροντίζει επίσης τα μέλη του μακεδονικού λαού που ζουν στο εξωτερικό, χωρίς παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές υποθέσεις τους».
Οπως σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, «με τη νέα διατύπωση του άρθρου 49 παρέχονται εγγυήσεις για την προστασία της ταυτότητας της ΠΓΔΜ. Η ταυτότητα του μακεδονικού λαού προστατεύεται. Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην ταυτότητα», ενώ υπογράμμισε πως η φροντίδα παραμένει για όλους τους πολίτες που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.
Για τους «πολίτες που ζουν στο εξωτερικό»
Και η αναφορά σε «μακεδονικό λαό» ή «πολίτες που ζουν στο εξωτερικό» παραπέμπει σαφώς, παρά την κομψή διατύπωση, σε «μακεδονικές μειονότητες» στο εξωτερικό…
Αλλωστε, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ως προς αυτό, μιλώντας στη Βουλή των Σκοπίων για τα δικαιώματα «αυτών των πολιτών».
Οπως μεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο (www.echedoros-a.gr), απαντώντας ο Ζάεφ σε παρατήρηση του βουλευτή του VMRO-DPMNE, Τράιτσο Ντίμκοφ, ότι με την αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δημιουργείται νέο κράτος και νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους «Μακεδόνες» στις γειτονικές χώρες, είπε:
«Η χώρα παραμένει, φυσικά, η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η ‘Μακεδονία’ θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών».
Οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία
Οσον αφορά τους «Μακεδόνες» στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι για αυτούς, ειδικά για το Αιγαίο, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια – από την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας» – και ότι με αυτή τη συμφωνία ενδέχεται (υπάρχει η πιθανότητα) η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα (πρωτότυπο: има шанси македонскиот јазик да се изучува во Грција), όπως σημειώνει η εφημερίδα Βέτσερ.
Ντιμιτρόφ: Θα είμαστε μόνο το βόρειο τμήμα της «Μακεδονίας»
Παίρνοντας τη σκυτάλη της προκλητικότητας ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, τόνισε στη Βουλή ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών για αλλαγή της ονομασίας αποτυπώνεται το γεγονός ότι η χώρα «δεν είναι ολόκληρη η περιοχή της Μακεδονίας, αλλά βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της, χωρίς αυτό να μας κάνει λιγότερο Μακεδόνες και λιγότερη Μακεδονία».
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Τον ρόλο του 49χρονου φιλόλογου ερευνά η Αντιτρομοκρατική – «Συντηρητής» ή «ενδιάμεσος»;
- Βόρεια Κορέα: Καταδικάζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τις νέες επιλογές αξιωματούχων για τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε