Πρόβα τζενεράλε η ψήφος εμπιστοσύνης για το πολεμικό κλίμα μέχρι τις εκλογές
Βαρείς χαρακτηρισμοί, ιστορικές αναφορές και παρακινδυνευμένοι παραλληλισμοί, χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα της συζήτησης για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που, όπως φαίνεται, θα την εξασφαλίσει. Αυτό που διακυβεύεται όμως με την τακτική που επιλέγουν τα κόμματα -και προφανώς θα κρατήσουν σε όλη την προεκλογική περίοδο- είναι να χάσει το πολιτικό σύστημα τη ψήφο εμπιστοσύνης του λαού.
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Βαρείς χαρακτηρισμοί για «πολιτικούς αγύρτες», «αποστάτες», «επικίνδυνους ψεύτες», «τυχοδιώκτες», «ανέντιμους πολιτικούς», «ανήθικη αντίληψη πολιτικής» χτυπήματα κάτω από τη μέση, ιστορικές αναφορές και παρακινδυνευμένοι παραλληλισμοί, χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα της συζήτησης για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που, όπως φαίνεται, θα την εξασφαλίσει. Το τελικό αποτέλεσμα που θα βγει αύριο, Τετάρτη, μετά τα μεσάνυχτα σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα δίνει στην κυβέρνηση τα αναγκαία 151 «ναι».
Αντίθετα, παρακινδυνευμένη είναι η εκτίμηση για τον αριθμό των ψήφων που θα συγκεντρώσει η Συμφωνία των Πρεσπών, από την οποία ξεκίνησαν όλα, αφού το θρίλερ για το αν συγκεντρώνεται ο πολυπόθητος αριθμός των 151 συνεχίζεται, με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να βρίσκονται σε αναβρασμό μήπως κάποιοι από τους βουλευτές τους τελευταία στιγμή διαφοροποιηθούν και ψηφίσουν «ναι».
Αυτό που επίσης διακυβεύεται με την τακτική που επιλέγουν τα κόμματα -και προφανώς θα κρατήσουν σε όλη την προεκλογική περίοδο- είναι να χάσει το πολιτικό σύστημα τη ψήφο εμπιστοσύνης του λαού.
Πέφτοντας όλα τα κόμματα στην παγίδα της ακραίας πόλωσης, του καταγγελτικού -στις περισσότερες περιπτώσεις δε και πολύ χαμηλού επιπέδου- λόγου και της ανειρήνευτης αντιπαράθεσης, σκηνικό που δημιούργησαν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο μέσος πολίτης δεν έγινε σοφότερος για τα πραγματικά κρίσιμα ζητήματα που τον απασχολούν.
Αντιθέτως, με αρχηγούς κομμάτων να επιτίθενται προσωπικά -σε κάποιες περιπτώσεις και με σκαιό τρόπο- σε βουλευτές τους που έκριναν ότι πρέπει να διαφοροποιηθούν από την «γραμμή» του κόμματος, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να χρησιμοποιούν ακόμη και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη προκειμένου να αποδείξουν την υπεροχή του κόμματός τους, δόθηκε η αίσθηση ότι μέχρι τα κόμματα να «μετρήσουν τα κουκιά» και να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο δυνατό για το καθένα μερίδιο εξουσίας, τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
Οι μικρές αποστροφές στους λόγους τους ότι παλεύουν για να εξασφαλίσουν καλύτερες μέρες στους πολίτες, ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία, καλύτερη λειτουργία του κράτους και δικαιοσύνη, χωρίς όμως να παρουσιάζουν προγράμματα, στρατηγικές και συγκεκριμένες προτάσεις δεν αρκούν για να πείσουν για τις προθέσεις τους. Και αυτό σε μια συγκυρία, που η κοινωνία εμφανίζεται να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα και να εμφανίζεται όλο και πιο επιρρεπής σε επικίνδυνες ισοπεδωτικές αντιλήψεις του τύπου «όλοι ίδιοι είναι» που καλλιεργούν συγκεκριμένα κέντρα, είτε από συμφέρον είτε από ηλιθιότητα, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για επικίνδυνα πολιτικά μορφώματα.
Με τα ουσιώδη ζητήματα λοιπόν να βρίσκονται στο περιθώριο, με εξαίρεση ίσως τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον σεβασμό στο Σύνταγμα και τις θεσμικές διαδικασίες, που όμως και αυτά χρησιμοποιήθηκαν κατά το δοκούν χωρίς να γίνεται ουσιαστική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και προτάσεις, η σημερινή συζήτηση στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, εξελίχθηκε από άποψη φρασεολογίας, ύφους, συμπεριφοράς βουλευτών και καυγάδων σε μια από τις αγριότερες κοινοβουλευτικές μάχες των τελευταίων ετών.
Οχλαγωγία, βουλευτές χτυπούσαν τα έδρανα, τσακώνονταν με το προεδρείο ή μεταξύ τους και ζητούσαν να πάρουν το λόγο. Εκφράσεις όπως αποστάτες, πρόθυμοι, κουρελούδες, γυρολόγοι, αγύρτες, επικίνδυνοι, ήταν οι περισσότερο… ευγενικές, καθώς πολλές φορές η κατάσταση πήγε να ξεφύγει. O πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναγκάστηκε να φωνάξει πολλές φορές «καθίστε κάτω» και να ανακαλέσει στην τάξη βουλευτές που έχασαν τον έλεγχο.
Για το τι θα ακολουθούσε προϊδέασε ήδη από την πρώτη ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεστομίζοντας πολύ σκληρά λόγια, με την σκυτάλη να παίρνει στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι ο πρωθυπουργός επανέφερε την πριν από 50 και πλέον χρόνια αποστασία, ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι ο τελευταίος εν ενεργεία αρχηγός του στρατού που έγινε υπουργός Άμυνας ήταν ο στρατηγός Σπαντιδάκης της Χούντας, ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις.
Ειδικότερα απαντώντας στην κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζεύει «αποστάτες» προκειμένου να μείνει στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε: «Μιλάτε όμως και για αποστάτες. Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κύριε Μητσοτάκη. Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει τη κίνηση βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν».
Απαντώντας δε στα περί κυβέρνησης κουρελού η μπάλα πήρε και το ΚΙΝΑΛ. «Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκροτήσανε το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη τη ΝΔ για προσπάθειες τρομοκράτησης βουλευτών. «Είναι η βαριά η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη ο οποίος θέλει να διχάσει τον ελληνικό λαό. Τις τελευταίες ημέρες στοχοποιήθηκαν συγκεκριμένοι συνάδελφοι που θέλουν να παραμείνει η κυβέρνηση με απειλητικά μηνύματα». Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, αναρωτήθηκε εάν θα καταδικάσει αυτές τις πρακτικές. «Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε είναι σε μακρινές εποχές που ο ελληνικός λαός τις έχει αφήσει πίσω». Θέλω να σκεφτείτε είπε, ψύχραιμα. «Οι βουλευτές δεν θα τρομοκρατηθούν» είπε.
«Για θλιβερή συναλλαγή» μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου μίλησε ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας το λόγο.
«Κάθε μέρα παραμονής των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ σημαίνει και άλλα προβλήματα για την χώρα. θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο για να σας ξεκολλήσει από τις καρέκλες σας. Αυτό δεν είναι χιουμοριστικό σχόλιο, αλλά προειδοποίηση» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος απηύθυνε δριμεία κριτική στους πρόθυμους να στηρίξουν την κυβέρνηση βουλευτές άλλων κομμάτων λέγοντας: «Αλλά η φαρσοκωμωδία της συναλλαγής απαιτεί και κομπάρσους. Μιλάω για βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν και αλλιώς συνεχίζουν. Πρόθυμοι να μετατραπούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που, αφού κουρέλιασε την οικονομία, είναι έτοιμη να κουρελιάσει τους θεσμούς. Βουλευτές που χαρακτήριζαν τον κ. Τσίπρα ως τον πιο διεφθαρμένο της μεταπολίτευσης. Και τώρα δεν ντρέπονται. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή του για να την βρείτε εσείς;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Κυβέρνηση-κουρελού, αυτός είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσβάλλει με κάθε τρόπο τη δημόσια ζωή. Στέλνετε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένας φραγμός, όλα γίνονται. Είναι μια επικίνδυνη και ανήθικη αντίληψη για την πολιτική».
Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και για την επιλογή του σε ότι αφορά τον νέο υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη.
«Επιλέξατε τον κ. Αποστολάκη καθ’ υπόδειξιν του κ. Καμμένου. Αλλά το σημαντικότερο είναι άλλο: Ποτέ καμιά κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό Άμυνας. Κάνατε κάτι αδιανόητο. Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν όταν ανέλαβε το υπουργείο ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης. Ο αρχηγός του ΓΕΣ που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας της Χούντας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων.
Ωστόσο η τοποθέτηση αυτή του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε αντιδράσεις, όχι μόνο από τον πρωθυπουργό που πήρε τον λόγο κατηγορώντας τον ότι προσέβαλε το δημοκρατικό φρόνημα του στρατεύματος και προσωπικά του νέου υπουργού Άμυνας.
«Καμία αιχμή προς τον κ. Αποστολάκη δεν υπήρξε κ. Τσίπρα» ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Είπα ότι αυτό γίνεται πρώτη φορά επειδή κανένας πρωθυπουργός πριν από εσάς δεν τόλμησε να καταργήσει τη διάκριση μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και στρατεύματος» ανέφερε και πρόσθεσε «αλλά βέβαια, για την Πρώτη Φορά Αριστερά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αλλά να το ξέρετε. Όσους απελπισμένους και να μαζέψετε, όσους και να εξαγοράσετε, τον λογαριασμό δεν θα τον γλιτώσετε, θα τον πληρώσετε».
Συνοψίζοντας δε τον απολογισμό της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τρίπτυχο: «Πολιτική παρακμή, ηθικός εξευτελισμός και κατάντια των δημοκρατικών θεσμών.»
Και το κακό είναι ότι η πολιτική παρακμή, για την οποία όμως ποτέ δεν είναι υπεύθυνη μόνο μια κυβέρνηση αλλά το σύνολο του πολιτικού συστήματος, προβλέπεται να συνεχίζεται όχι μόνο την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι απαραίτητες ψήφοι και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κάνουν ορούς αλήθειας και ζητούν όρκους πίστης από τους βουλευτές τους, αλλά, όπως όλα δείχνουν μέχρι τις εκλογές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις