Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Κόκκινα» δάνεια: Στη «φάκα» των funds οι δανειολήπτες

«Κόκκινα» δάνεια: Στη «φάκα» των funds οι δανειολήπτες

«Πρέσινγκ» θα δεχτούν ήδη από τις πρώτες ημέρες του 2019 χιλιάδες οφειλέτες με «κόκκινα» καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια

Στενό «πρέσινγκ» από τράπεζες, funds και servicers θα δεχτούν ήδη από τις πρώτες ημέρες του 2019 χιλιάδες οφειλέτες με «κόκκινα» καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Έχοντας, άλλωστε, «μοιράσει» το κομμάτι της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η νέα… τρόικα θα πρέπει να πιέσει, εάν θέλει, αφενός, να πιάσει τους νέους -και εξαιρετικά φιλόδοξους- στόχους μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων και, αφετέρου, να βγάλει κέρδος.

«Τα ιδρύματα έχουν δεσμευτεί ενώπιον του SSM να περιορίσουν το ποσοστό των NPEs κάτω από το 10% στο τέλος του 2021 από περίπου 47%, που είναι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζονται με servicers, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ στο… παιχνίδι θα εισέλθουν δυναμικά από το νέο έτος και τα funds, που ήδη έχουν ή πρόκειται να αγοράσουν τα επίμαχα δανειακά χαρτοφυλάκια», τονίζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αρμόδιες πηγές και προσθέτουν:

«Κοινή συνισταμένη των τριών είναι η πρόθεση να εφαρμόσουν μία πιο επιθετική πολιτική, επισπεύδοντας τις όποιες διαδικασίες εκποίησης των ακινήτων δανειοληπτών».

Με το νόμο Κατσέλη, άλλωστε, να… πνέει τα λοίσθια θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι πολλοί οφειλέτες -ειδικά από το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο- που είτε θα απορρίψουν είτε δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, θα δουν την περιουσία τους να βγαίνει στο «σφυρί».

«Για το 2019 έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 30.000 πλειστηριασμοί», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι παραπάνω πηγές, εκτιμώντας πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά έως το 2021. Αξίζει να αναφερθεί ότι, με βάση τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, από τον περασμένο Φεβρουάριο, που τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, έως και τις αρχές του τρέχοντος μήνα, αναρτήθηκαν 24.959 προγράμματα. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε για τα 14.454 εξ αυτών, με 7.953 πλειστηριασμούς να κηρύσσονται άγονοι και 6.501 γόνιμοι.

Λύσεις

Τη λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής προτείνουν κατά κόρον στους «κόκκινους» δανειολήπτες οι τράπεζες, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, «αποφεύγοντας» να υλοποιήσουν σε πιο ευρεία κλίμακα τόσο τη μείωση του επιτοκίου όσο και το ιρλανδικό μοντέλο.

Όπως προκύπτει από την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), μολονότι τα τελευταία έτη τα ιδρύματα συνομολογούν κυρίως λύσεις ρύθμισης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα «δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιλέγεται η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και μόνο σπανιότερα της μείωσης του επιτοκίου και του διαχωρισμού του υπολοίπου οφειλής (split balance)».

Υπενθυμίζεται ότι με την επίμαχη λύση η οφειλή διαχωρίζεται σε δύο τμήματα (tranches): (α) το τμήμα του δανείου, το οποίο ο δανειολήπτης εκτιμάται ότι μπορεί να αποπληρώνει, με βάση την υφιστάμενη και την εκτιμώμενη ικανότητα αποπληρωμής του και (β) το υπόλοιπο τμήμα του δανείου, το οποίο τακτοποιείται μεταγενέστερα, με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση, η οποία συμφωνείται εξαρχής από τα δύο μέρη.

«Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 το υπόλοιπο των ΜΕΑ, που συνδεόταν με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, ανερχόταν σε 31,9 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ανοιγμάτων, στα οποία έχουν εφαρμοστεί ρυθμίσεις (συμπεριλαμβανομένων, δηλαδή, εκείνων που εξυπηρετούνται κανονικά) ανέρχεται σε 48,5 δισ. ευρώ», εξηγεί η ΤτΕ και προσθέτει:

«Ανησυχητικά υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση, μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης. Σε μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων, τόσο βραχυπρόθεσμου όσο και μακροπρόθεσμου τύπου, η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης».

Η συγκεκριμένη πολιτική αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019, με τις τράπεζες σε περίπτωση αθέτησης είτε να κινούν τις διαδικασίες εκποίησης είτε να προχωρούν σε πωλήσεις/τιτλοποιήσεις.

Προς επίρρωση, η Eurobank, η οποία περί τα τέλη του 2018 υπέγραψε συμφωνία για την πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις με την κοινοπραξία των εταιριών B2Holding ASA και Waterfall Asset Management, ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ότι προχωρά σε τιτλοποιήσεις ύψους εννέα δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δύο δισ. ευρώ του project Pillar, που «τρέχει» ανεξάρτητα).

Η Alpha Bank, από την πλευρά της, αφού «έκλεισε» τη συμφωνία πώλησης των Jupiter και Mercury στα funds Apollo/IFC και Hoist Finance έναντι 337,1 εκατ. και 76 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ήδη ετοιμάζει την πώληση ακόμη δύο χαρτοφυλακίων. Πρόκειται για το Jupiter II, που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, καθώς και ένα πακέτο καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.

Όσον αφορά στις τιτλοποιήσεις, στελέχη της τόνιζαν σε δημοσιογράφους πως «μολονότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρείται μάλλον δύσκολο η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2019».
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δρομολογήσει την πώληση δύο πακέτων (Nemo και Iris). Το πρώτο αφορά σε ναυτιλιακά δάνεια, μικτής εσωτερικής αξίας 400 εκατ. ευρώ και το δεύτερο μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, επίσης, μικτής εσωτερικής αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η τράπεζα σχεδιάζει τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το 2020, καθώς, όπως σημειώνουν στελέχη της, «πρόκειται για μία “βαριά” διαδικασία, η οποία απαιτεί χρόνο».

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει την πώληση δύο πακέτων εντός του 2019. Το ένα θα αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, ύψους ενός δισ. ευρώ και το δεύτερο σε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024