Μακεδονική «σαλάτα» – Ο Ζάεφ απειλεί τη συμφωνία, παρεμβαίνει ο Νίμιτς, οργή στην Αθήνα
Οι προκλητικές δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού, καθώς πιέζεται ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας, έχουν φέρει έντονο εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση
Σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών, προκαλούν οι δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, για διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα αλλά και για Μακεδονία του Αιγαίου. Οι δηλώσεις αυτές που δεν διαψεύστηκαν από επίσημα χείλη της γειτονικής χώρας, προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και μια αρχική αμηχανία με το ερώτημα που πλανάται να είναι «που το πάει ο Ζάεφ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σκοπιανός πρωθυπουργός κινείται εκτός πλαισίου της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς αισθάνεται πίεση ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας, και τελικής, για την κύρωση. Προχθές πέρασε η συμφωνία και στη δεύτερη ψηφοφορία, όμως, η τρίτη θα είναι και η δυσκολότερη διότι όπως και στην πρώτη θα χρειαστούν 80 βουλευτές.
Οι πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι 8 αποσχισθέντες βουλευτές από το VMRO «παζαρεύουν» την ψήφο τους με τον Ζόραν Ζάεφ καθώς υπάρχουν μια σειρά από εκκρεμότητες που έχουν με τη Δικαιοσύνη ενώ ενδεχομένως κάτω από το τραπέζι να έχουν πέσει κι άλλα θέματα.
Με την πίεση που αισθάνεται ο Ζάεφ αναγκάζεται να προχωρά σε δηλώσεις ακραίες που προάγουν τον αλυτρωτισμό αλλά και που είναι πέρα από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί στις Πρέσπες. Επιδιώκει έτσι να «χαϊδέψει τα αυτιά» όσων πιστεύουν ότι έγιναν υποχωρήσεις για τη «Μακεδονία» με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.
Ακόμη κι αν γίνονται για λόγους σκοπιμότητας οι προκλητικές αυτές δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού, φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει αναταραχή στο Μαξίμου, Κι αυτό διότι εμφανίζεται μια συμφωνία – φιάσκο η οποία καταστρατηγείται από την πλευρά της γειτονικής χώρας. Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι διαρροές από το Μαξίμου ότι θα σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας στον Μάθιου Νίμιτς κι ότι Τσίπρας και Ζάεφ θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να σταματήσουν οι δηλώσεις που μπορεί να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο Μ. Νίμιτς παρενέβη στη σκοπιανή πλευρά για να σταματήσουν οι προκλήσεις ενώ είναι δεδομένο ότι, αν και δεν ανακοινώνονται συνομιλίες Τσίπρας και Ζάεφ θα έχουν ήδη επικοινωνήσει.
Χαλάει το κλίμα
Σε κάθε περίπτωση, επικρατεί έντονη κινητικότητα που χαλάει το κλίμα που θέλει να φτιάξει η Αθήνα ως προς τη συμφωνία.
Αν ο Ζάεφ περάσει και τρίτη φορά από τη Βουλή, τότε περί τα μέσα ή στο τέλος Ιανουαρίου η διαδικασία στα Σκόπια θα έχει τελειώσει και η καυτή πατάτα θα περάσει στην ελληνική πλευρά.
Αν οι γείτονες συνεχίζουν να προκαλούν μιλώντας για Μακεδονία του Αιγαίου και μακεδονική γλώσσα, τότε θα δυσκολέψει η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει τη συμφωνία με 151 και πλέον βουλευτές.
Ενδεχομένως να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις όταν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Οι ΑΝΕΛ θεωρείται δεδομένο ότι θα αποχωρήσεις και τότε θα πρέπει να βρεθούν έξι από άλλα κόμματα για να ψηφίσουν μαζί με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, σε ένα κλίμα πόλωσης, με υπόνοιες ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι αυτή που θέλει η κυβέρνηση να παρουσιάσει αλλά προάγει αλυτρωτισμούς, θεωρείται δύσκολο να βρεθούν οι βουλευτές – δεκανίκια της κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θα ανεβάσουν κι άλλο το θέμα του «Μακεδονικού» εκμεταλλευόμενοι τις δηλώσεις Ζάεφ ενώ και τα άλλα κόμματα θα αναδείξουν τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης.
Ηδη η Μ. Σπυράκη είπε ότι «είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να μιλήσει δια του πρωθυπουργού και να απαντήσει στον κ. Ζάεφ που μίλησε για Μακεδόνες του Αιγαίου και για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας. Δυο μέρες τώρα ο κ. Τσίπρας σιωπά. Κάνουμε τα πάντα για να μην ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών. Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε νέα πολιτικά δεδομένα» σημείωσε η κ. Σπυράκη για να προσθέσει.
«Κάθε βουλευτής θα πρέπει να τα προσμετρήσει αυτά τα νέα δεδομένα. Εμείς δεν θέλουμε να κυρωθεί αυτή η συμφωνία από την παρούσα Βουλή. Αν δεν ψηφιστεί θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Αν ψηφιστεί την ευθύνη θα έχουν όσοι σηκώσουν το χέρι και πουν ΝΑΙ. Οφείλουν όλοι να λάβουν υπόψιν τις νέες παραμέτρους».
Υπενθυμίζεται ότι απαντώντας σε παρατήρηση του βουλευτή του VMRO-DPMNE, Τράιτσο Ντίμκοφ, ότι με την αλλαγή του ονόματος σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους “Μακεδόνες” στις γειτονικές χώρες, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε:
«Η χώρα παραμένει, φυσικά, η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών. Και όσον αφορά τους “Μακεδόνες” στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, γι’ αυτούς, ειδικά για το Αιγαίο, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια- από την ανεξαρτησία της ‘Μακεδονίας’ και ότι με αυτήν τη συμφωνία ενδέχεται ( υπάρχει η πιθανότητα) η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα».
Η παρέμβαση Παυλόπουλου
Καθόλου τυχαία δεν είναι η παρέμβαση Παυλόπουλου ο οποίος μίλησε με σκληρή γλώσσα, προτού βγει κάποιο κυβερνητικό στέλεχος να απαντήσει στον Ζάεφ. οΟ πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους » και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα».
Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».
- Καιρός: Πού έρχονται χιονοπτώσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο
- Τουρκία: Στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» η χώρα μας για τη Συρία δηλώνει ο Ερντογάν
- «Έχω παιδιά»: Τα Χριστούγεννα είναι υπόθεση οικογενειακή
- «Στόχος της ΑΕΚ ο Λουτσέσκου – Καμία βιαιοπραγία στο πάρκινγκ απέναντι σε προκλητικούς οπαδούς»
- Ξεθάφτηκε ντοκουμέντο της Αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα: «Δεν έπρεπε να το κάνουμε αυτό στη Ρωσία»
- ΗΠΑ: Χιλιάδες δολάρια για σεξ και ναρκωτικά είχε πληρώσει ο πρώην βουλευτής Ματ Γκέιτς