Ανω – κάτω για το Μακεδονικό: Δεν βγαίνουν τα κουκιά, δεν αποκλείονται πολιτικές εξελίξεις
Μπάχαλο στην κυβέρνηση από τις δηλώσεις Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο δε Δημήτρης Τζανακόπουλος παρακαλά το «Ποτάμι» να ψηφίσει για να περάσει η συμφωνία
Μόνο φαιδρή μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση για το κρίσιμο εθνικό θέμα με την ονομασία των Σκοπίων. Οι προκλητικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών από τον Ζόραν Ζάεφ έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, έναν εκνευρισμό που έγινε ακόμη μεγαλύτερος για δύο λόγους:
Ο πρώτος είναι ότι επανέρχεται το σκηνικό ρήξης στην κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έπειτα από την ανακοίνωση του Πάνου Καμμένου ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Ο υπουργός Αμυνας βρήκε την ευκαιρία να επανέλθει σε ρόλο… Μακεδονομάχου, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα. Οι «τζάμπα μαγκιές» του Καμμένου ίσως να μην είχαν τόση σημασία αν δεν προέκυπτε ο δεύτερος λόγος.
Ο δεύτερος αυτός λόγος έχει να κάνει με την στάση που θα κρατήσουν βουλευτές άλλων κομμάτων ή ανεξάρτητοι οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν θετικοί ως προς το να ψηφίσουν τη συμφωνία όταν αυτή ερχόταν στη Βουλή. Το Μαξίμου μετρούσε 151 έως 153 βουλευτές και ήταν απόλυτα σίγουρο ότι η συμφωνία θα κυρωθεί.
Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, και την αποκάλυψη μιας προβληματικής συμφωνίας στο κομμάτι της «μακεδονικής μειονότητας» οι… θετικοί βουλευτές εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και ήδη σκέφτονται να σταθούν απέναντι στην κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές του Ποταμιού δεν είναι πλέον και τόσο σίγουροι όσο πριν από μερικές εβδομάδες.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο σίγουρος μέχρι σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθύνει έκκληση για να περάσει η συμφωνία. Σε συνέντευξή του στο ρ/σ 247, ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι το Ποτάμι πρέπει να ζυγίσει καλά τα δεδομένα και να αποφασίσει όχι με όρους κοντόφθαλμους αλλά με βάση μια θέση αρχών. «Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε.
Σαν βόμβα έσκασε και η δήλωση του βουλευτή Ν. Ξυδάκη.
Ο κ. Ξυδάκης αναφερόμενος στις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων περί μακεδονικής γλώσσας που μπορεί να διδαχθεί στην Ελλάδα έκανε λόγο για ένα δύσκολο και λεπτό πολιτικό παιχνίδι και πρόσθεσε: «Ήδη τον βάλαμε και τα μάζεψε και θα τα ξαναμαζέψει. Πρέπει να περάσει κι αυτός τα εμπόδια. Πρέπει να διευκολύνουμε, αλλά δεν πρέπει να είμαστε και υποχωρητικοί. Γι’ αυτό και εξεπέμφθη ένα ξαφνικό, σκληρό, δυνατό κύμα δυσφορίας προς τα Σκόπια και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εκφράζει την ελληνική βούληση και από τις κυβερνητικές πηγές».
Όταν όμως σε ρωτήθηκε ποιο είναι το μέλλον της συμφωνίας εάν ο κ. Ζάεφ επιμείνει στην ρητορική του είπε:
«Κοιτάξτε, βγήκε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ και είπε ότι ή θα τα ψηφίσεις όλα ή δεν έχει. Έχουμε κάθε στιγμή κι εμείς το δικαίωμα αν αυτός ερμηνεύει κατά το δοκούν τη συμφωνία των Πρεσπών να την ερμηνεύσουμε κι εμείς σύμφωνα με αυτό που έχουμε μπροστά μας, γράμμα και πνεύμα και περιεχόμενο και να την σπάσουμε. Δηλαδή αν φτάσουμε σε αθέτηση».
Δημοσιογράφος: Δηλαδή να μην την κυρώσουμε στη Βουλή;
Ξυδάκης: «Αν είναι κάτι που δεν μπορεί να εισαχθεί, αλλά μένει να το δούμε»
Δεν βγαίνουν τα νούμερα
Είναι προφανές ότι δεν είναι και τόσο σίγουροι στο Μαξίμου ότι θα φτάσουν τα κουκιά του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως ενός ή δύο βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που υπό προϋποθέσεις θα ψήφιζαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ίσως ψηφίσει υπέρ ο Θ. Παπαχριστόπουλος και η Ελ. Κουντουρά (η οποία πάντως δεν έχει μιλήσει ξεκάθαρα για το τι προτίθεται να κάνει). Αγνωστο είναι τι θα πράξει ο ανεξάρτητος Χ. Θεοχάρης, ο οποίος πάντως στις τελευταίες του παρουσίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Η δε Κ. Παπακώστα μπορεί να είναι υπουργός αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ψηφίσει υπέρ.
Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Καμμένος βγαίνει εκ του ασφαλούς και μιλά για το τέλος της συμφωνίας επειδή προφανώς γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία της βουλής σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό. Ο δε βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης δήλωσε στο «Θέμα 104,6»: «Είναι πάγια και ξεκάθαρη η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Όταν έρθει στην Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών, θα έρθει και η ώρα που θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από την κυβέρνηση. Το ότι θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας, δεν σημαίνει ότι θα αποσύρουμε μόνο τους υπουργούς μας. Δεν θα υπάρχει η δεδηλωμένη. Δεν θα υπάρχουν οι 151 βουλευτές. Χάνεται η δεδηλωμένη, συνεπώς έτσι θα επιτύχουμε να μην περάσει από την Βουλή η συμφωνία».
Είναι προφανές ότι οι ΑΝΕΛ μιλούν για την πλειοψηφία στη Βουλή κι όχι την πλειοψηφία για τη συμφωνία. Το σενάριο της διπλής πλειοψηφίας προωθούσε τον τελευταίο καιρό το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή να ψηφιστεί από περισσότερους των 151 βουλευτών το «Βόρεια Μακεδονία» και όσα ακολουθούν και να υπάρξει στήριξη της κυβέρνησης από άλλους βουλευτές είτε με τη συνέχιση της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ με ψήφο ανοχής από τους ΑΝΕΛ.
Εκλογές;
Βεβαίως, είναι πολύ δύσκολο να φτάσει ο Τσίπρας σ’ αυτό το αποτέλεσμα και να μπορέσει να σταθεί στη Βουλή. Πιο πιθανό θεωρείται το σενάριο της πρόωρης προκήρυξης εκλογών αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, χαθεί η δεδηλωμένη και δεν περάσει και η συμφωνία των Πρεσπών. Εκτός κι αν ο Πάνος Καμμένος κάνει νέα κωλοτούμπα και επιστρέψει στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η επαναφορά στην επικαιρότητα του Μακεδονικού, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Ρωσία (και συζητά προφανώς για τα Σκόπια με τον Β. Πούτιν) βάζει νέα δεδομένα στο τραπέζι και τα πολιτικά μαγειρέματα δίνουν και παίρνουν. Η… ικεσία Τζανακόπουλου στο Μαξίμου να ψηφίσει τη συμφωνία δείχνει τον πανικό που επικρατεί στην κυβέρνηση. Δείχνει, όμως, και το απόλυτο μπάχαλο των συνεταίρων, όπου άλλα λέει ο ένας κι άλλα ο άλλος. Ο δε Πάνος Καμμένος επανέρχεται στο προσκήνιο σε ρόλο «εκβιαστή» του Αλέξη Τσίπρα και με σκληρά λόγια καταφέρεται κατά των Σκοπίων, την ώρα που ο Τζανακόπουλος από την άλλη πιστεύει ότι ο Ζάεφ… απλά υπερβάλλει στις ερμηνείες της συμφωνίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις