Έτσι θα μεγαλώσετε ένα ψύχραιμο παιδί
Τα παιδιά που το καταφέρνουν όταν προκύπτει μία χαοτική κατάσταση, είναι και πιο προετοιμασμένα στο να επιτύχουν στη ζωή τους
Τα παιδιά δεν ξέρουν συνήθως πώς να διαχειριστούν το θυμό τους γι αυτό και πρέπει να μπείτε στη θέση τους και να τα καταλάβετε. Αν και δεν μπορείτε να εξαφανίσετε αυτά που του προκαλούν θυμό και αναστάτωση, μπορείτε να του διδάξετε πώς να διαχειρίζεται τις αλλαγές στη διάθεση. Η δουλειά σας είναι να το βοηθήσετε να αναπτύξει στρατηγικές για να εκφράζει τα πιο δυνατά συναισθήματά του. Τα παιδιά που το καταφέρνουν όταν προκύπτει μία χαοτική κατάσταση, είναι και πιο προετοιμασμένα στο να επιτύχουν στη ζωή τους. Όλα φυσικά εξαρτώνται και από το ταπεραμέντο του εκάστοτε παιδιού, αλλά υπάρχουν τρόποι να το διευκολύνετε.
- Εντοπίστε και ονομάστε τα συναισθήματα. Τα παιδιά δεν συνειδητοποιούν πάντοτε ότι είναι θυμωμένα. Εξηγήστε το με την αναλογία του ηφαιστείου. Η λάβα είναι ο θυμός που βράζει από κάτω πριν εκραγεί. Με τη διαφορά ότι το παιδί μπορεί να μάθει να το διαχειρίζεται πριν χρειαστεί να εκραγεί. Ένας τρόπος να το μάθει είναι να δώσει όνομα στο συναίσθημα. Πείτε ότι ‘καταλαβαίνω ότι έχεις θυμώσει με τον αδερφό σου επειδή σου πήρε το παιχνίδι’. Ρωτήστε το πώς το βιώνει σωματικά. Μπορεί να έχει ταχυκαρδία ή να νιώθει να καίγεται το πρόσωπό του από την ένταση. Έτσι μαθαίνει σιγά σιγά να το αναγνωρίζει.
- Μιλήστε για αυτό. Όταν κάτι άλλο του τραβήξει την προσοχή, μπορεί να ξεχάσει τι το ενοχλεί. Αλλά αν είναι ακόμα θυμωμένο, ρωτήστε το τι μπορεί να κάνει διαφορετικά την επόμενη φορά ώστε να μην ξανανιώσει τόση ένταση. Προτείνετε κι εσείς κάποιες ιδέες. Ή δώστε του δύο επιλογές κάθε φορά που παθαίνει υστερία ώστε να νιώθει ότι επιλέγει το ίδιο πώς θα το χειριστεί.
- Δείτε την αστεία πλευρά. Οι άνθρωποι που μπορούν να αυτοσαρκάζονται και να βλέπουν την αστεία πλευρά των καταστάσεων, ξεπερνούν πιο εύκολα τις δύσκολες καταστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό όμως να το εφαρμόζετε και στη δική σας ζωή ώστε το παιδί να βλέπει ότι αντιμετωπίζετε τα πράγματα με χιούμορ.
- Μην του φωνάζετε. Είναι αρκετά προφανές ότι οι γονείς που φωνάζουν συνέχεια στο παιδιά τους, προκαλούν την ίδια συμπεριφορά και σε εκείνα. Υπενθυμίστε στα παιδιά ότι δεν χρειάζεται να ουρλιάζουν όταν διαφωνούν και αν ξεφύγετε εσείς, ζητήστε συγγνώμη και εξηγήστε γιατί χάσατε την ψυχραιμία σας.
- Το πακέτο ανταλλαγής που θα μπορούσε να στείλει τον Αντετοκούνμπο στο Μαϊάμι – Τι αποκαλύπτουν στις ΗΠΑ
- Πετράλωνα: 15χρονος γρονθοκόπησε 14χρονο έξω από γυμνάσιο για να του πάρει το πατίνι
- Αγροτικά προϊόντα: Στα «κόκκινα» το ισοζύγιο μετά από 3 χρόνια [πίνακες]
- Ντένζελ Ουάσινγκτον: Η «άβολη» στιγμή με τον βασιλιά Κάρολο στην πρεμιέρα του «Gladiator II»
- Πλημμύρες: Καμπανάκι Χαρδαλιά για τον Κηφισό – «Ο τελευταίος καθαρισμός έγινε το 2002»
- Ο Παναθηναϊκός έχει δύσκολη δοκιμασία στην Μπολόνια