Εκλογές : Τα σενάρια, η τακτική του Μαξίμου και η «βόμβα» του Μακεδονικού
Κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα στηθούν κάλπες. Η κυβέρνηση επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας αλλά όλες οι κινήσεις της δείχνουν επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Αστάθμητος παράγοντας το «Μακεδονικό», ειδικά μετά την υπονόμευση της συμφωνίας των Πρεσπών από τον Ζ. Ζάεφ
Όλα είναι πλέον ανοικτά για την ημερομηνία των εκλογών. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να σχεδιάζει να εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο, αυτά τα σχέδια τα βλέπει… ο κόσμος και γελά.
Ημέρα με την ημέρα γίνεται όλο και πιο εδραία η πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό ο οποίος θα απέχει μήνες από τον συνταγματικό τερματισμό της θητείας της κυβέρνησής του, δηλαδή το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ολες οι κινήσεις που γίνονται, αλλά και τα κακά μαντάτα που κομίζει ο Ζόραν Ζάεφ για το «Μακεδονικό», συγκλίνουν στην άποψη ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία. Και γιατί δεν μπορεί η ίδια αλλά και γιατί, με αποκλειστική της ευθύνη, δεν μπορεί η χώρα να αντέξει μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο όπου όλοι έχουν κατεβάσει τα μολύβια, τα υπουργεία υπολειτουργούν, οι υπουργοί και βουλευτές σκέφτονται την επανεκλογή τους.
Ενώ και τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό δεν είναι καθόλου ευοίωνα. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες, οι τιμές είναι καλές για να αγοράσουν… Ελλάδα, το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί, ωστόσο, ο φόβος μιας πολιτικής κρίσης τους εμποδίζει να τοποθετηθούν. Οι κάλπες κι ένας καθαρός πολιτικός χρόνος με σταθερές κυβερνήσεις κρίνουν και το πώς θα γίνει η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός.
Ο σχεδιασμός
Στο Μαξίμου ο σχεδιασμός είναι προφανής. Παροχές σα να μην υπάρχει αύριο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τι θα βρει η επόμενη κυβέρνηση), σκανδαλολογία και συντήρηση ενός κλίματος πόλωσης (πόρισμα ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς αποδείξεις αλλά με ενδείξεις, ο Πολάκης ανεξέλεγκτος, επιθέσεις στον Μητσοτάκη για ακροδεξιά ρητορική) και ο Τσίπρας στο προσκήνιο.
Περιοδείες με εξαγγελίες και κορδέλες, προεκλογικές συγκεντρώσεις, συναντήσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να συσπειρώσει το κόμμα.
Κι όλα αυτά με βασικό χρονικό ορίζοντα την περίοδο μετά τις γιορτές, ουσιαστικά τον Ιανουάριο. Στο τέλος οι μετρήσεις που θα γίνουν θα κρίνουν και την ημερομηνία των εκλογών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει και κλείνει την ψαλίδα ποντάροντας στη λογική «βρέχει λεφτά, ο κόσμος είναι ικανοποιημένος», τότε δεν αποκλείεται ο εκλογικός αιφνιδιασμός για τις αρχές Μαρτίου. Αλλωστε, ειδικά στην επαρχία αυτό που συζητείται τις τελευταίες ημέρες είναι το κοινωνικό μέρισμα, οι επιστροφές αναδρομικών, οι ελπίδες για να πάρουν κάποια στιγμή τα δώρα πίσω μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Με το κλίμα που έχει φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει, εν μέρει, να περάσει στον κόσμο την εντύπωση ότι όντως κυβερνά 100 ημέρες όπου μόνο θετικά γεγονότα έχουν γίνει. Ούτε ότι το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα σκληρής, νεοφιλελεύθερης λιτότητας με απίστευτους φόρους, ούτε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τα δικά της σκάνδαλα, ούτε φυσικά το έγκλημα στο Μάτι.
Αν στο Μαξίμου δουν ότι η επιχείρηση «γεμάτες τσέπες» αποδίδει στις δημοσκοπήσεις τότε θα προχωρήσουν σε εκλογές για το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αν δεν «τραβάει» η στρατηγική τους τότε θα αναβάλλουν τις εξελίξεις επιλέγοντας είτε τις τετραπλές εκλογές το Μάιο είτε την εξάντληση της τετραετίας. Με πιο πιθανό το πρώτο σενάριο μιας και αν ο ΣΥΡΙΖΑ συντριβεί στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές τότε θα καταρρεύσει τον Οκτώβριο στις εθνικές εκλογές.
Ο παράγων «Μακεδονικό»
Αστάθμητος παράγοντας σε όλα αυτά τα σενάρια είναι η υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η «χαλαρή» περίοδος έχει περάσει, οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ απειλούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, το επικοινωνιακό μέρος της υπόθεσης έχει καταρρεύσει και σκιές έχουν εμφανιστεί. Το βίντεο με τις δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού παίζει παντού και ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η συμφωνία με τον Τσίπρα έχει πολλές γκρίζες ζώνες που αν περάσει θα τις πληρώσουμε στο μέλλον. Ηδη εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο οι «σίγουρες ψήφοι» για την κύρωση της συμφωνίας είναι και τόσο σίγουρες. Μετά από όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και σε βουλευτές που είχαν βγει υπέρ των Πρεσπών, να βάλουν την υπογραφή τους.
Μπορεί ο Τσίπρας να συγκεντρώσει 151 βουλευτές αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή νωρίτερα, ίσως μέσα στον Φεβρουάριο; Αν όχι τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Ισως αυτές προσπαθεί να προλάβει ο Αλέξης Τσίπρας οργανώνοντας μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την επόμενη Παρασκευή, ημέρα που ξεκινά το συνέδριο της ΝΔ.
Μπορεί να φαίνεται ότι θέλει να την «σπάσει» στον Μητσοτάκη, ή ότι το κάνει για να στηρίξει την Κατερίνα Νοτοπούλου. Η πραγματική αιτία είναι, όμως, το Μακεδονικό και το κλίμα στη Θεσσαλονίκη δεν είναι καθόλου καλό. Αυτό προσπαθεί αν αντιστρέψει ο πρωθυπουργός, θέλοντας να πείσει ότι η συμφωνία είναι επωφελής. Θα το καταφέρει; Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στη Βόρεια Ελλάδα πολύ δύσκολο. Και τότε θα τεθεί το δίλημμα να πάει σε εκλογές άμεσα και να ρίξει στην επόμενη βουλή την «καυτή πατάτα» του Μακεδονικού.
- Bitcoin: Νέα πτώση για το κρυπτονόμισμα- Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο
- Κάιλι Μινόγκ: Από τη δεκαετία του ’80 στο σήμερα – Η ιστορία της pop μέσα σε μια βραδιά
- Λος Άντζελες: Η Κάμαλα Χάρις ακύρωσε το τελευταίο της ταξίδι στο εξωτερικό λόγω των πυρκαγιών
- Κλιματική αλλαγή: Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5° Κελσίου ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
- Έρευνα: Έτσι ο πρωινός καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου
- Καιρός: Με συννεφιά και κατά τόπους βροχές η Παρασκευή – Σταθερή η θερμοκρασία