Κατρούγκαλος: Καμιά διορία από το ΝΑΤΟ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε ότι η Αθήνα προτίθεται να φέρει σε ξεχωριστές ψηφοφορίες τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Τα δημοσιεύματα περί επιστολής από το ΝΑΤΟ με την οποία μπαίνει διορία προς Αθήνα και Σκόπια για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έως και τις 15 Φεβρουαρίου, διέψευσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Δεν έχω λάβει τέτοια επιστολή. Είδα και εγώ το σχετικό ρεπορτάζ» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στον ραδιοσταθμό 24/7, προσθέτοντας πως ούτως ή άλλως η Ελλάδα επιδιώκει την άμεση κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως είναι η συμβατική μας υποχρέωση.
«Είναι αυτονόητο ότι εμείς επιδιώκουμε, όπως είναι η συμβατική μας υποχρέωση από τη Συνθήκη αλλά και επειδή πιστεύουμε ότι είναι εθνικά επωφελής, την άμεση κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε ότι η Αθήνα προτίθεται να φέρει σε ξεχωριστές ψηφοφορίες τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ.
«Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Δηλαδή από την επομένη της ολοκλήρωσης της συνταγματικής διαδικασίας στη γειτονική χώρα και όταν -όπως φαίνεται- η συνταγματική αυτή διαδικασία ολοκληρωθεί όπως θέλουμε, ξεκινάει μια περίοδος εντός της οποίας θα πρέπει να κυρώσουμε και εμείς τη Συμφωνία, από την επομένη – όπως έχετε ακούσει πολλές φορές – μέχρι τον Μάρτη» σημείωσε και συνέχισε:
«Και αμέσως μετά, γιατί είναι προϋπόθεση η κύρωση της Συμφωνίας, θα έρθει στην ελληνική Βουλή και το θέμα της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως ήταν πάντοτε, τουλάχιστον από το Βουκουρέστι, η θέση που υποστηριζόταν από το μεγαλύτερο φάσμα των πολιτικών δυνάμεων. Πρώτα λύση στο όνομα. Εμείς δώσαμε ευρύτερη λύση. Όχι μόνο στο όνομα. Συνολικά σε θέματα αλυτρωτισμού και μετά ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς».
Όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη με τις τέσσερις τροποποιήσεις που θα θέσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια η κυβέρνηση Ζάεφ, επισημαίνοντας πως οι τροποποιήσεις «ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που είχε η άλλη πλευρά».
Απαντώντας δε στις αιτιάσεις ότι η διπλή ψηφοφορία θα διεξαχθεί για να δυσκολέψει τη Νέα Δημοκρατία, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μα ούτως ή άλλως η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει ένα έπαθλο παλινδρόμησης στο θέμα του Μακεδονικού. Δεν ήταν πάντοτε υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes; Η κ. Μπακογιάννη το λέει ακόμα. Άλλοι που το πιστεύουν δεν το λένε τόσο δυνατά, αλλά είναι πανθομολογούμενο, ότι αυτή ήταν η θέση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018».
«Ευτυχώς είμαστε σε μια ψηφιακή εποχή, καταγράφονται οι δηλώσεις, ειδικά οι δηλώσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, όπου πολλές φορές είναι αξιοσημείωτες. Από κει και πέρα πώς είναι δυνατό να γίνει ταυτόχρονη η ψηφοφορία εφ’ όσον μιλάμε για δύο διακριτά πράγματα και, κυρίως, εφ’ όσον, για να μπορέσουμε να έχουμε Πρωτόκολλο Ένταξης, πρέπει πρώτα να έχει κυρωθεί η Συμφωνία; Αυτό είναι το βασικό κεκτημένο το οποίο πετύχαμε, ένα από τα βασικά κεκτημένα, τα διαδικαστικά, ότι δεν μπορεί να υπάρχει Πρωτόκολλο Ένταξης, δεν μπορεί να υπάρχει έναρξη της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ αν δεν έχει πλήρως κυρωθεί η Συμφωνία. Πράγμα που σημαίνει ότι η άλλη πλευρά πρέπει να έχει πλήρως αναδεχθεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις