«Σεισμός» για τον «Μανώλη του Παππά» – Τα μυστήρια του συμβούλου και η υπόθεση της ELFE
Πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το πώς ο Μανώλης Πετσίτης έφτασε να έχει τόσο υψηλές απολαβές από τον Λ. Λαυρεντιάδη. Ποιες ήταν οι υπηρεσίες που προσέφερε σε μια χρονική περίοδο που τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ αυξάνονταν; Οι αποκαλύψεις των «ΝΕΩΝ» δίνουν νέα διάσταση στην υπόθεση
Μορφή πολιτικού σεισμού με απρόβλεπτες διαστάσεις για την κυβέρνηση, προσλαμβάνει η υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη και η ένοχη σιωπή του ίδιου, της κυβέρνησης, προσωπικά του κ. Τσίπρα και βεβαίως του Νίκου Παππά, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που τον έβαλε στα σαλόνια της εξουσίας. Μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», τις πληροφορίες του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου και την αποκλειστική φωτογραφία του Πετσίτη σε ρόλο… πρωθυπουργού, η υπόθεση παίρνει διαστάσεις και τα κόμματα ζητούν εξηγήσεις.
O «Μανώλης του Παππά», όπως γνώριζαν τον Πετσίτη στα μπαράκια του Κολωνακίου, κι όχι μόνο, δεν είναι από μόνος του ένα κυβερνητικό σκάνδαλο για το οποίο θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Αλλωστε, δεν στοχοποιείται ποτέ κάποιος που έχει καταφέρει μέσα σε τρία χρόνια να 20πλασιάσει τα ετήσια εισοδήματά του. Αντιθέτως, θα μπορούσε να είναι παράδειγμα προς μίμηση και συνταγή επιτυχίας για έναν νέο που από σερβιτόρος κατάφερε να ανελιχθεί στο παρασκήνιο της πολιτικής και κυρίως να είναι συνομιλητής με σημαντικούς επιχειρηματίες και μάλιστα να πληρώνεται αδρά από κάποιους από αυτούς για υπηρεσίες που δεν έχουν διευκρινιστεί ποιες είναι.
Η περίπτωση του Πετσίτη, κι εδώ πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση, πρέπει να συνδεθεί με το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE και τα «φέσια» της δεύτερης που επί ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκαν και κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον να εισπραχθούν.
Αυτό που θα πρέπει να εξηγηθεί είναι γιατί στο ίδιο χρονικό διάστημα που ο στενός φίλος του Νίκου Παππά και μυστικοσύμβουλος του πρωθυπουργού, εμφανίζεται να έχει υπαλληλική σχέση στην εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, τουλάχιστον 7 υπουργοί έκαναν τα στραβά μάτια για τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ.
Ποιες υπηρεσίες παρείχε ο κ. Πετσίτης, ο οποίος είχε καθημερινό «φύλλο πορείας» προς το Μέγαρο Μαξίμου, στην ELFE και για τις οποίες έλαβε το 2016 72.693 ευρώ; Και γιατί το 2017 από την ίδια εταιρεία πήρε αύξηση και οι απολαβές του από την Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά έφτασαν τα 128.500 ευρώ;
Βεβαίως κι έχει μια ιδιωτική εταιρεία δικαίωμα να κάνει αύξηση στους υπαλλήλους της, έστω κι αν αυτή η αύξηση είναι πάνω από 50 χιλ. ευρώ ετησίως. Όμως, πρέπει να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και του νούμερο 2 της κυβέρνησης, κ. Παππά, σε όλη αυτή την ιστορία.
Σύμφωνα με τα «Νέα», στις 30 Νοεμβρίου 2016 ο κ. Πετσίτης, φέρεται να δημιουργεί την ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία Boss Athens Single Member PC. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο σύστασης της εταιρείας, «σκοπός είναι οι υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών κι επενδυτικών συμβούλων διαχείρισης, υπηρεσίες ανεύρεσης πελατών, η παροχή επαγγελματικής και τεχνικής υποστήριξης και παροχή σύμβουλων» κ.λπ. Προκαλεί σειρά ερωτημάτων ο λόγος δημιουργίας της συγκεκριμένης εταιρείας (σ.σ.: εμφάνιζε ισολογισμούς της τάξης των 1.500 ευρώ).
