Επικίνδυνη κρίση Κύπρου – Ρωσίας: Γιατί η Μόσχα πήρε τα… όπλα, πώς απαντά η Λευκωσία
Μια δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η οποία έστελενε προειδοποιήσεις για τις στενές σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ προκάλεσε μίνι διπλωματικό επεισόδιο και δόθηκαν εκατέρωθεν εξηγήσεις
Ασυνήθιστη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου προκάλεσαν δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία εντελώς ξαφνικά προειδοποίησε τη Λευκωσία να μην προχωρήσει σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού.
Συγκεκριμένα η κ. Ζαχάροβα άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε περίπτωση που η Κύπρος γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Είπε συγκεκριμένα:
«Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο. ΚΙαι συνέχισε:
«Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και ανάμιξή του στην εφαρμογή των σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει, αναπόφευκτα, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την Κύπρο».
«Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρό αυτών των σχεδιασμών. Θα πρέπει να λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής τους», πρόσθεσε.
Είναι φανερή η ενόχληση της Ρωσίας από την προσέγγιση της Κύπρου με τις ΗΠΑ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil.
Ακόμη περισσότερο τρομάζει τη Μόσχα η προοπτική μιας Κύπρου θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα έχουν ισχυρότερη παρουσία στην περιοχή, Αυτόν τον εναγκαλισμό προσπαθούν να μπλοκάρουν προειδοποιώντας για συνέπειες σ’ αυτήν την ασυνήθιστης έντασης δήλωση επίσημου εκπροσώπου της ρωσικής κυβέρνησης. τους τελευταίους μήνες αμερικανικά πολεμικά σκάφη ελλιμενίζονται συχνά πυκνά στο λιμάνι της Λάρνακας ενώ η πιο πρόσφατη παρουσία ήταν το αντιτορπιλικό USS Porter DDG 78, το οποίο βρέθηκε στη Λάρνακα στα τέλη Νοεμβρίου στο πλαίσιο κινήσεων εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον προς την Κύπρο για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Και η υπόθεση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της βελτίωσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων, της ευρύτερης προσέγγισης που έχει υλοποιήσει τους τελευταίους μήνες ο Ταγίπ Ερντογάν θέλοντας να βρει συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η διπλωματική σκακιέρα έχει πάρει φωτιά και μια εμπλοκή και της Ρωσίας θα δρομολογούσε επικίνδυνες εξελίξεις.
Μην ξεχνά κανείς επίσης ότι η Κύπρος είναι επί της ουσίας… ρωσοκρατούμενη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι φέτος τον Οκτώβριο οι άμεσες επενδύσεις ρωσικού χρώματος ξεπερνούν τα 15 δις ευρώ στο νησί. Σύμφωνα με έρευνα, μέχρι το 2012 οι επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια από τη Ρωσία ξεπερνούσαν τα 100 δις ευρώ.
Υπό το πρίσμα των στενών οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, προκάλεσε αίσθηση το διπλωματικό επεισόδιο με την κυπριακή κυβέρνηση να αιφνιδιάζεται αλλά και να ζητά εξηγήσεις.
Η αντίδραση
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με θέμα τη δήλωση της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις. Νωρίτερα ο Κύπριος ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τη πρεσβεία της Ρωσίας στη Κύπρο και ζήτησε εξηγήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, η ρωσική πρεσβεία ανέφερε πως η κα Ζαχάροβα απαντούσε σε ερώτημα που αφορούσε πληροφορίες από την Ουάσιγκτον για στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Κύπρο.
Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα του Πρακτορείου TASS διευκρινίζουμε ότι ουδέποτε ήταν στόχος μας ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Προδρόμου.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της, παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό Συμφωνία ή Μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ενδεικτικά και όπως ανέφερε πρόσφατα με δημόσιες δηλώσεις του στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, το 2017 δόθηκαν από τη Δημοκρατία διευκολύνσεις σε αεροδρόμια της χώρας σε 672 περιπτώσεις και διευκολύνσεις ελλιμενισμού σε άλλες 225 στα λιμάνια μας.
Στη διάρκεια του φετινού χρόνου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου είχαν παραχωρηθεί διευκολύνσεις σε 212 περιπτώσεις στα αεροδρόμια και σε 207 περιπτώσεις στα λιμάνια της Κύπρου
Ρωσική Πρεσβεία
Στη βάση πληροφοριών του πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣΣ, οι οποίες ίσως προέρχονται από αμερικανικές πηγές, έγινε η δήλωση της Εκπρόσωπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία Άλλα Χανάγιεβα.
Η κ. Χανάγιεβα είχε κληθεί από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα νωρίτερα σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο.
«Η κ. Ζαχάροβα έκανε αυτές τις δηλώσεις στη βάση των πληροφοριών από το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ», ανέφερε προσθέτοντας ότι «ίσως το ΤΑΣΣ έλαβε αυτές τις πληροφορίες από αμερικανικές πηγές».
«Εμείς δεν έχουμε κάτι παραπάνω να προσθέσουμε», είπε η κ. Χανάγιεβα.
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft
- Αμαλιάδα: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου μιλούσε ως Πόπη – Ντοκουμέντο του «Τούνελ»
- Αμαλιάδα: «Μελάνιασε και τέζα…» – Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών
- Παρί Σεν Ζερμέν – Τουλούζ 3-0: Πέμπτη σερί νίκη για τους πρωταθλητές (vid)