O Μακρόν δεν έπεισε τα «κίτρινα γιλέκα»
Σε πολλά σημεία συγκέντρωσης τα «κίτρινα γιλέκα» δήλωναν «μη ικανοποιημένα». «Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε, δεν είμαστε έτοιμοι να φύγουμε», διαβεβαίωσε ένας από τους εκπροσώπους τους.
Οι νέες παραχωρήσεις, που ανακοινώθηκαν από τον Εμανουέλ Μακρόν, και το mea culpa του αναφορικά με την «ευθύνη» του για την κρίση δεν πείθουν το σύνολο των «κίτρινων γιλέκων», πολλά από τα οποία παραμένουν σήμερα σε κινητοποίηση, προκαλώντας φόβους για νέες διαδηλώσεις υψηλού κινδύνου το ερχόμενο Σάββατο.
«Αυτή τη φορά απάντησε», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Parisien. «Σας κατάλαβα λιγάκι», ειρωνεύεται αντίθετα η αριστερή Liberation: ο Τύπος παρουσιάζει σήμερα το πρωί την εικόνα των αντιφατικών αντιδράσεων των «κίτρινων γιλέκων» την επομένη του διαγγέλματος του γάλλου προέδρου, το οποίο παρακολούθησαν 21 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Αύξηση 100 ευρώ τον μήνα για τους εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ακύρωση ενός φόρου για τις χαμηλές συντάξεις (κάτω από τα 2.000 ευρώ τον μήνα), μη φορολόγηση των υπερωριών… Το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκαν αναμένεται να κοστίσει «μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμύρια», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.
Το δημόσιο έλλειμμα πρόκειται έτσι να ξεπεράσει το όριο του 3% που απαιτείται από τις Βρυξέλλες, όμως «με τρόπο αυστηρά προσωρινό», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν, του προεδρικού κόμματος.
Τα μέτρα αυτά είναι «αρκετά μαζικά», δήλωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, ο οποίος ήταν μεταξύ των πολυάριθμων υπουργών που υπερασπίσθηκαν τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο δεν φαίνεται να εξουδετερώνουν την κρίση, η οποία διαρκεί εδώ και περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
Η Ζακλίν Μουρό, μια εκπρόσωπος των «κίτρινων γιλέκων» που θεωρείται μετριοπαθής, κάλεσε σε «μια εκεχειρία» χαιρετίζοντας «προόδους, μια ανοικτή πόρτα» της εξουσίας. «Έχουμε μια οικονομία που καταρρέει, εμπόρους έτοιμους να κατεβάσουν ρολά, δεν μπορούμε να γίνουμε υπεύθυνοι για πολλαπλές πτωχεύσεις», δήλωσε αναφερόμενη στα πολυάριθμα καταστήματα που υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους εξαιτίας των επανειλημμένων βιαιοτήτων στη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Όμως σε πολλά σημεία συγκέντρωσης τα «κίτρινα γιλέκα» δήλωναν «μη ικανοποιημένα». «Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε, δεν είμαστε έτοιμοι να φύγουμε», διαβεβαίωσε ένας από τους εκπροσώπους τους.
«Δεν κατάλαβε τίποτε»
«Όλα αυτά, είναι σινεμά», έλεγε ήδη από χθες το βράδυ ο 55χρονος Τιερί, μηχανικός μοτοσικλετών που πήγαινε να «αποκλείσει» τον σταθμό διοδίων στο Μπουλού, στα γαλλο-ισπανικά σύνορα, λίγο μετά την προεδρική ομιλία. Λιγότερο από μία ώρα μετά το διάγγελμα, ο σταθμός διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Α9 είχε παραλύσει εντελώς στην κατεύθυνση από την Ισπανία, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Υπάρχουν καλές ιδέες, ένα mea culpa, που έρχεται πολύ αργά, όμως δεν θα το φτύσουμε», εκτιμά ωστόσο ο 42χρονος Κλοντ Ραμπούρ, «κίτρινο γιλέκο» στη βόρεια Γαλλία, για τη μεταμέλεια που έδειξε ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνωρίζοντας «το μερίδιο της ευθύνης» του στην κακή εκτίμηση της έκτασης της κρίσης.
Όμως «το γεγονός ότι δεν ανακαλεί την κατάργηση» του φόρου επί της περιουσίας, μια από τις μείζονες διεκδικήσεις των διαδηλωτών, «είναι το χειρότερο απ» όλα», τονίζει ο Πιερ-Γκαέλ Λαβεντέ στο Μοντσό-λε-Μιν (κεντροανατολική Γαλλία)
Ο Μακρόν δεν θέλησε να ματαιώσει την κατάργηση αυτού του φόρου, εκτιμώντας πως έχει επιτρέψει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν «δεν έχει καταλάβει τίποτε για τον θυμό που εκφράζεται», τόνισε το συνδικάτο CGT. «Έχουμε απαντήσεις βραχυπρόθεσμες, δεν έχουμε απαντήσεις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT.
Από τους πολιτικούς, ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης Ερίκ Βερτ (LR, δεξιά) κάλεσε τα «κίτρινα γιλέκα» να «άρουν τον αποκλεισμό των οδικών κόμβων υποχρεωτικής κυκλικής πορείας».
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς, προσέφερε από την πλευρά του τη στήριξή του σε μια «πέμπτη πράξη», δηλαδή ένα πέμπτο Σάββατο κινητοποίησης, παρά τα πολυάριθμα βίαια επεισόδια που σηματοδότησαν τα δύο τελευταία σαββατοκύριακα. Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες το βράδυ πως οι «απαράδεκτες βιαιότητες (…) δεν θα τύχουν καμιάς επιείκειας».
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν θα δεχθεί το απόγευμα εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα και αύριο των μεγάλων επιχειρήσεων για να τους ζητήσει να «συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια» αναμφίβολα μέσω οικονομικών μέτρων.
Παράλληλα οι μαθητές των Λυκείων συνεχίζουν την κινητοποίησή τους. Σήμερα αναταραχή επικρατεί σε 170 Λύκεια σε σύνολο άνω των 2.000, στο πλαίσιο της έκκλησης για μια «μαύρη Τρίτη» που έχουν διατυπώσει οι συνδικαλιστές των μαθητών.
- Αργεντινή: Ο πρόεδρος Μιλέι σκέφτεται να αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού
- Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Στάρμερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι στο περιθώριο της G20
- Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει, οι ευρωπαίοι αγρότες όχι
- Αγορές: H Wall Street έχει «λοκάρει» στην Nvidia – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
- Μπερνάρ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του Μασκ του πλουσιότερου στον κόσμο
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητάει την βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο