Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Χοιρινή σπάλα λεμονάτη στον φούρνο

Χοιρινή σπάλα λεμονάτη στον φούρνο

Mπορούμε να κάνουμε τη συνταγή και με αγριογούρουνο, με την διαφορά ότι θα πρέπει να το αφήσουμε για τουλάχιστον 48 ώρες στην μαρινάδα ώστε να μαλακώσει. Προετοιμασία 15΄ Αναμονή 8 ώρες Μαγείρεμα 1 ώρα και 15΄ Υλικά (για 10 μερίδες) 2 κιλά χοιρινή σπάλα 500 ml λευκό κρασί 50 ml ξίδι από κρασί 3 μέτρια […]

Mπορούμε να κάνουμε τη συνταγή και με αγριογούρουνο, με την διαφορά ότι θα πρέπει να το αφήσουμε για τουλάχιστον 48 ώρες στην μαρινάδα ώστε να μαλακώσει.

Προετοιμασία 15΄

Αναμονή 8 ώρες

Μαγείρεμα 1 ώρα και 15΄

Υλικά (για 10 μερίδες)

2 κιλά χοιρινή σπάλα

500 ml λευκό κρασί

50 ml ξίδι από κρασί

3 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κλωνάρι σέλερι, χοντροκομμένο

100 γρ. θυμαρίσιο μέλι

5-6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο

3-4 δαφνόφυλλα

½ κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας κορν φλάουερ

χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: Σε ευρύχωρο μπολ γυάλινο ή πλαστικό ρίχνουμε το κρασί, το ξίδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλερι, το μέλι, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τα δαφνόφυλλα,

τους κόκκους πιπεριού και τα ανακατεύουμε. Βυθίζουμε το κρέας στη μαρινάδα, καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες (είναι προτιμότερο να το μαρινάρουμε αποβραδίς).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230οC. Βγάζουμε το κρέας από την μαρινάδα, το σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας, το λαδώνουμε από όλες τις πλευρές, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε σε ταψί, πάνω σε σχάρα, καλυμμένο με βρεγμένη λαδόκολλα. Εναλλακτικά το βάζουμε σε γάστρα επάνω στο σχαράκι. Βάζουμε το ταψί ή την γάστρα στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30΄-40΄, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε τα υλικά τις μαρινάδας έως ότου μείνει το 1/3 τις ποσότητας. Σουρώνουμε και προσθέτουμε τα υγρά στο κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Οταν το κρέας είναι έτοιμο το βάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σουρώνουμε τα υγρά από την γάστρα ή το ταψί, τα μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι, αφαιρούμε το λίπος από την επιφάνεια με τη βοήθεια μιας ρηχής κουτάλας και βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά. Φέρνουμε σε βρασμό, προσθέτουμε 1 κουταλιά κορν φλάουερ αραιωμένη σε κρύο νερό και αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και χυμό λεμονιού σύμφωνα με το γούστο μας.

Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε φέτες περιχύνοντας με την σάλτσα. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας ή γλυκοπατάτας.

ΠΗΓΗ: Γευσιγνώστης

Must in

Το «όραμα» του Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης – Η έκθεση Ντράγκι και οι «πρωταθλητές»

Τι ανέφερε στο Κολλέγιο της Γαλλίας ο Μακρόν αναφορικά με ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα – Η ανάγκη για ατζέντα απλούστευσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024