Πρόβα «πολέμου» για τη συμφωνία των Πρεσπών – Ψήφος εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές
Το τοξικό πολιτικό κλίμα που ζούμε τους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώθηκε στη διήμερη σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Το τοξικό πολιτικό κλίμα που ζούμε τους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώθηκε στη διήμερη σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η πρώτη ημέρα της αντιπαράθεσης έδειξε και το τι θα ακολουθούσε και κατά τη δεύτερη η οποία είχε επί της ουσίας διαδικαστικό χαρακτήρα, μιας και όλοι γνώριζαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
H κυβέρνηση πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης που ήθελε με 151 βουλευτές έστω κι αν αυτό έγινε με την ευγενική χορηγία του Πάνου Καμμένου που του… δάνεισε βουλευτές για να μη χάσει τη δεδηλωμένη.
Οι συμφωνίες είχαν κλείσει από νωρίς και πλέον έμεναν οι νέες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών οι οποίες ανέδειξαν για άλλη μια φορά το δρόμο που θα ακολουθηθεί μέχρι τις κάλπες.
Πόλωση και διχασμός
Σκληρό ροκ, επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο, χτυπήματα κάτω από τη μέση, πόλεμος δύο κόσμων, λαϊκισμός και πόλωση που θυμίζει άλλες εποχές.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εφείσθησαν θεατρικών λόγων και υψηλών τόνων, κάτι που και ο Αλέξης Τσίπρας το είπε για να κατηγορήσει τον αντίπαλό του για έλλειψη επιχειρημάτων.
Αυτό που για άλλη μια φορά φάνηκε ξεκάθαρο ήταν επίσης ότι οι δύο βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι βλέπουν μια… άλλη Ελλάδα. Διαφορετική είναι για τον κ. Τσίπρα η χώρα, πετυχημένη, εκτός μνημονίου, με την κοινωνία όρθια, βαθιά δημοκρατική.
Από την άλλη ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια ναυαγισμένη χώρα στην οποία η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια ζημιά. Ο Τσίπρας μίλησε για ισχυρή κυβέρνηση που θα κυβερνά μέχρι το τέλος της θητείας της, ο αρχηγός της ΝΔ ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση κουρελού, μια κυβέρνηση de facto μειοψηφίας
Αίσθηση προκάλεσε το ειρωνικό ύφους του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κ. Μητσοτάκη που τον χαρακτήρισε τον καλύτερο χορηγό της κυβέρνησης αλλά και η τακτική… Καμμένου που ακολούθησε επιτιθέμενος σε μέσα ενημέρωσης που δεν του είναι αρεστά γιατί του ασκούν κριτική.
Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη ημέρα, η επόμενη συνεδρίαση για τη συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να είναι ακόμη σκληρότερη. Η μάχη στη Βουλή ήταν πρόβα για το πολεμικό κλίμα που αναμένουν όλοι την επόμενη εβδομάδα (πιθανότατα) όταν οι βουλευτές θα κληθούν να πουν ναι ή όχι στην κύρωση της συμφωνίας.
Τι είπαν
Με την ανακοίνωση ότι η ρηματική διακοίνωση από την ΠΓΔΜ ήρθε στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το βάρος στη σημαντικότητα της συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι και η ιθαγένεια είναι ξεκάθαρη και η γλώσσα είναι σλαβομακεδονική.
«Θα έρθει η Συμφωνία και φαντάζομαι ότι οι βουλευτές θα ψηφίζουν με βάση την συνείδησή τους και ο καθένας θα πάρει αποφάσεις του απέναντι στην ιστορία και ότι νομίζει καθένας ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον».
«Είναι άδικη η κριτική όταν προέρχεται από κόμματα που ψήφισαν μαζί μας νομοσχέδια που δεν είχαν την στήριξη Καμμένου».
«Αυτή η κυβέρνηση ψήφισε ιθαγένεια, σύμφωνο συμβίωσης ταυτότητα φύλου και δεν έμπαινε ζήτημα δεδηλωμένης».
«Εγώ επαναλαμβάνω ότι αδικείτε τους εαυτούς σας διότι αρνείστε να κάνετε σοβαρή ανάλυση ότι η έξοδος από τα μνημόνια επανέφερε διαχωριστικές γραμμές πολιτικού συστήματος».
Παράλληλα, χρησιμοποίησε το γνωστό στυλ του φαρμακερού χιούμορ επιτιθέμενος κατά πάντων στη Νέα Δημοκρατία.
«Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε ένα στυλ θεατρικό, υψηλών τόνων, αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει φωνάζοντας ή βρίζοντας χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει τους βουλευτές και τους πολίτες», παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ετοιμόρροπη όπως την παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκη, αναρωτιέμαι: Γιατί τέτοια νευρικότητα κ. Μητσοτάκη; Μήπως ξέρετε τίποτα αληθινές δημοσκοπήσεις να μας τις πείτε να χαρούμε που διαβάζουμε τις ψεύτικες τόσον καιρό;», είπε.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για ύβρεις και στοχοποίηση βουλευτών. «Είστε πάρα πολύ νευρικός σήμερα», είπε στον κ. Μητσοτάκη.
«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και βουλευτές που ασκούν κριτική, ότι στην ΕΕ 13 κυβερνήσεις κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, σημείωσε. Είπε ότι ήταν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 του ζητούσαν να παραμείνει πρωθυπουργός με μειοψηφία όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30 βουλευτές. «Δεν μας λέγατε τότε για «κυβέρνηση-κουρελού», σχολίασε. Τώρα ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά πώς σας βολεύει», σχολίασε.
«Εγώ πάλι, κ. Μητσοτάκη, δεν αλλάζω ανάλογα με τη περίσταση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του χρειάζεται για να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της, την πλήρη εμπιστοσύνη από τη πλειοψηφία των βουλευτών για να φτάσει εως το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019.Κάλεσε όλους να απαντήσουν αυτό βασικό ζήτημα «γιατί στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση».
«Ήρθατε εσείς κ. Μητσοτάκη να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής, εσείς που εντάξατε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα», είπε. «Εδώ ο πατέρας σας κυβέρνησε για τρία χρόνια με έναν βουλευτή που ήταν από άλλο κόμμα», πρόσθεσε.
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει μαθήματα εκείνος «που δεν είχε το πολιτικό σθένος και την πολιτική τόλμη να προκαλέσει αυτός τη συζήτηση, που μας απειλούσε με την πρόταση δυσπιστίας όταν θα ερχόταν η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν τόλμησε να το κάνει».
Σχολίασε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει «μια δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται, όταν υιοθετεί ένα αφήγημα, συνεχίζει με αυτό ανεξάρτητα αν αλλάζουν οι συνθήκες». Σχολίασε ότι μέχρι χθες του ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης και δεν τολμούσε να καταθέσει πρόταση μομφής και πως πλέον, ενώ τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση, μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα για τον ίδιο.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης», η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά, φαίνεται ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές της ακροδεξιάς όχι μόνο τις θέσεις της και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε επίσης ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Κ. Μητσοτάκης
O K. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να ξεχάσει την κυβέρνηση – κουρελού και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο χτύπησε: «Αν υπάρχει κέρδος για τους πολίτες, είναι ότι είδαν το αίσχος του αλληλοδανεισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πρόσκαιρους συσχετισμούς» υπογράμμισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το πρωί ΑΝΕΛ, το βράδυ ΣΥΡΙΖΑ. Ο τραγέλαφος ΑΝΕΛ ως κόμμα ακορντεόν. Βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται, για να μπορεί ο Καμμένος να διατηρεί τα προνόμιά του ως αρχηγός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ παραμένουν στη θέση τους».
«Αναρωτιέμαι αν Παπακώστα, Κουντουρά και Κόκκαλης θα σας έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης, αν δεν έμεναν στην κυβέρνηση Υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι ψηφίζουν τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν ότι δεν στηρίζουν τις Πρέσπες, διαφωνώντας με την κεντρική πολιτική σας επιλογή» συμπλήρωσε.
«Τέσσερις από τους έξι βουλευτές που δήλωσαν δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους (Κουντουρά, Κόκκαλης, Ζουράρις, Παπακώστα). Οι δύο είναι στην Κϊνα και οι άλλοι δύο κάνουν τους Κινέζους. Ποτέ το Κοινοβούλιο και το πολίτευμά μας δεν έχει υποστεί τέτοιο ευτελισμό Καταφέρατε το πρωτοφανές: καταντήσατε την Βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα των Σκοπίων. Γυρολόγοι πολιτικοί, ξεχνώντας τι λέγαν χθες, να γυρεύουν νέα στέγη και μια κυβέρνηση που δεν αναζητά την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά πρόθυμους 151 που θα συνδέονται με σαθρή κλωστή εξουσίας» τόνισε.
«Έτσι θα περάσει η αποψινή βραδιά ως δημιουργία κυβέρνησης κουρελού. Ξεχάστε διαδικασίες εξπρές και κρυφές μεθοδεύσεις, για να περάσετε άρον άρον την Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή» προειδοποίησε. «Η συζήτηση να γίνει με άνεση χρόνου, που η σοβαρότητά επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν. Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά – στήριξη του κ. Μητσοτάκη στον Λουκά Παπαδήμο για τον οποίο εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι είχε κυβέρνηση κουρελού. Ο πρόεδρος της ΝΔ καταχειροκροτήθηκε όταν είπε ότι άφησε την καριέρα του για να υπηρετήσει τη χώρα του, ήταν ένα καλός πρωθυπουργός, παρ’ ολίγο να τον σκοτώσουν και ο πρωθυπουργός δεν πήγε να τον δει στο νοσοκομείο.
O κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε: «Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση για τις Πρέσπες θα γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι και όλα σε αυτήν την αίθουσα και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών της βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ακόμα και να εξασφαλίσετε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα, η κοινοβουλευτική σας ομάδα αριθμεί 145 βουλευτές, όχι 151. Θα είστε μια de facto κυβέρνηση μειοψηφίας. Και αυτό θα αντανακλάται στη σύνθεση των επιτροπών της Βουλής, διότι αυτό ορίζει το Σύνταγμα που οφείλετε επιτέλους να σεβαστείτε. Μη διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές της πλειοψηφίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «ακόμη και αν κερδηθεί η σημερινή ψήφος, η κυβέρνηση θα είναι de facto μειοψηφίας».
Τέλος είπε ότι όποιος ψηφίζει ναι εγκρίνει το ναυάγιο της χώρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις