Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σε δίλημμα το Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Υπερψήφιση ή αποχή

Σε δίλημμα το Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Υπερψήφιση ή αποχή

«Η γνώμη μας για την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται. Αλλάζει αυτό τη στάση μας;»

Τις φήμες που θέλουν τις τελευταίες ώρες το Ποτάμι να κάνει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το αν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ή θα απέχει από την ψηφοφορία φούντωσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, από το βήμα της Βουλής, βάζοντας έτσι φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

«Η γνώμη μας για την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει» είπε αρχικά ο κ. Μαυρωτάς και συνέχισε: «Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται. Αλλάζει αυτό τη στάση μας; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε τον τρόπο αυτό να εκφραστεί με τον κατάλληλο τρόπο».

«Το Ποτάμι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει υπόνοιες ότι θα γίνει Καμμένος στη θέση του Καμμένου ή ότι συμμετέχει σε κοινοβουλευτική κοπτορραπτική», είπε επίσης ο κ. Μαυρωτάς που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διεκδικώντας επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης με 151 ψήφους και συνδέοντας τη με τη συμφωνία των Πρεσπών έδωσε «χτύπημα κάτω από τη μέση» στο Ποτάμι υφαρπάζοντας του έναν βουλευτή.

«Η κυβέρνηση λέει πώς γίνεται να μην δίνει το Ποτάμι ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που φέρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρούμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά από ό,τι αρνητικά για τη χώρα μας και γι’ αυτό τη στηρίζουμε. Για να αλλάξουμε επιτέλους σελίδα, ανατρέποντας ένα de facto τετελεσμένο: Το μονοπώλιο του ονόματος Μακεδονία από την ΠΓΔΜ και μάλιστα αναγκάζοντας τους να αλλάξουν και το σύνταγμα. Πρέπει να δούμε το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση, χωρίς αδικαιολόγητες φοβίες ώστε να παίξουμε τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης και του πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», είπε αρχικά ο Γιώργος Μαυρωτάς προσθέτοντας όμως:

«Το πιο αρνητικό όμως κομμάτι της συμφωνίας είναι η εργαλειοποίησή της που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Στην αρχή, εργαλοιοποίηση από την κυβέρνηση για να διεμβολίσει την αντιπολίτευση και στη συνέχεια από την αντιπολίτευση για να μη διαρραγεί η ενότητά της. Έτσι χάθηκαν τα επιχειρήματα μέσα στα αναθέματα. Χάθηκε ο διάλογος μέσα στο μπούλινγκ. Η γνωστή ασπρόμαυρή Ελλάδα».

«Η συμφωνία δεν είναι αρκετή για να μπει ως μακιγιάζ, να μπει ως φερετζές στις τραγικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης. Η αποσκίρτηση του κ. Δανέλλη από την ΚΟ του Ποταμιού, δίνει δυστυχώς τροφή σε όσους θέλουν να πλάθουν σενάρια περί δανεισμού βουλευτών. Το Ποτάμι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει υπόνοιες ότι γίνεται Καμμένος στη θέση του Καμμένου. Ή ότι συμμετέχει σε κοινοβουλευτική κοπτοραπτική. Η ψήφος εμπιστοσύνης περνάει και με κάτω από 151 ψήφους. Το όριο των 151 δεν ήταν απαραίτητο και γι’ αυτό θεωρούμε χτύπημα κάτω από τη ζώνη προς το Ποτάμι, ένα κόμμα που έχει βάλει πλάτη στη συμφωνία και στο οποίο αποβλέπει η κυβέρνηση για την ψήφισή της, το γεγονός ότι η κυβέρνηση υφαρπάζει έναν βουλευτή του για να του δώσει αέρα να κυβερνήσει ως τον Οκτώβριο», είπε επίσης ο Γιώργος Μαυρωτάς και πρόσθεσε:

«Η γνώμη μας για την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται. Αλλάζει αυτό τη στάση μας; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε τον τρόπο αυτό να εκφραστεί με τον κατάλληλο τρόπο».

Το δίλημμα του Ποταμιού

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες η ερμηνεία των όσων είπε ο κ. Μαυρωτάς είναι πως αυτή τη στιγμή το Ποτάμι βρίσκεται σε δίλημμα.

Από τη μια υπάρχει το «ναι» στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και από την άλλη η ανοχή διά της απουσίας των βουλευτών από την σχετική ψηφοφορία δεδομένου ότι οι κύριοι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν συμφωνία.

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών οι Ευρωβουλευτές του Ποταμιού

Ενδεικτικό της διχογνωμίας που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Μίλτου Κύρκου στην κάμερα της ΕΡΤ3, όπου δήλωσε πως «το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Κρατάω αυτό που είχε πει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ότι πυξίδα μας είναι το εθνικό συμφέρον», δήλωσε από το Στρασβούργο ο κ. Κύρκος προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν από προχθές που έφυγα από την Αθήνα για το Στρασβούργο μετακινήθηκε η πυξίδα. Δεν είμαστε στο τρίγωνο των Βερμούδων που γυρνάνε οι πυξίδες. Είναι σταθερή η στόχευσή μας».

«Έχουμε αιτιολογήσει την ψήφο μας για τη συμφωνία των Πρεσπών από πάρα πολύ καιρό και μάλιστα έγινε πολύ καλύτερη μετά τις τελευταίες τροπολογίες στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Το Ποτάμι θα ζητήσει την ψήφο του λαού αυτόνομο. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι πολύ σημαντική η παρουσία του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Άρα μπορεί να μετρήσουν οι πολίτες εάν -σε μια περίοδο που θα είναι δύσκολες οι αναμετρήσεις μέσα στο Κοινοβούλιο και δεν ξέρουμε ποιες κάθετες διαιρέσεις θα υπάρξουν- είναι θετικό ή αρνητικό το να μην υπάρχει το Ποτάμι που δίνει λύσεις στα αδιέξοδα» κατέληξε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Γραμματικάκης, θεωρεί τη συμφωνία θετική, και από τη διεθνή εμπειρία που έχει ως ευρωβουλευτής, ενώ εκτίμησε ότι ενδεχόμενη ακύρωση της θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.

Δεν βγαίνουν τα κουκιά

Με αυτή τη… στροφή από πλευράς Ποταμιού, το κουβάρι της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών μπλέκει αρκετά.

Μάλιστα, οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών θέλουν να παίζεται… χοντρός τζόγος στους διαδρόμους της Βουλής.

Αυτό, γιατί ενώ οι 151 ψήφοι της ψήφου εμπιστοσύνης έχουν «κλειδώσει», έπειτα κι από την επίσημη δήλωση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο όσον αφορά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, στο Ποτάμι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις ώστε κανείς να μην ψηφίσει, παρά τη θετική στάση που έχουν εκφράσει οι κ. Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς. Αν αυτοί οι 3 ψήφοι δεν προσμετρηθούν στην πλειοψηφία που θέλει ο κ. Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να… μην υπάρχει πλειοψηφία.

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σίγουροι για ψήφιση της συμφωνίας είναι η Κ. Παπακώστα, ο Θ. Παπαχριστόπουλος, η Ελ. Κουντουρά και φυσικά ο Σπύρος Δανέλλης.

Έτσι, ο αριθμός ανεβαίνει στους 149 και απαιτούνται άλλοι δύο για την κύρωση της συμφωνίας.

Με δεδομένο ότι ο κ. Β. Κόκκαλης και Κ. Ζουράρις επιμένουν ότι δεν θα ψηφίσουν, παρά το γεγονός ότι θα δώσουν την Τετάρτη στήριξη στην κυβέρνηση, καταλύτης εξελίξεων είναι οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού, δηλαδή Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς.

«Θρίλερ» για τους 151

Έχουμε, λοιπόν, 149 βουλευτές σίγουρους, 2 που δεν θα ψηφίσουν αν και είναι κοντά στην κυβέρνηση και 3 που το σκέφτονται.

Ασφαλώς πρόκειται για θρίλερ που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες.

Must in

Βόμβες Σαμαρά - Ζητά την παραίτηση Γεραπετρίτη, προτείνει για ΠτΔ τον Καραμανλή

Ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον πρωθυπουργό προσωπικά σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024