Σπήλαιο πηγών Αγγίτη: Το μεγαλείο της φύσης στη Δράμα
Το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη (Μααρά) βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης της Προσοτσάνης και σε απόσταση 23 χλμ Δ-ΒΔ της πόλης της Δράμας
- Η Apple κοντεύει να γίνει η πρώτη εταιρεία των 4 τρισ.
- Πάνω από 25.000 πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στη Συρία από την Τουρκία
- Πιο κοντά από ποτέ στον ήλιο θα φτάσει ερευνητικό όχημα της NASA την παραμονή των Χριστουγέννων
- Νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία - «Φώναζε και απειλούσε»
Ανάμεσα στα διάφορα αξιοθέατα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας που προσφέρουν στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα άμεσης επαφής με το μεγαλείο της φύσης, πρωτεύουσα θέση κατέχει το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη (Μααρά), που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης της Προσοτσάνης και σε απόσταση 23 χλμ Δ-ΒΔ της πόλης της Δράμας.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό καρστικό αγωγό της χώρας μας, συνολικού μήκους άνω των δεκαπέντε χιλιομέτρων, από τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί περίπου τα δέκα.
Η φυσική είσοδος του ποτάμιου σπηλαίου αποτελεί το σημείο εξόδου του υπόγειου ποταμού που φέρει το όνομα Αγγίτης. Ο ποταμός διασχίζει το δυτικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας και, αφού συλλέξει τα νερά της τάφρου των Φιλίππων, εκβάλλει στον ποταμό Στρυμόνα.
Το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη (Μααρά), σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού όρους, εξερευνήθηκε από έλληνες και γάλλους σπηλαιολόγους το 1978.
Κατά μήκος του σπηλαίου υπάρχουν ευρύχωρες αίθουσες και μικρότερα ανοίγματα με λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες διαφόρων μορφών, καθώς και ελάχιστους σταλαγμίτες.
Οι ανασκαφικές έρευνες στο εσωτερικό του σπηλαίου έχουν φέρει στο φως λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικών Χρόνων, ευρήματα της Τελικής Νεολιθικής Περιόδου (λίθινες εστίες, όστρακα χρηστικών αγγείων) και απολιθωμένα οστά μεγάλων θηλαστικών.
Κοντά στην είσοδο του σπηλαίου σώζεται μεγάλος υδραυλικός τροχός, που χρησίμευσε στην ύδρευση και την άρδευση της περιοχής από την Τουρκοκρατία έως τους πρώτους μεταπολεμικούς χρόνους.
Οι πηγές του Αγγίτη διαθέτουν χώρο διαμορφωμένο κατάλληλα για την υποδοχή των επισκεπτών.
*Το φωτογραφικό υλικό και το βίντεο που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται εξ ολοκλήρου από το διαδικτυακό τόπο caveaggitis.gr, που πέραν των άλλων δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα μιας εικονικής περιήγησης στο σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις