Καταργείται ή όχι ο νόμος Κατσέλη; Αγωνία για τους δανειολήπτες
Πώς θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία - Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν – Τι είπαν για τις εμπορικές σχέσεις
Σε διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές για τον περίφημο νόμο Κατσέλη.
Στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να κριθεί η τύχη των διατάξεων του νόμου Κατσέλη για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το άρθρο για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς να παραταθεί για κάποιους μήνες του 2019 μέχρι να αποφασιστεί το νέο πλαίσιο.
Πριν λίγες ημέρες ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης ανέφερε ότι ο νόμος Κατσέλη θα ισχύσει και το 2019, ακόμα και εάν υπάρξουν αλλαγές ως προς τα κριτήρια ένταξης.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία ανοικτή διαπραγμάτευση για το πλαίσιο προστασίας των πιο αδύναμων και σύντομα αναμένεται από τους αρμόδιους υπουργούς να γίνουν ανακοινώσεις.
Τα κριτήρια
Φαίνεται ότι πεδίο διαπραγμάτευσης αποτελεί το αν στο ενδιάμεσο στάδιο θα διατηρηθούν τα σημερινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ή αν αυτά θα ψαλιδιστούν.
Τα σημερινά όρια είναι:
1. Το οικογενειακό εισόδημα να ισούται με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%. Δηλαδή να φθάνει έως τα 40.800 ευρώ (άγαμος: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ).
2. Η κύρια κατοικία να έχει αντικειμενική αξία μεταξύ 180.000 και 280.000 ευρώ (ζευγάρι: 220.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για κάθε παιδί).
Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκελιδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι «δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη από την 1η Ιανουαρίου, το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήταν το κομμάτι προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσει».
Πρόσθεσε δε, πως «όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη έως τις 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως. Πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη θα παραμείνουν και μετά από τον Ιανουάριο του 2019».
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες έχουν δηλώσει στην κυβέρνηση ότι καταρχάς δεν θα ήταν αντίθετες σε παράταση της ισχύος του νόμου, ωστόσο με ένα πολύ στενότερο εύρος προστασίας ώστε να καλύπτονται μόνο οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες. Το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία είχε αναφερθεί από τις τράπεζες ότι θα πρέπει να πέσει στις 100.000 ευρώ.
«Βροχή» οι αιτήσεις
Πάντως, δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι οι αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη πέφτουν «βροχή» τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οφειλέτες σπεύδουν να προλάβουν το υφιστάμενο ευνοϊκότερο καθεστώς.
Το απόθεμα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018, ανερχόταν σε περίπου 135.000 αιτήσεις. Ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων θα πρέπει να μειωθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα έτσι ώστε το απόθεμά τους να μηδενιστεί μέχρι τα τέλη του 2021.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις