Εμπλοκή: Μπορεί να απορριφθεί στην Επιτροπή η συμφωνία για το Μακεδονικό
Οι συσχετισμοί των κομμάτων έχουν αλλάξει μετά τις ανακατατάξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
Σοβαρή εμπλοκή στις επιτροπές που θα κατατεθεί η συμφωνία των Πρεσπών, προκύπτει από τις ανακατατάξεις στα κόμματα. Η αλλαγή συσχετισμών ενδεχομένως να μπλοκάρει τη συμφωνία και να μην περάσει στην Ολομέλεια τινάζοντας στον αέρα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Ειδικά μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η κατάσταση περιπλέκεται επικίνδυνα.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι επιτροπές συγκροτούνται με βάση τη δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Η σύνθεση των συγκεκριμένων επιτροπών διαμορφώνεται κάθε φορά με βάση την εκάστοτε δύναμη των ΚΟ.
Το ενδιαφέρον λοιπόν επικεντρώνεται στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, όπου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση η συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας.
Στην επιτροπή αυτή ισχύουν τα εξής:
– Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 27 βουλευτές,
-Τα κόμματα της αντιπολίτευσης 27 όλα μαζί, (συμπεριλαμβανομένου του κ. Κατσίκη των ΑΝΕΛ, ο οποίος είναι αρνητικός)
-Ενας ανεξάρτητος βουλευτής που δεν στηρίζει την συμφωνία των Πρεσπών (Δημήτρης Καμμένος).
-Ο κ. Δανέλλης, ο οποίος μέχρι χθες εκπροσωπούσε το Ποτάμι, θα πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, μια και η παρουσία δεν είναι προσωπική αλλά είναι αποτέλεσμα κομματικής εκπροσώπησης.
Είναι σαφές πλέον ότι οι ισορροπίες εντός της επιτροπής διαταράσσονται, αν κάνει κάποιος τις προσθαφαιρέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ ξεκαθαρίζει πως οι όποιες αλλαγές σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές άρα και στην επίμαχη θα πρέπει να γίνουν με βάση της δύναμης των ΚΟ και όχι με βάση την πλειοψηφία που θα έχει η κυβέρνηση.
Πώς θα ξεπεράσουν τον σκόπελο;
Ομως, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για να ξεπεράσουν τον σκόπελο. Συγκεκριμένα σχεδιάζουν την προσθήκη ενός επιπλέον μέλους προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ και την παραμονή του Σπύρου Δανέλλη ως ανεξάρτητου (που είναι υπέρ της Συμφωνίας) ταυτοχρόνως με τον ανεξάρτητο Δημήτρη Καμμένο συν την ένταξη νέου βουλευτή που θα εκπροσωπεί το Ποτάμι.
Ετσι οι ισορροπίες στο σύνολο των 56 πλέον βουλευτών θα μπορούν να διαμορφωθούν εφεξής στο 29 – 27 υπέρ της πλειοψηφίας.
Ως προς το πρόσωπο που θα προστεθεί στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών ως εκπρόσωπος του Ποταμιού, μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη, η Σεβαστουπόλεως ενημέρωνε επισήμως τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι θα είναι ο Γρηγόρης Ψαριανός.
«Η επιλογή του προσώπου είναι καθαρά διαχειριστικό θέμα, γιατί είμαστε 5. Το πρόσωπο δεν αποτυπώνει τη γραμμή του κόμματος. Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη γραμμή του κόμματος τότε θα αντικατασταθεί πιθανόν από τον αντιπρόεδρο Γιώργο Μαυρωτά», έλεγαν πηγές του Ποταμιού.
Μετά και τα πυρά της ΝΔ πάντως περί επιχειρούμενου «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» με την αναδιοργάνωση της σύνθεσης των Επιτροπών λόγω πολιτικού διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έγκυρες πληροφορίες θέλουν το ζήτημα να έχει παραπεμφθεί προς εξέταση στο Νομικό Συμβούλιο της Βουλής.
Την ίδια ώρα, κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν ότι στις Επιτροπές της Βουλής τηρείται η αρχή της αναλογικότητας και ο Πρόεδρος της Βουλής έχει το δικαίωμα να αυξομειώνει τον αριθμό τους, ώστε να εκπροσωπείται σε αυτές η δύναμη των κομμάτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις