Ο πόλεμος των γεωτρήσεων και οι φόβοι Ελλάδας και Κύπρου από τα τουρκικά σχέδια
Στα σχέδια της Τουρκίας είναι να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις με το δεύτερο γεωτρύπανό της και για λογαριασμό των Κατεχομένων και συγκεκριμένα στην περιοχή βόρεια της Καρπασίας
- Κυριακή Γρίβα: Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για τις πειθαρχικές ποινές στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς
- Παραιτείται από την υπόθεση Καμπανού ο Αλέξης Κούγιας
- Αγριεύει απότομα ο καιρός με χιόνια την Κυριακή – Ποιες περιοχές θα «ασπρίσουν», τι θα γίνει στην Αθήνα
- Φόβος και τρόμος οι πίθηκοι στην Ταϊλάνδη - «Τραμπουκίζουν» τους πολίτες και προκαλούν καταστροφές
Στο μικροσκόπιο των στρατιωτικών και διπλωματικών επιτελείων σε Αθήνα και Λευκωσία έχει μπει η δήλωση – προαναγγελία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τον Ιανουάριο η Τουρκία θα στείλει και το δεύτερο γεωτρύπανό της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, φρόντισε ανήμερα τα Χριστούγεννα να διευκρινίσει ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το δεύτερο γεωτρύπανο να ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα αλλά τελικά αποφασίστηκε να σταλεί κι αυτό στη Μεσόγειο. Από αυτό το νέο δεδομένο είναι πρόδηλο ότι η Αγκυρα επιχειρεί να στρέψει όλες τις προσπάθειές της στο να μην αποκλειστεί από το ενεργειακό παιχνίδι, καθώς γνωρίζει ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Στη βάση αυτή ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία το επόμενο διάστημα, κατόπιν της πρόσκλησης του Ερντογάν – αν και από την ελληνική πλευρά αφήνουν να διαφανεί ότι για το ταξίδι αυτό δεν υπάρχει σπουδή, τουλάχιστον όσο συντηρείται η ένταση στο Αιγαίο. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν, ωστόσο, ότι η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα για μια συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο έχει σε μεγάλο βαθμό ετοιμαστεί και ο χρονικός ορίζοντας για την πρωθυπουργική επίσκεψη στην Τουρκία θα έχει αποσαφηνισθεί ώς τα μέσα Ιανουαρίου.
Το δεύτερο γεωτρύπανο
Αυτό, πάντως, που προκαλεί προβληματισμό σε Ελλάδα και Κύπρο είναι αν τελικώς το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο βάλει ρότα για την Ανατολική Μεσόγειο – μολονότι μέχρι στιγμής στα ενεργειακά η Τουρκία ακολουθεί κατά γράμμα τον προγραμματισμό της – πού θα επιχειρήσει να τρυπήσει. Θα κινηθεί δηλαδή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ή θα προχωρήσει σε προκλητικές κινήσεις και θα αποπειραθεί να κάνει γεωτρήσεις σε περιοχές που ισχυρίζεται ότι της ανήκουν; Είναι γνωστό ότι από το 2012 η Τουρκία έχει δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χάρτες που περιλαμβάνουν περιοχές κοντά στη Ρόδο και το Καστελλόριζο, δηλαδή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και οι οποίες έχουν παραχωρηθεί στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPΑΟ) για έρευνα και εκμετάλλευση. Ειδικά δε τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία επιχειρεί να «γκριζάρει» το Καστελλόριζο και το νησιωτικό σύμπλεγμά του και με άλλους τρόπους, με τις συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά.
Την ίδια ώρα πάντως η Αγκυρα φαίνεται ότι αποφεύγει να παρενοχλήσει την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Exxon Mobil που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό της Κύπρου και συνακόλουθα να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ. Αλλωστε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή στο οικόπεδο 10, όπου γίνεται η γεώτρηση, «δεν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα». Στα σχέδια της Τουρκίας εξάλλου είναι να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις με το δεύτερο γεωτρύπανό της και για λογαριασμό των Κατεχομένων και συγκεκριμένα στην περιοχή βόρεια της Καρπασίας.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, από το τέλος της περασμένης εβδομάδας οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, μετά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου αλλά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, με το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ακόμη και ανήμερα τα Χριστούγεννα, έχει προκαλέσει μίνι «συναγερμό» στο ελληνικό Πεντάγωνο. Στις Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικά στις μονάδες και τα πλοία των συνόρων και στα «readiness» της Πολεμικής Αεροπορίας δεν υφίσταται βέβαια ατμόσφαιρα Χριστουγέννων. Τα στελέχη του Στρατού Ξηράς και τα πληρώματα σε πλοία και μαχητικά είναι εκπαιδευμένα να ξεχνούν το εορταστικό κλίμα. Εντούτοις, ειδικά αυτή τη γιορτινή περίοδο, οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τους επιτελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το στρατιωτικό προσωπικό να είναι ακόμη πιο προσηλωμένο στο έργο και την αποστολή του.
Σημειώνεται πάντως ότι προς το παρόν – εκτός της επιθετικής ρητορικής από την Τουρκία αλλά και το κρεσέντο παραβιάσεων και υπερπτήσεων από τουρκικά αεροσκάφη – δεν έχουν καταγραφεί άλλες προκλήσεις από την Αγκυρα είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις