Vegan χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα

Χωρίς ίχνος ζωικού προϊόντος, αλλά με όλη τη νοστιμιά!

Υλικά (για 6 μερίδες)

Για τη ζύμη

80 γρ. φουντούκια, τριμμένα στο μούλτι σε σκόνη
100 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
2 κ.σ. σπασμένοι σπόροι chia
80 γρ. ζάχαρη καρύδας
Λίγο αλάτι
½ κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
60 γρ. ηλιέλαιο + λίγο ακόμη για τη φόρμα
250 ml φυτικό γάλα της αρεσκείας μας
Λίγοι χουρμάδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες και κράνμπερι για στόλισμα
Για τη γέμιση
4 γρ. σύκα αποξηραμένα + λίγα ακόμη για γαρνίρισμα
200 ml νερό ή χυμός πορτοκαλιού
½ κ.γ. σκόνη άγαρ άγαρ

Για την κρέμα

1 συσκευασία κρέμα καρύδας παγωμένη
2 κ.σ. σιρόπι αγαύης
2 κ.γ. χυμός λεμονιού
Ξηροί καρποί για γαρνίρισμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε λίγο μια μεσαία φόρμα για κέικ διαμέτρου 14-16 εκ. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα φουντούκια, το αλεύρι, τους σπόρους chia, τη ζάχαρη καρύδας, λίγο αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Αν η ζύμη είναι πολύ σκληρή προσθέτουμε λίγο γάλα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 25 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Γέμιση: Ξεπλένουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα 4. Χτυπάμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ 200 ml νερό, τη σκόνη άγαρ άγαρ και τα σύκα, μέχρι να γίνουν πουρές και να μην έχει καθόλου κομματάκια. Αν το θέλουμε πιο γλυκό προσθέτουμε λίγο σιρόπι αγαύης. Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε για 2-4 λεπτά για να ενεργοποιήσουμε το άγαρ άγαρ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε το κέικ στη μέση, σε δύο δίσκους. Βάζουμε τον έναν σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και απλώνουμε από πάνω τη γέμιση. Καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση.

Κρέμα: Βγάζουμε την κρέμα από την κονσέρβα με ένα κουτάλι και την ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για λίγο να σταθεί.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και απλώνουμε από πάνω την κρέμα. Γαρνίρουμε με τα αποξηραμένα φρούτα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Cooking

Λατινικές φράσεις, ελληνικά γράμματα και όπλα – Τα τατουάζ του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ

Ο Πιτ Χέγκσεθ έχει παρασημοφορηθεί για τη θητεία του στον πόλεμο στο Ιράκ - Εντύπωση προκαλούν τα τατουάζ στο σώμα του, που έχουν θρησκευτικό και πατριωτικό συμβολισμό

Σύνταξη

Πούτιν σε Σολτς: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα

Για την Ουκρανία και την εμπλοκή στρατιωτών της Βόρειας Κορέας μίλησαν τηλεφωνικά ο Όλαφ Σολτς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν - Να τερματίσει τον πόλεμο κάλεσε ο Γερμανός καγκελάριος τον Ρώσο πρόεδρο

Σύνταξη

Γιάννης Μετζικώφ: 140 αδημοσίευτα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη μόνο για το βλέμμα μας

O σπουδαίος ζωγράφος, σκηνογράφος και... φιλόσοφος της Τέχνης, Γιάννης Μετζικώφ παρουσιάσει στην Ελληνοαμερικανική Ένωση την νέα ατομική του έκθεση με τίτλο «Το Βλέμμα».

Σύνταξη

Ελλείψεις εργατικού δυναμικού: Η διαπραγματευτική δύναμη πίσω στους εργαζόμενους;

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, που ήρθαν στον προσκήνιο κυρίως μετά την πανδημία, έχουν γίνει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα στην αγορά εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σιμόνη Σωτηρέλη Παπαδοπούλου
Όλες οι Ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007