Η «μητέρα των μαχών» στη Βουλή – Στο βήμα ο πρωθυπουργός
Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου όταν θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Πόσο αντέχουν τα αποθέματα φυσικού αερίου; Σε συμπληγάδες η Ευρώπη
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η μεγάλη «μάχη» που θα κρίνει αν η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ πλέον, θα πάρει παράταση ζωής ή αν θα οδηγηθούμε σε πρόωρες κάλπες. Γύρω στις 12.30 ανέβηκε στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας.
Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, θα αρχίσει με την ομιλία του πρωθυπουργού, θα συνεχιστεί με εκείνες των πολιτικών αρχηγών, ενώ τον λόγο θα πάρουν επίσης, κατά σειρά, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές, με αναλογία πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε άλλο κόμμα. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου οπότε και θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.
Τα στρατόπεδα και οι συσχετισμοί
Καταρχάς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ικανοποίηση για την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος εδώ και καιρό αποτελούσε βαρίδι στα σχέδια του κόμματος για άνοιγμα στην κεντροαριστερά ενόψει των τριπλών εκλογών.
Έχοντας λάβει τη δέσμευση έξι βουλευτών που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται σχεδόν βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πάρει το φιλί της ζωής. Εκτός από την ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα, τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ (οι Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Κουντουρά και Κόκκαλης), και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι αναμένεται να δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης που επιθυμεί διακαώς ο πρωθυπουργός.
Στο απέναντι στρατόπεδο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν από την πρώτη στιγμή τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για «στημένο παιχνίδι», για σικέ παραίτηση του υπουργού Άμυνας, και κάνουν λόγο για «κυβέρνηση κουρελού».
Μιλώντας στον Antenna ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ως σκηνοθετημένη την παραίτηση Καμμένου («Τσίπρας και Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση, πρόκειται για κακοπαιγμένο θέατρο») και κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν τι θα σημάνει πιθανή παροχή στήριξης στην κυβέρνηση. «Ναι στις Πρέσπες και παράταση του βίου μιας επιζήμιας κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι, κρίνοντας όπως είπε «από τις δηλώσεις της ετερόκλητης ομάδας που ανακάλυψε και θέλει να στηρίξει τον κ. Τσίπρα» ότι ο τελευταίος θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής, αλλά «όχι και την εμπιστοσύνη του λαού». «Γι’ αυτό», είπε «η καθαρή λύση είναι εκλογές τώρα».
Απαντώντας στην πρόταση-πρόκληση του Καμμένου να δεχθεί καμία χρήση του όρου Μακεδονία για να ψηφίσουν μαζί πρόταση μομφής ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ λέγοντας ότι «ο κ. Καμμένος που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για το όνομα της Μακεδονίας, κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας, καθώς όταν είχε την δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση και να μην υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν το έκανε».
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Εφόσον λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Τετάρτης, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε «εκλογικό» ανασχηματισμό, με στόχο το άνοιγμα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Γρίφος παραμένει το ποιος θα αναλάβει τον υπουργείο Εξωτερικών, τις οποίες αρμοδιότητες του οποίου έχει ακόμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Επίσης, παρατηρείται μια σειρά από κενά σε υπουργεία, τα οποία οφείλονται από τη μια στην αποχώρηση των ΑΝΕΛ και από την άλλη στην κάθοδο κυβερνητικών στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως π.χ. ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου.
Παράλληλα ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την προώθηση και ψήφιση τεσσάρων σημαντικών για την κυβέρνηση νομοσχεδίων, καθώς θεωρούνται ως ενισχυτικά του κοινωνικού προσώπου της. Κρίσιμης σημασίας για το Μαξίμου είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας στη σημερινή Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις