Αγιος Διονύσιος : Η ιστορία της εκκλησίας στο Κολωνάκι που έσκασε η βόμβα
Στη θέση του σημερινού ναού υπήρχε παλαιότερα μικρότερος, που άρχισε να κτίζεται το 1880 και κατεδαφίστηκε το 1900, προκειμένου να οικοδομηθεί νέος και μεγαλύτερος ναός. Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 1923 και ολοκληρώθηκαν το 1931, οπότε πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνιά του από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο
Ενας από τους γνωστότερους και πιο εντυπωσιακούς ναούς στην Αθήνα είναι ο Αγος Διονύσιος στο Κολωνάκι, εκεί όπου τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός το πρωί της Τετάρτης. Και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, να βάζουν μια βόμβα κοντά σε ναό, πρωί – πρωί, σε κεντρικό σημείο και μάλιστα κάπου όπου συχνάζουν αρκετοί άστεγοι και θα μπορούσαν να υπάρχουν θύματα.
Ποιος είναι, όμως, αυτός ο ναός που είτε μπήκε στο στόχαστρο είτε είναι σήμερα το αντικείμενο συζήτησης λόγω της βόμβας;
Ο εντυπωσιακός ναός που δεσπόζει στην οδό Σκουφά, απέναντι από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι αφιερωμένος στον επίσκοπο και πολιούχο της Αθήνας, τον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη.
Στη θέση του σημερινού ναού υπήρχε παλαιότερα μικρότερος, που άρχισε να κτίζεται το 1880 και κατεδαφίστηκε το 1900, προκειμένου να οικοδομηθεί νέος και μεγαλύτερος ναός. Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 1923 και ολοκληρώθηκαν το 1931, οπότε πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνιά του από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Είναι σταυροειδής με μεγάλο τρούλο, διακοσμημένος εξωτερικά με πολλά αρχαιοπρεπή αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τον εν λόγω ναό.
Τα σχέδιά του έγιναν από τον αρχιτέκτονα και βυζαντινολόγο Αναστάσιο Ορλάνδο, που είχε και την επίβλεψη της ανέγερσής του, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμβολή του αρχιτέκτονα Δημητρίου Φιλιππάκη.
Για τη διακόσμηση του ναού εργάσθηκαν ορισμένοι από τους πιο σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες της εποχής.
Ολες οι αγιογραφίες έγιναν από τον Σπύρο Βασιλείου, έναν από τους γνωστότερους Ελληνες ζωγράφους.
Ολα τα ξυλόγλυπτα, το εικονοστάσιο (τέμπλο), ο Επισκοπικός θρόνος (Δεσποτικόν), ο Αμβων και τα Ψαλτήρια, φιλοτεχνήθηκαν από τον αείμνηστο Θεοφάνη Νομικό, έναν από τους καλύτερους Ελληνες ξυλογλύπτες εκκλησιαστικών επίπλων.
Τα μωσαϊκά στον εξωτερικό Νάρθηκα ( Εξωνάρθηξ ) και στο εσωτερικό του ναού, με εξαίρεση τα μωσαϊκά του δαπέδου, φιλοτεχνήθηκαν από τον Στέφανο Ξενόπουλο.
Ολοι αυτοί οι καλλιτέχνες ήταν οι καλύτεροι της εποχής εκείνης. Επιπλέον, πολλοί ευσεβείς Αθηναίοι δώρισαν διάφορα πολύτιμα θρησκευτικά αντικείμενα τέχνης.
Τη γενική επίβλεψη του εσωτερικού και του εξωτερικού διακόσμου είχε ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Νομικός, αδελφός του Θεοφάνη. Δημιούργημα δικό τους είναι και ο μοναδικός στην Ελλάδα εντυπωσιακός ξυλόγλυπτος πολυέλαιος του ναού. Πολλά από τα θρησκευτικά αντικείμενα τέχνης του ναού είναι δωρεές εύπορων Αθηναίων.
Ο ναός εορτάζει στις 3 Οκτωβρίου, αλλά μέχρι την οριστική επισκευή της Μητρόπολης χρησιμοποιείται ως καθεδρικός και φιλοξενεί όλους τους επίσημους εορτασμούς της πόλης.
Ο βίος του Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου
Ο Αγιος Διονύσιος γεννήθηκε στην Αθήνα. Η οικογένειά του ήταν πλούσια και αρχοντική. Σπούδασε όλες τις επιστήμες της εποχής του και απέκτησε τη φήμη σοφού άνδρα μεταξύ των Αθηναίων.
Εξελέγη ένα από τα εννέα μέλη του Αρείου Πάγου όπου ο Απόστολος Παύλος, κατόπιν πρόσκλησης των Αθηναίων, δίδαξε τον «Αγνωστο Θεό».
Στις πράξεις των Αποστόλων ΙΖ’: 34 διαβάζουμε : «τινές δε άνδρες κολληθέντες αυτώ επίστευσαν, εν οις και Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και γυνή ονόματι Δάμαρις και έτεροι συν αυτοίς».
Μετά δηλαδή το θεόπνευστο κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου οι πρώτοι που πίστεψαν, ήταν ο Αγιος Διονύσιος και μία γυναίκα με το όνομα Δάμαρις.
Ακούγοντας την ομιλία του Παύλου, ο Διονύσιος θυμήθηκε ένα γεγονός που είχε συμβεί στην Αίγυπτο όταν ήταν νεαρός φοιτητής.
Είχε παρακολουθήσει μία έκλειψη ηλίου που του ήταν παντελώς ανεξήγητη, εξεπλάγη και σκέφτηκε: «Κάποιος άγνωστος Θεός πάσχει, γι’ αυτό σκοτείνιασε και τρέμει η γη».
Τη στιγμή εκείνη, κατάλαβε ότι ο άγνωστος Θεός, ήταν ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος είχε σταυρωθεί στο Γολγοθά. Αυτό ακριβώς το γεγονός απετέλεσε την πηγή της βαθιάς πίστης του Διονυσίου στον Χριστό.
Βαπτίσθηκε και χειροτονήθηκε ιερέας.
Αργότερα έγινε ο δεύτερος επίσκοπος της Αθηναϊκής Εκκλησίας. Θέλοντας να γνωρίσει από κοντά τη μητέρα του Ιησού, ο Διονύσιος επισκέφτηκε τη Θεοτόκο στην Ιερουσαλήμ και παρέστη στην Κοίμησή της επάνω σε νεφέλες.
Ο Διονύσιος ήταν και χριστιανός και φιλόσοφος. Είχε δύο μαθητές, τον Ρούστικο και τον Ελευθέριο, με τους οποίους επισκέφθηκε τη Ρώμη και τη Δυτική Γαλατία (Γαλλία) για να κηρύξει την χριστιανική αλήθεια.
Οταν έφθασε στο Παρίσι έκτισε μία εκκλησία. Ο Αυτοκράτωρ Δομετιανός, ο οποίος είχε πληροφορηθεί τη δράση του και τη μεγάλη φήμη του στη Βρετανία και την Ισπανία έστειλε έναν αξιωματικό να του πει πως έπρεπε να απαρνηθεί το Χριστό ή να πεθάνει.
Ο Διονύσιος επέλεξε να πεθάνει και αποκεφαλίσθηκε το 96 μ.Χ. μαζί με τους δύο μαθητές του.
Ο Αγιος, κατά τρόπο θαυματουργό, πήρε το κεφάλι του στα χέρια του και το έδωσε σε μία γυναίκα ονόματι Κατούλα, η οποία μαζί με άλλους χριστιανούς ενταφίασε τα τρία σώματα.
Σήμερα η κάρα του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου στο Αγιον Ορος, στην οποία την δώρισε ο αυτοκράτωρ Αλέξιος ο Κομνηνός.
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- Τζέσι Άιζενμπεργκ: Αποκάλυψε ποιος ήταν ο ρόλος που κατέστρεψε την καριέρα του
- «Allou Fun Park»: Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη – «Πρέπει να προσέχουν τα παιδιά μας»
- Εκπληκτικό: Ίδιες φάσεις, ίδιοι διαιτητές, διαφορετικά κριτήρια για Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ! (vids)
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά
- Στην Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής