Η μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά 25% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 γυναίκες σε βάθος 12 ετών
Η μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά 25% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, περίπου όσο τα φάρμακα όπως οι στατίνες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε άλλες που επίσης δείχνουν τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open«, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 γυναίκες σε βάθος 12 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν συστηματική μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 29% μείωση της χρόνιας φλεγμονής (άρα και του καρδιαγγειακού κινδύνου), σχεδόν 30% βελτίωση στο μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς επίσης μείωση κατά 27% του δείκτη μάζας σώματος.
Για ένα «ισχυρό μήνυμα δημόσιας υγείας» και για «σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου» έκανε λόγο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαφκάτ Αχμάντ. Όπως είπε, η νέα μελέτη δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά με πολυπαραγοντικό τρόπο και σε βάθος χρόνου.
- Super League 2: Συνέχισαν με νίκες Πανιώνιος (2-1) και Κηφισιά (5-0, vid)
- Η βασική αρχή είναι πάντα η άμυνα…
- Διαψεύδει ο Κασσελάκης «σχέδια διάλυσης» του ΣΥΡΙΖΑ – Επιδιώκει την ενότητα, διαμηνύει
- Αυτό το viral βίντεο δείχνει τι χρειάζονται πραγματικά τα μικρά αγόρια
- Γραφείο τελετών ζήτησε συγγνώμη για σορό που έπεσε από νεκροφόρα
- Οριστικό: Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς συνεχίζει στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Σερβίας