Αμηχανία και προβληματισμός στην κυβέρνηση μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ
Η τακτική από πλευράς ΠΓΔΜ όσο μάλιστα πλησιάζει η ολοκλήρωση ψήφισης των συνταγματικών αλλαγών είναι να κάνει προκλητικές δηλώσεις που ενισχύουν τον αλυτρωτισμό με απώτερο στόχο να μην κινδυνέψει η πλειοψηφία των 80 βουλευτών που απαιτείται για την τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων
- Εφιαλτική ρότα τράβηξε η ΕΕ: «Ακυρώσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ρουμανία, θα το κάνουμε και αλλού»
- Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι στο Λος Άντζελες - Σε ετοιμότητα για εκκένωση περιοχών δέκα εκατομμύρια πολίτες
- Αποδέχεται την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας η Λούκα Κατσέλη
- Λάρισα: Νέα μαρτυρία για τον αγνοούμενο – «Είμαι πιο αισιόδοξος από την πρώτη μέρα» λέει ο Γιώργος Τσούκαλης
Προβληματισμό και αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση προκαλούν οι δηλώσεις Ζάεφ περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» οι οποίοι – όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν αποκλείεται να διδάσκονται την «μακεδονική» γλώσσα».
Η τακτική από πλευράς ΠΓΔΜ όσο μάλιστα πλησιάζει η ολοκλήρωση ψήφισης των συνταγματικών αλλαγών είναι να κάνει προκλητικές δηλώσεις που ενισχύουν τον αλυτρωτισμό στη γειτονική χώρα με απώτερο στόχο να μην κινδυνέψει η πλειοψηφία των 80 βουλευτών που απαιτείται για την τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η «χλιαρή» αντίδραση εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνει ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει οποιοδήποτε δικαίωμα παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας ενώ ξεκαθάρισε, πως η συμφωνία για το ονοματολογικό περιέχει όλες τις απαραίτητες πρόνοιες όσον αφορά της κυριαρχία της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα προσδοκά τήρηση του πνεύματος και του γράμματος των Πρεσπών.
Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος χωρίς να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη γειτονική χώρα, ανέφερε ότι η Ελλάδα αναμένει τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Παρακαλουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Πάντως, οι τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι «θέλαμε συμφωνία αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία», εξηγώντας στη συνέχεια πως είναι άκρως προβληματικές οι πτυχές της συγκεκριμένης συμφωνίας για τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.
Με αφορμή δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ είπε ότι ίσως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας και αναρωτήθηκε: Έτσι λύνουμε τις διαφορές μας;
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ούτε τώρα, ούτε μετά από εκλογές.
Διαφοροποιήσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι γνωστές και απομένει να φανεί πως θα χειριστεί το θέμα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, όταν θα έρθει το θέμα προς ψήφιση στη Βουλή. Εάν δηλαδή, θα τηρήσει τη δέσμευσή του για αποχώρηση από την κυβέρνηση σε περίπτωση που έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο η Συμφωνία ή θα βρει… τον τρόπο να παραμείνει στην κυβέρνηση ώστε να μην κινδυνέψει η πλειοψηφία.
Πάντως, χθες, προέκυψαν διαφοροποιήσεις στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του Χρήστου Καραγιαννίνδη και του Γιάννη Μιχελογιαννάκη.
Ο κ. Καραγιαννίδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον βουλευτή Ηρακλείου, μέσω κειμένου που διένειμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό καταφέρεται κατά του «συντρόφου» του, ζητώντας μάλιστα την διαγραφή του πασοκογενή, όπως τον αποκαλεί, βουλευτή.
Στη συνέχεια κάνει λόγο για ρυπογραφήματα Μιχελογιαννάκη, ενώ τον κατηγορεί ότι κάνει χρυσαυγήτικα σχόλια, φτάνοντας στη σημείο να πει πως ουσιαστικά υιοθετεί τις απόψεις της εφημερίδας Μακελειό.
Άμεση ήταν η απάντηση από την πλευρά του Γ. Μιχελογιαννάκη, ο οποίος σε δημόσια ανακοίνωση του τονίζει πως «απαντώντας στον κ. Καραγιαννίδη, θέλω πρωτίστως να δηλώσω, ότι οι απόψεις μου δεν έχουν ουδεμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και δεν δημοσιεύονται στην εφημερίδα »Το Μακελειό»» και συνεχίζει «επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί »χρυσαυγήτικο σχόλιο» η προτροπή μου προς τον πρωθυπουργό της FYROM, κ. Ζάεφ, να αποσύρει τη δήλωσή του περί διδασκαλίας της γλώσσας της FYROM στην Ελλάδα και για τα περί μειονότητας των »Μακεδόνων του Αιγαίου»».
Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ
«Η συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία για φιλία και στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές και επιπλέον, δίνει στη χώρα μας συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και ενσωμάτωση στην ΕΕ» τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μίλε Μποσνιακόφσκι μετά από ερώτηση της «Καθημερινής» σχετικά με τις επίμαχες δηλώσεις που αποδίδονται στον Ζόραν Ζάεφ περί «Αιγαιάτες Μακεδόνες».
Πρόσθεσε, δε, ότι «με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η «μακεδονική» γλώσσα, η οποία έχει κατοχυρωθεί στη συμφωνία ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες, θα γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ, μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία των Πρεσπών που προσδιορίζουν το δικαίωμα της χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις