Χαμός με τα εθνικά θέματα – Αλβανικό, Μακεδονικό και Κυπριακό τρομάζουν το Μαξίμου
Το Μαξίμου δείχνει να πιέζεται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ειδικά με την υπόθεση του Μακεδονικού και την τάση του Ζόραν Ζάεφ να υπονομεύει τη συμφωνία των Πρεσπών με κάθε τρόπο
Ενώ πολλοί εκτιμούσαν ότι τα οικονομικά θα είναι το μείζον θέμα της προεκλογικής περιόδου, ίσως βρεθούμε μπροστά σε άλλες εξελίξεις που κανείς δεν είχε προβλέψει. Το Μαξίμου δείχνει να πιέζεται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ειδικά με την υπόθεση του Μακεδονικού και την τάση του Ζόραν Ζάεφ να υπονομεύει τη συμφωνία των Πρεσπών με κάθε τρόπο. Ο εκνευρισμός είναι έντονος στην Αθήνα αφού ήδη βουλευτές που έλεγαν ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία τώρα το σκέφτονται.
Εκτός από το Μακεδονικό, όμως, στο κάδρο της κρίσης στα εθνικά θέματα μπήκε ξαφνικά και το Αλβανικό. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», μετά τη ρήξη στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με την υπόθεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα και την προσπάθεια του Εντι Ράμα να ηρεμήσει το κλίμα ανάμεσα σε Τίρανα και Αθήνα, η αιχμηρή ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών έριξε εκ νέου λάδι στη φωτιά. Η αλβανική πλευρά έκανε λόγο για μια «σειρά δολοφονιών Αλβανών», καταλογίζοντας «εξτρεμιστικό υπόβαθρο», «ρητορική μίσους» – παρότι η τελευταία δολοφονία στην Καβάλα, η οποία στάθηκε η αφορμή για την ανακοίνωση, φέρεται να έχει γίνει από αλβανό πολίτη -, ενώ διαμαρτύρεται για «καθυστερήσεις» στην επίλυση των υποθέσεων από τις ελληνικές αρχές.
Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με έντονο τρόπο, όμως, φαίνεται ότι το γυαλί έχει ραγίσει και το αλβανικό μέτωπο αναμένεται να είναι ανοικτό για πολύ καιρό ακόμη.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, και βεβαίως οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και οι πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ήρθε και η ρήξη μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για να χαλάσει ακόμη περισσότερο το κλίμα.
Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει στενή συνεργασία με τη Ρωσία και η Μόσχα έστειλε απειλητικά μηνύματα στη Λευκωσία να μην «σφιχταγκαλιάζεται» με τους Αμερικανούς, είναι σημάδι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να προσεχθεί. Η σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας μοιάζει με την σύγκρουση των βουβαλιών που τελικά την πληρώνουν τα βατράχια. Και σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελε η Ελλάδα να ανοίξει ένα πολύ σκληρό μέτωπο στην περιοχή της Κύπρου, με την Τουρκία να παίζει ενεργό ρόλο και η Ρωσία να την στηρίζει.
Το τελευταίο θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο σημερινό τετ α τετ μεταξύ Τσίπρα και Πούτιν.
Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να έχει η Ελλάδα και πάλι τη Ρωσία στο πλευρό της, σε μια φορτισμένη γεωπολιτικά περίοδο, κατά την οποία παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στα Βαλκάνια, η Τουρκία που έχει στενή συνεργασία με τη Μόσχα προκαλεί στο Αιγαίο και καταγράφεται μεγάλη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και το Κυπριακό, που αποκτά πλέον και άλλη σημασία μετά την ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, ενώ η Μόσχα στηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Ακόμη θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη.
Στο επίκεντρο όμως, πέρα από τη συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας (προφανώς θα τεθεί προς συζήτηση ο αγωγός TurkStream, ο οποίος εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Τουρκία) και εν προκειμένω ο ρόλος της Ελλάδας. Ο Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση αναφέρθηκε στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μίλησε με θερμά λόγια για τη Ρωσία και υπεραμύνθηκε, μεταξύ άλλων, της συμφωνίας των Πρεσπών.
- Γυμναστική: Πως βοηθάει στο αδυνάτισμα και πότε βλέπουμε αποτελέσματα
- Bitcoin: Νέα πτώση για το κρυπτονόμισμα- Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο
- Κάιλι Μινόγκ: Από τη δεκαετία του ’80 στο σήμερα – Η ιστορία της pop μέσα σε μια βραδιά
- Λος Άντζελες: Η Κάμαλα Χάρις ακύρωσε το τελευταίο της ταξίδι στο εξωτερικό λόγω των πυρκαγιών
- Κλιματική αλλαγή: Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5° Κελσίου ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
- Έρευνα: Έτσι ο πρωινός καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου