Όλη η αλήθεια για τα κέρματα του ευρώ
Μπορεί να βαραίνουν το πορτοφόλι και να μην είναι επιθυμητά, αλλά η έκδοσή τους αυξάνεται μέσα στο όριο που θέτει η ΕΚΤ. Η έκδοση κερμάτων του ενός ή των δύο λεπτών κοστίζει περισσότερο από την ονομαστική τους αξία.
- Ποιος φοβάται τον Τραμπ - Σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες τους οι εταιρείες πριν την έλευσή του
- The Lancet: Υποτιμημένος κατά 41% ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα
- Κοιτούσε τα κορίτσια στο στήθος και τους έταζε καλούς βαθμούς -Τι λέει στο in πρώην μαθητής του 52χρονου καθηγητή
- The Jerusalem Post: H Χαμάς κάνει comeback – Αναγεννήθηκε ή είχε περισσότερους μαχητές;
Παρά το ότι επεκτείνονται οι δυνατότητες πληρωμών με πλαστικό χρήμα, οι χώρες της ευρωζώνης σχεδιάζουν να εκδώσουν μέσα στο 2019 μεγάλες ποσότητες κερμάτων. Το ακριβές ποσό στις 19 αυτές χώρες είναι 2,5 δις ευρώ, όταν πέρυσι το συνολικό ποσό ήταν 2, 2 δις ευρώ. Από αυτά, κέρματα αξίας 488 εκ. είναι αναμνηστικά και απευθύνονται σε συλλέκτες, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Το κόστος έκδοσης ξεπερνά την ονομαστική τους αξίας
Τα περισσότερα κέρματα θα εκδοθούν στη Γερμανία και θα είναι συνολικής αξίας 632 εκ. ευρώ. Κάθε χρόνο η ΕΚΤ θέτει όρια, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε χώρα. Προβληματισμό προκαλούν τα μικρά κέρματα του ενός ή δύο λεπτών. Πολλοί καταναλωτές τα θεωρούν βάρος στο πορτοφόλι. Αντίθετα οι έμποροι τα χρησιμοποιούν ως ψυχολογικό εφέ για να μην στρογγυλέψουν την τελική τιμή των προϊόντων τους. Αλλά τη δυσκολία την έχουν τελικά οι ίδιοι, γιατί θα πρέπει να έχουν ψιλά στο ταμείο για να δίνουν ρέστα. Σε πολλές χώρες, όπως στην Ολλανδία και τη Φινλανδία, έχει καθιερωθεί το στρογγύλεμα των τιμών από καιρό. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να κυκλοφορούν μικρής αξίας κέρματα ως νόμιμο μέσο πληρωμών. Η κατάργησή τους θα πρέπει να γίνει αντικείμενο απόφασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως επιχείρημα, οι επικριτές τους επικαλούνται ότι το υλικό κόστος έκδοσης του ενός και δύο σεντ ξεπερνά την ονομαστική τους αξία.
Παρά την κριτική για τα χάλκινα μικροσκοπικά κέρματα εκδίδονται πιο συχνά από άλλα κέρματα μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας. Το 2016 και 2017 οι χώρες του κοινού νομίσματος εξέδωσαν κέρματα τους ενός και δύο λεπτών συνολικής αξίας 3,6 δις ευρώ. Πόσα εξ αυτών αποταμιεύονται τακτικά σε κουμπαράδες ή χάνονται από χέρι σε χέρι, δεν μπορεί να καταγραφεί με ακρίβεια. Οι Βέλγοι πάντως το καλοκαίρι βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς μικρά κέρματα στα πορτοφόλια τους.
Πληρωμές μέσω κινητού;
Σε δημοσιεύματα γράφτηκε ότι εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι γίνονται σκέψεις να κληθούν οι Βέλγοι να επιστρέψουν τα μικροσκοπικά κέρματα στις τράπεζες, για να μπουν και πάλι σε κυκλοφορία. Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να παρατηρηθούν ελλείψεις σε μικρές χώρες, γιατί οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης. Στη Γερμανία πάντως, η χρήση ρευστού παραμένει δημοφιλής τρόπος πληρωμών. Σύμφωνα με μελέτη της Bundesbank για πρώτη φορά έπεσαν κάτω από το 50% οι πληρωμές σε ρευστό το 2017. Ώθηση για ηλεκτρονικές πληρωμές θα μπορούσε να δώσει η χρήση υπηρεσιών smartphone, όπως το Apple Pay ή το Google Pay. Η Commerzbank εκτιμά ότι οι πληρωμές μέσω κινητού θα καθιερωθούν και στη Γερμανία.
Φριντερίκε Μαρξ, Γερν Μπέντερ/dpa
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις