Ο στόχος της συνεργασίας είναι «να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Ισραήλ-Κύπρου, που πραγματοποιέιται στο Ισραήλ.

Η δήλωση αυτή μπορεί να εκληφθεί και ως μήνυμα στην Τουρκία η οποία τις τελευταίες ώρες έχει εντείνει τις προκλητικές της ενέργειες με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την τριμερή στο Ισραήλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τη Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. «Υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Λίγο αργότερα ήρθε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ανακοινώθηκε ότι αύριο Παρασκευή (21.12.2018) θα συγκαλείται εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η Νέα Δημοκρατία διεμήνυσε πως αυτή τη φορά θα παραβρεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (σ.σ. το καλοκαίρι είχε αποχωρήσει) και θα εκπροσωπηθεί από τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο. “Είναι αυτό που ζητούσαμε τόσο καιρό, ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης”, ανέφεραν πηγές της Πειραιώς.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να επισκεφθεί την πόλη Μπερ Σεβά, εκφράζοντας τον εντυπωσιασμό του, που ενώ βρίσκεται στη μέση της ερήμου έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας για την κυβερνοασφάλεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι σημερινές απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίσαμε», δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της τεχνολογίας και το βάθος της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή και πρόσθεσε ότι αποτελεί μία πλούσια εμπειρία «για το πού πρέπει να προσανατολίσουμε και τις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και την άμυνά μας απέναντι σε απειλές, που σήμερα δεν είναι έτσι όπως τις γνωρίσαμε παραδοσιακά στα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται για πέμπτη φορά σε τριμερές επίπεδο «σηματοδοτεί πως έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό ουσιαστικής συνεργασίας, στρατηγικού χαρακτήρα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη ιδιαίτερη σημασία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med τονίζοντας πως «όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή αυτού του δρόμου ενέργειας, ανοίγουμε και τον δρόμο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχής μας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Κρήτη και μάλιστα στην Κνωσό, η οποία -όπως εξήγησε- είναι μία πολύ σημαντική πόλη του αρχαίου, μινωικού πολιτισμού. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ότι το νησί της Κρήτης είναι ένα νησί συνεργασίας και συνανάπτυξης, καθώς από εκεί θα περνά ο αγωγός East Med, συμπλήρωσε.