Λάτρης της μεγάλης ζωής
Όπως αποκάλυψε το in.gr το Σάββατο, ο κ. Πετσίτης κυκλοφορούσε πολύ τη νύχτα, σε ακριβά μπαράκια και πίστες, με καλή παρέα πάντα, με «φουσκωμένους» λογαριασμούς και με το ύφος του ανθρώπου που παίζει την εξουσία στα χέρια του. Ο «Μανώλης του Παππά», είχε κατά κύριο λόγο δύο στέκια της νύχτα. Ένα στην οδό Τσακάλωφ κι ένα στα βόρεια προάστια. Και τα δύο ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματία με τον οποίο ο Πετσίτης είχε άριστες σχέσεις, μέχρι πριν από λίγο καιρό που φαίνεται να ήρθαν σε ρήξη. Στην πλατεία Κολωνακίου ακούγονται φήμες για την παρουσία του συμβούλου παρέα με… «φουσκωτούς» αλλά αποφεύχθηκαν τα παρατράγουδα.
Στα ίδια στέκια, πάντως, έχουν να διηγούνται την οικονομική ανέλιξη του Πετσίτη, την πολύ ακριβή βίλα του στην Βαρυπόμπη –αφού εγκατέλειψε τα προσφυγικά της Καισαριανής- αλλά και περιστατικά που κανείς βεβαίως δεν επιβεβαιώνει. Όπως κάποια 200 χιλιάδες ευρώ στο πορτ μπαγκάζ ενός τζιπ που οδηγούσε ο Πετσίτης. Επιτυχημένος αν μη τι άλλο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ – Τι αποκάλυψε ο Κιτσάκος
Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο με τα χρέη της Βιομηχανίας Λιπασμάτων ELFE προς τη ΔΕΠΑ δεν είναι δημιούργημα της αντιπολίτευσης. Οι καταγγελίες του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκου, έφεραν στο φως την υπόθεση. Ο κ. Κιτσάκος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γενικός διευθυντής στην ELFE, είχε μιλήσει στα «ΝΕΑ» και είχε βάλει στο κάδρο επτά υπουργούς της κυβέρνησης και τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την περίοδο της θητείας του, αποκαλύπτοντας πως ήταν σε γνώση τους οι χειρισμοί του για την είσπραξη των χρεών, όπως και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν με την πολιτική ηγεσία.
Συγκεκριμένα είχε αναφέρει: «Βρήκα μία οφειλή ύψους 89,76 εκατ. ευρώ. Το χρέος αυτό είχε αυξηθεί από τα 42,04 εκατ. ευρώ το 2011. Το πεντάμηνο Ιουλίου – Νοεμβρίου 2015 η κατάσταση είχε επιδεινωθεί κατά 11 εκατ. ευρώ. Η οφειλή ήταν ακάλυπτη, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς εξασφαλίσεις, με προσημειώσεις μεν, αλλά άνευ πρακτικής σημασίας, αφού η ΔΕΠΑ ερχόταν έβδομη ή όγδοη στη σειρά. Υπήρχε επίσης μία ανοικτή πίστωση 80 ημερών. Το κυριότερο, όμως, είναι η ωρίμαση του χρέους. Κι αυτό πήγαινε πίσω 3½ χρόνια. Κάθε εβδομάδα ενημέρωνα το υπουργείο για την πορεία εξέλιξης του χρέους, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ κάθε μήνα, και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου.
Στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 σε ταξίδι που είχαμε στη Σόφια με τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη τού είχα παρουσιάσει την κατάσταση. Μου είπε «βρες τρόπο να το διαχειριστείς, αλλά την παροχή φυσικού αερίου δεν θα τη διακόψεις».
«… Το 2016 έστειλα εξώδικο στην ELFE. Επίσης, έβγαλα δύο διαταγές πληρωμής 3,9 εκατ. ευρώ και αφορούσαν συναλλαγματικές της βιομηχανίας λήξης Ιουνίου 2013 και Ιανουαρίου 2014. Ηταν οι πρώτες διακριτές νομικές ενέργειες πληρωμής. Τα εισπράξαμε τα ποσά. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας αμέσως με επισκέφτηκαν, παραθέτοντάς μου τις δυσκολίες πληρωμής λόγω των capital controls. Επίσης ήραμε το open account και πήγε η ΔΕΠΑ σε μία νέα συμφωνία με τα ELFE.
Η βιομηχανία προπλήρωνε την εβδομαδιαία κατανάλωση φυσικού αερίου με επιταγές πελατείας της κι επιπλέον ποσό 15% με 20% έναντι του χρέους. Ο όρος ήταν πως αν δεν ήταν συνεπείς θα διακοπτόταν η παροχή.
Το 2016 διατηρήσαμε το χρέος στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ και εισπράξαμε και περίπου 7 εκατ. ευρώ έναντι χρέους. Στις 24 Φεβρουαρίου του 2017 ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ενημέρωση καθώς είχε αναλάβει την υπόθεση των ELFE, λόγω των απολύσεων των εργαζομένων.
Τον Μάρτιο του 2017, οι υπηρεσίες της ΔΕΠΑ με ενημέρωσαν ότι διέκριναν δυσκολίες στην κάλυψη όλων των ποσών. Το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου βομβάρδισα με ενημερωτικά και e-mail τους συμβούλους των υπουργών Σταθάκη, Αλέξη Χαρίτση και Φλαμπουράρη, τονίζοντάς τους ότι θα πρέπει να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΠΑ.
Μάλιστα, ο κ. Φλαμπουράρης σε συνάντησή μας μου είχε πει: «Εδώ βρήκα λύση για τον Μαρινόπουλο, δεν θα βρω για τα ELFE;».
«Με άδειασε το Μαξίμου»
Τον Απρίλιο του 2017 ζήτησα μετ» επιτάσεως διυπουργική σύσκεψη. Στις 16 Μαΐου πραγματοποιείται σύσκεψη με τους υπουργούς Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη, ΔΕΗ, τις πιστώτριες τράπεζες και τη ΔΕΠΑ. Εκεί διαπίστωσα την κυβερνητική αντίληψη – αφού τους επισήμανα ότι δεν έχω άλλα περιθώρια να κρατήσω το χρέος – ότι, λόγω των οξυμμένων εργασιακών θεμάτων στην Καβάλα, η ΔΕΠΑ θεωρείτο βάρος για τα ELFE και όχι τα ELFE πρόβλημα για τη ΔΕΠΑ. Είχα προτείνει από τη συντεταγμένη διακοπή παροχής φυσικού αερίου μέχρι την αναγκαστική διαχείριση της βιομηχανίας. Εφυγα «αδειασμένος» από αυτή τη σύσκεψη. Μάλιστα ο Σταθάκης χαριτολογώντας μου είπε, «η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα, δεν μπορείς να κάνεις λίγο υπομονή…;».
Στις 19 Μαΐου συγκάλεσα δύο ΔΣ της ΔΕΠΑ. Λάβαμε απόφαση για νομικές ενέργειες και ζητήσαμε γενική συνέλευση των μετόχων. Δόθηκε εντολή από τη διοίκηση να ασκηθεί αγωγή για την είσπραξη όλης της οφειλής. Στις 29 Ιουνίου η γενική συνέλευση υιοθετεί μία από τις προτάσεις μας για αλλαγή του τρόπου είσπραξης των οφειλών. Ακολούθησαν τα δικαστήρια και τον Αύγουστο, με καλεί ο Αλέκος Φλαμπουράρης και μου λέει: «Προσέφυγες στα δικαστήρια. Οπότε άσε όποια απόφαση εκδώσουν τα δικαστήρια…».
Στις 29 Σεπτεμβρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑ αποφασίζουμε και τη λήψη σειράς ποινικών δικαστικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης εκείνης για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Στις 7 Οκτωβρίου κερδίζει η ΔΕΠΑ δικαστική απόφαση και διακόπτει και την παροχή φυσικού αερίου».
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft