Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι να περιμένετε από τη συμπεριφορά του παιδιού που πηγαίνει σχολείο

Τι να περιμένετε από τη συμπεριφορά του παιδιού που πηγαίνει σχολείο

Μιλήστε για τις συνέπειες των πράξεων ώστε να ξέρει μέχρι πού φτάνουν τα όριά σας και λύστε μαζί τα προβλήματα που προκύπτουν ώστε να βρείτε αυτό που είναι λειτουργικό και για τις δύο πλευρές

Τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο χρειάζονται όρια που τους καθοδηγούν όσο μεγαλώνουν και εξερευνούν. Οι ρουτίνες και τα όρια δίνουν στο παιδί ασφάλεια και το βοηθά να αναλάβει ευθύνες όταν είναι έτοιμο. Τα παιδιά μαθαίνουν να ακολουθούν κανόνες στο σπίτι και το σχολείο. Στην αρχή ίσως χρειάζονται υπενθύμιση.

Όταν πηγαίνει στο σχολείο. Το πώς είναι τα πράγματα στο σπίτι το πρωί, μπορεί να δώσει το ρυθμό της υπόλοιπης μέρας. Προσπαθήστε να σηκωθείτε μισή ώρα νωρίτερα, φτιάξτε μία λίστα για αυτά που μπορεί να κάνει ώστε να σας βοηθήσει και μην έχετε ανοιχτή τηλεόραση ή υπολογιστή ενώ τρώτε πρωινό.

Η κακή συμπεριφορά στο σχολείο. Μιλήστε με το δάσκαλο του παιδιού για να μάθετε όλα όσα συμβαίνουν στη σχολική του ζωή. Αν ‘κλέβει’ σπάνια σε κάποιο τεστ δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Εάν το κάνει συχνά από φόβο ή άγχος για να πετύχει, πρέπει να επέμβετε και να μιλήσετε ανοιχτά στο παιδί για τα όρια αλλά και για το ότι δεν χρειάζεται να είναι άριστος μαθητής.

Τι να περιμένετε από τη συμπεριφορά του

  • Συνήθειες και ψέματα. Τα περισσότερα παιδιά έχουν την τάση να τρώνε τα νύχια τους αλλά συνήθως τις ξεπερνούν μεγαλώνοντας. Αν έχετε πιάσει το παιδί να λέει κάποιο περιστασιακό ψέμα, είναι μία συνηθισμένη φάση της ανάπτυξης. Αν το κάνει συχνά, μιλήστε του για τη σημασία της ειλικρίνειας και μην το τιμωρείτε. Γιατί έτσι θα το επαναλάβει.
  • Βρισιές. Αν αυτό δεν είναι επιτρεπτό στη δική σας οικογένεια, μιλήστε στο παιδί για την επιλογή των λέξεων και μην αγνοείτε αυτήν την τάση.
  • Άγχος. Υποστηρίξτε το παιδί αναγνωρίζοντας το φόβο του και επιβραβεύστε το κάθε φορά που καταφέρνει να κάνει αυτό που φοβάται. Μην του φοράτε όμως την ταμπέλα του ντροπαλού ή του αγχώδους.
  • Τσακωμοί με τα αδέρφια. Κάποιοι καυγάδες είναι απαραίτητοι στη μεταξύ τους επικοινωνία. Μην ξεχνάτε ότι το ταπεραμέντο, το περιβάλλον, η ηλικία και οι δεξιότητες κάθε παιδιού επηρεάζουν και τον τρόπο αντίδρασής τους

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, είναι σημαντικό να μοιράζεστε τα συναισθήματα που σας δημιουργεί η συμπεριφορά του, ώστε να μάθει να τα αναγνωρίζει, να μην τα αποφεύγει και να τα διαχειρίζεται καλύτερα. Μιλήστε για τις συνέπειες των πράξεων ώστε να ξέρει μέχρι πού φτάνουν τα όριά σας και λύστε μαζί τα προβλήματα που προκύπτουν ώστε να βρείτε αυτό που είναι λειτουργικό και για τις δύο πλευρές.

Must in

Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή

Η «Βασίλισσα» Ρεάλ νίκησε στο «Μπερναμπέου» τη Σεβίλλη με 4-2 και προσπέρασε την Μπαρτσελόνα, αφήνοντάς την τρίτη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο